יום העצמאות הפך להיות שם נרדף לבשר, ואי אפשר לעבור אותו בלי המנגל המסורתי בבוקר חג עצמאותנו (המהדרין עורכים סעודת בשרים מפנקת גם בלילה שלפני). איך תוודאו שהבשר שקניתם מתאים לעל האש, מה כדאי להכין לילדים, עם מה הכי טוב לאכול אותו ולמה כדאי לשים לב לפני שמתחילים לצלות? ריכזנו עבורכם 21 טיפים מבוקרים ישראלים למנגל יום עצמאות ישראלי מושלם, ולכם רק נשאר לנפנף. בתיאבון!
1. ישראלי, ישראלי, ישראלי: הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות כדי שיהיה לכם מנגל מושלם הוא לבקש מהקצב שלכם בשר ישראלי טרי. כך תוכלו ליהנות מהבשר הכי טוב שיש ובאיכות מעולה.
2. כמה בשר לקנות? החישוב המומלץ לנפש הוא 450 גרם לאדם מבוגר, כאשר כל שני ילדים מגיל 5-13 נחשבים ביחד למבוגר. אם מדובר בבשר עם עצם או צלעות טלה העלו את כמות הבשר המחושבת לכל אדם.
3. איזה בשר לקנות? מומלץ שסך כל הבשר יהיה מורכב מ-20 אחוז בשר בקר טחון, 40 אחוז נתחים שונים (סטייקים) ו-40 אחוז בשרים אחרים.
4. איך חוסכים? יש נתחי בשר שיכולים להוזיל לכם את הארוחה, כמו כבד בקר או לבבות. הסיבה היא שלא כולם אוהבים את סוג הבשר הזה. אנחנו ממליצים לחתוך את הכבד לרצועות, להוסיף הרבה שמן זית, מלח גס ופלפל גרוס, לצלות וליצור ממנו סוג של סלט.
5. קבב בהתאמה אישית: קבב הוא הדרך שלכם להפגין יצירתיות; אתם יכולים לערבב את בשר הבקר הטרי עם שלל מרכיבים טעימים, שיתאימו לכל אחד מהסועדים. כוסברה, פטרוזיליה, צנוברים, פלפל חריף, חרדל, בצל מטוגן או שום הם רק חלק מהדברים הטובים שתוכלו לקצוץ ולהוסיף לבשר. ההמלצה שלנו – שומן טלה.
6. לתת לו לנוח: תנו לקבב לנוח במקרר כשעה לפני הצלייה. אחר כך אפשר לעצב אותם על גבי שיפודים או כקציצות על מקל קינמון, שמוסיף ארומה נפלאה. עוד טיפים לקבב המושלם - כאן.
7. עצמאות בסגנון אמריקאי: בא לכם לגוון? ערכו ארוחת המבורגרים המורכבת מבשר ישראלי איכותי וטרי, לחמניות טריות ותוספות להרכבה עצמית כמו מלפפונים חמוצים, חסה, פטריות ורטבים מפנקים. הנה מתכון נהדר להמבורגר.
8. שיישו ושמחו: כשעושים על האש מומלץ להשתמש בבשר עם רמת שיוש גבוהה. רמת שיוש היא רמת השומן הבין סיבי, הפנימי, שנמצא בבשר. המטרה היא שהנתח ייצא כמה שיותר עסיסי ולכן רמת שיוש גבוהה תבטיח שהנתח לא יתייבש בבישול.
9. איזה חום? רצוי שאש הבישול של המנגל לא תהיה חמה מדי כדי לא לשרוף את הבשר. ודאו שהלהבות לא גבוהות מדי אבל גם לא חלשות מדי.
10. התוספת שתופסת: בשר בקר ישראלי טרי הולך מצוין עם ירקות כמו חסה, עגבניות, גמבה, מלפפונים ועוד מרעננים שיגרמו לכם להרגיש בסיום הארוחה שבעים, אבל לא כבדים ועייפים.
11. דרינק פוינט: המשקה המומלץ ביותר לשתייה עם בשר הוא יין אדום, ישראלי אלא מה.
12. היתרון הישראלי: בשר המרעה הישראלי מאופיין בארומת טעמים טבעית ורעננה ואנו ממליצים להשתמש ביום העצמאות בבשר בקר ישראלי טרי. כשתאכלו אותו תרגישו בטעם הבשר העסיסי ובשילוב של מרעה הבשר ואבני הבזלת מהגולן.
