כשהייתי בערך בת שמונה, החלטתי לפתוח מסעדה. למקום נתתי שם קצת מוזר: "הרולד'ס". אין לי מושג מאיפה הבאתי את השם הזה אבל הוא היה נראה לי מתאים. מיקום המסעדה היה במטבח הורי והתפריט הלא קיים הורכב ממנה אחת בלבד - לחם מטגן עם רוטב סודי של קינמון, סוכר ומייפל. שני הלקוחות הקבועים שלי היו אמא ואבא, וצחוק הגורל הוא שאחי שסירב בתוקף לאכול במסעדה מתחנן היום שאני אבשל עבורו.
יום אחד אבא שלי ביקש נשיקה בעקבות ארוחה שהגשתי לו, בכעס הצהרתי שחוקי המסעדה אינם מאפשרים לנשק את המלצרית/טבחית. הכעס גרם לי להגיע למסקנה ש"הרולד'ס" צריכה להיסגר לתמיד. יש משהו בארוחות בוקר שעד היום מזכיר לי את שנות ילדותי המדהימה. זו הייתה הארוחה האהובה עלי, במיוחד בסופי שבוע כשכולנו, משפחה ולעיתים גם חברים, היינו מתיישבים לארוחת בוקר עשירה ונינוחה.
גם אצל דניה ומקורותיה האנגלוסקסים, ארוחת בוקר לוקחת לזיכרונות ילדות. אבא שלה היה אחראי על הארוחה הזו ועד הצבא היו יושבים כל בוקר יחד לפני בית ספר ואוכלים ארוחת בוקר כהלכתה - טוסט, ביצים ודייסה.
בחיפוש אחרי מתכונים פשוטים אך מעניינים נזכרנו במנת ה" toad in hole" או בשמה הישראלי, ביצה בקן. שתינו חובבות ביצים עלומות, שתינו חובבות מאפים וכך נולדה המנה. במקום הלחם האחיד או החלה של שבת החלטנו על שדרוג - דיאנה הכינה את הבריוש ודניה את המנה עצמה. יצא הורס!
המרכיבים:
פרוסת לחם בריוש (מתכון בהמשך)
מעט חמאה
ביצה (עדיף אורגנית)
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
1. מחממים מחבת על אש בינונית, ממיסים מעט חמאה.
2. בינתיים יוצרים חור במרכז פרוסת הלחם בעזרת חותך עוגיות קטן או סכין. מניחים את הלחם על המחבת לדקה בערך, הופכים.
3. שוברים לתוך החור ביצה. מתבלים במלח ופלפל.
4. לאחר 3 דקות הופכים את פרוסת הלחם בזהירות כדי שהחלמון לא ישבר. ממשיכים לטגן עוד 3 דקות. חשוב לוודא שאתם לא מבשלים את הביצה יותר מידי, החלמון צריך להישאר נוזלי.
הערות:
* הכנו את המנה עם עגבניות שרי חצויות וצלויות במחבת. אפשר גם להגיש עם קרם פרש, גבינה לבנה, גבינה כחולה טובה וסלט עלים רענן ליד.
* אין בעיה להשתמש בחלה של שבת (עדיף חלה מתוקה) ובעצם כל לחם שתרצו.
* אם בא לכם על הבריוש ואין לכם כוח להכין אותו, תוכלו לקנות אותו במאפיות איכותיות.
מתכון ללחם בריוש
לא קשה להכין בריוש - זה לוקח זמן, אבל ההשקעה משתלמת. תתחילו את ההכנה ביום חמישי ותיהנו במהלך כל סוף השבוע מהלחם. המתכון המקורי הוא של מרתה סטוארט עם כמה שינויים קלים שלנו.
המרכיבים (להכנת 2 כיכרות):
1/4 כוס +2 כפות חלב
1/4 כוס סוכר
1/4 1 כפיות שמרים יבשים
1/4 1 כוסות + 2 כפות קמח לחם (אפשר להשיג בכל סופר)
1/4 1 כוסות + 2 כפות קמח רגיל
1 כפית מלח
5 ביצים (+ ביצה להברשה)
225 גרם חמאה רכה, לא מלוחה
אופן ההכנה:
1. בקערת המיקסר ערבבו בעזרת כף עץ חלב, סוכר, שמרים ו-1/2 כוס קמח לחם. מוסיפים מעל את שאר הקמח והמלח מבלי לערבב. התערובת צריכה לנוח 45 דקות.
2. לאחר 45 דקות מחברים את ידית הלישה למיקסר ומערבבים במהירות נמוכה 5 דקות, עד ליצירת תערובת אחידה. מוסיפים את הביצים אחת אחת וממשיכים לערבב 5 דקות עד שהבצק חלק ולא דביק. מוסיפים את החמאה, בכל פעם כף, עד שכולה התערבבה. אחרי 5 דקות ייווצר כדור בצק חלק ורך.
3. משמנים קערה גדולה בחמאה ומעבירים אליה את הבצק. מכסים בניילון נצמד ומניחים בצד כשעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
4. מוציאים את האוויר מהבצק בעזרת האגרופים. מכניסים את הבצק למקרר למשך שעה וחצי נוספות, או אפילו למשך הלילה.
5. משמנים 2 תבניות לחם. מחממים את התנור לחום של 220 מעלות. מוציאים את האוויר מהבצק, מניחים על משטח מקומח ומחלקים אותו לשניים. מניחים בתבניות המשומנות, מכסים בניילון נצמד ומחכים עוד חצי שעה להתפחה נוספת.
6. מברישים את הבצק בביצה ואופים 10 דקות בחום גבוהה של 220 מעלות, ולאחר מכן מורידים את החום ל-180 למשך 25-30 דקות, עד שהלחם זהוב. מקררים את הלחם לגמרי לפני הפריסה.
* הבריוש נשמר כיומיים אם הוא עטוף בניילון נצמד בחוץ, כשבוע במקרר וכחודש במקפיא.
הכנתם? ספרו לנו איך יצא!
* בקרו בבלוג של דיאנה ודניה - מתכוניישן