13. גלוטן פרי: נסו להשאיר את הפיתות והלחם בצד, והתענגו על טעמו הנקי והמענג של הבשר. גם התחושה של אחרי ארוחה נטולת לחמים ופיתות היא אחרת לגמרי.
14. מלח ופלפל: התבלינים העיקריים בעל האש שלכם צריכים להיות מלח גס ופלפל גרוס. באופן כללי, תבלינים כדאי לגרוס במקום כי כך הם טריים ומותירים טעם חזק ואינטנסיבי יותר. גם התחושה בפה של מלח גס לעומת מלח רגיל – אחרת, ומוסיפה לחוויית האכילה.
15. מתי לאכול? את הבשר מומלץ לאכול מיד בתום הצלייה, כשהוא עוד חם. לא מומלץ להכין כמויות גדולות ואז לחמם שוב. המנגליסטים צריכים להתאים את קצב הכנת הבשר לקצב האכילה של הסועדים.
16. חימום שני: אם כבר החלטתם לחמם את הבשר, אל תחממו אותו יותר מפעמיים – קרי חימום של הבישול וחימום נוסף אחד בלבד.
17. האסאדו המושלם: בשר האסאדו הפך לפופולרי מאוד בשנים האחרונות. הדרך הטובה ביותר להכינו, בהנחה שאין מנגל מיוחד לאסאדו, היא לצלות אותו בתנור ואז על הגריל. קנו 3 ק"ג של צלעות עגל טריות הפרוסות לרוחב של 5 ס"מ. הכינו בקערית מרינדה המורכבת משמן זית, 100 מ"ג רוטב חריף-מתוק, 4 כפות חרדל דיז'ון, כף מלח גס וחצי כף פלפל שחור גרוס. עסו את הנתחים במרינדה והשאירו ללילה במקרר. בבוקר יום העצמאות (או יום לפני), הכניסו את הבשר עם המרינדה לתנור שחומם מראש לחום של 160 מעלות, כשהוא מכוסה בנייר אפייה ורדיד אלומיניום. אפו במשך שלוש שעות ובסיום הבישול העבירו את האסאדו למנגל לצריבה קלה. מותר ללקק את האצבעות.
18. ילדים אוהבים סטייקים: נהוג לחשוב שילדים אוכלים רק נקניקיות, אבל היום לא מעט ילדים אוהבים לאכול נתחי בשר סטייק עסיסיים ורכים. אפשר לחתוך את הסטייקים לרצועות ולחלק, טיפ שרלוונטי גם למבוגרים.
19. שיפודי שייטל: בשר השייטל יכול להיות מושלם למנגל. בקשו מהקצב שיחתוך לכם שייטל טרי וחתכו אותו לקוביות בעובי 3 ס"מ, תבלו במלח גס ופלפל גרוס והניחו 5 יחידות שייטל על שיפוד. הצלייה היא בחום לא גבוה עם אש נמוכה, כאשר בהתאם לצורך מסובבים את הבשר כדי לצרוב אותו מכל הכיוונים. היתרון של השייטל זה שהוא נתח דל שומן, ולכן גם צריך לזכור לא לבשל אותו יתר על המידה כי הוא עלול להתייבש.
20. האיש שלכם בקצבייה: הכל מתחיל ונגמר באיכות הבשר. הטריות, החיתוך והטיפול בבשר ישפיעו מאוד על טעמם של הנתחים וההנאה שלכם מהארוחה. חפשו קצב טוב שעוסק בפירוק נתחים ויודע לתת לכם את החלקים הטובים ביותר. תמיד עדיף בשר ישראלי טרי על קפוא ויש להימנע מבשר מופשר. ודאו כי הבשר מיושן כהלכה בטמפרטורות הנכונות ושהוא מאוחסן בתנאים נאותים.
21. קינוח בשרי: לסיום ארוחת בשרים טריים ומשובחים, אנו ממליצים על הכנת פרוסות סינטה דקות לכל הסועדים. קנו נתח סינטה של בשר בקר ישראלי טרי, פרסו אותו דק דק בעובי חצי ס"מ והניחו כל פרוסה על האש לזמן קצר. צרבו מצד אחד ואז מצד שני, תבלו במלח ופלפל וסגרתם ארוחה מושלמת.
* תודה לראובן גיליס וחיים דיין על הסיוע בהכנת הכתבה.