הטמפרטורות עולות והמדפים כבר מלאים פירות צוננים, מרעננים וכל כך טעימים שבראשם הענבים. למזלנו, בישראל יש מגוון רחב של ענבים בצבעים, גדלים וטעמים שונים ולנו רק נותר לשוחח עם רונה שפר, הדיאטנית ויועצת התזונה של "ענבי טלי", כדי לגלות הכל על הפרי השווה של הקיץ.
ראשית, מסתבר שתזונה ים תיכונית, שכוללת צריכת ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, חלבון, דגים, מוצרי חלב רזים ומים, נחשבת למומלצת במיוחד על ידי ארגוני הבריאות בארץ ובעולם. "ענבים הם בחירה נכונה בתזונה הים תיכונית", מציינת שפר. "הם מקור נפלא לוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שונים, ולכן הם משתלבים מצוין בתזונה זו".
"מנת ענבים מכילה כ-0.7-0.9 גרם סיבים תזונתיים והם עשירים באשלגן ובוויטמינים. בנוסף, אכילה של מנת ענבים מספקת כ-44 אחוז מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C לילדים בין הגילאים 4-8, ו-25 אחוז מזו של ילדים בין הגילאים 9-13".
מה הקשר בין ענבים ללחץ דם?
לדברי שפר, הענבים הינם מקור טוב לאשלגן (K) שהינו בעל השפעה מיטבה על לחץ הדם. לצריכה של אשלגן יש השפעה מגנה המנטרלת את ההשפעה המזיקה של צריכת נתרן (מלח) עודפת (תזונה מערבית המבוססת על מזון מעובד עשירה בנתרן) . כמו כן, נוגדי החמצון בענבים מחזקים את המערכת החיסונית, מסייעים בהפחתת הסיכון למחלות לב ומונעים חימצון של הכולסטרול שמוביל לפגיעה בתפקוד כלי הדם".
מה זה אינדקס גליקמי ולמה ענבים עדיפים על תמרים?
לפי שפר, גם האינדקס הגליקמי (שיטה לדירוג מזונות על פי ההשפעה שלהם על רמות הסוכר בדם) של ענבים הוא טוב: "הדירוג נע בין 0 ל-100, כאשר בדירוג 100 מדובר בגלוקוז טהור שנספג באופן מיידי ומעלה סוכר בהתאם", היא מבהירה.
"ככל שהדירוג נמוך, כך המאכל בריא יותר. ענבים מדורגים ב-53, כלומר, במסגרת הרף הנמוך, בהשוואה למשל לאבטיח (76) ותמרים (100)".
ענב מוצק וענף ירוק – כך תזהו ענבים טובים
כמו תמיד, היצע גדול מדי של אפשרויות עלול לבלבל אותנו ולכן צריך לדעת מה לבחור. חברת "ענבי טלי" הישראלית למשל מגדלת כ-30 זני ענבים שרובם ללא חרצנים, בהם ענבים ירוקים, אדומים ושחורים.
בקטגוריה של הענבים הירוקים ניתן למצוא את זן "טימפסון" המתוק-מוסקטי או את ה"אוטום קריספ" המתפצפץ והמשובח. לעומתם, "סופיה" הוא עגול, ירוק-לבנבן וארומטי במיוחד שזמין עבורכם בחודשים יולי ואוגוסט.
מנגד, לענבים האדומים צבע מרשים וטעם מתוק וייחודי. תחת הקטגוריה הזו תוכלו למצוא את ה"סקרלוטה" וה"מג'נטה" שגדלים בחבל לכיש, את ה"אדומיניק" שמגיע בצבע בורדו ואת ה"פליים" העגול והיפיפה שמתאפיין בטעם מתוק-חמצמץ.
לבסוף, הענבים השחורים מאופיינים בצבע עז וטעם מתוק ועשיר. בקטגוריה זו נמצא את זן ה"סייבל" בעל טעם מוסקטי ואקזוטי, את ה"אדורה" המתוק והקלאסי ואת ה"מידנייט ביוטי" הגדול שנמצא על המדף ממאי ועד אוגוסט.
החדשות הטובות הן שכל הענבים טובים ומומלצים כיוון שכולם מכילים נוגדי חימצון. חימצון בגוף האדם מתרחש בחשיפה לתזונה לקויה, זיהום אויר, מתח וקרינה. חשיפה זו גורמת ליצירת רדיקלים חופשיים שבשרשרת תהליכי חימצון גורמים להזדקנות, דלקות, מחלות כרוניות ואף לסרטן. למזלנו נוגדי החימצון שבענבים יכולים לנטרל את הפעילות של הרדיקלים החופשיים ולמנוע את הנזק שהם גורמים.
"'ענבי טלי' מיוצרים בתוצרת מקומית ויש לזה חשיבות", מספרת שפר. "בוצרים אותם בבוקר ובאותו הערב הם כבר יכולים להגיע לבית הלקוח. כל זה מוביל למניעת בזבוז אנרגיה בתהליך שינוע המזון, כך שמובטחים טריות מרבית, בקרת איכות על המוצר וכמובן שמירה על איכות הסביבה".
ולסיכום, אחת ולתמיד - איך נדע לבחור את הענבים הטובים? "כדאי לחפש את הענב המוצק כאשר הענף שמחבר את הגרגירים צריך להיות גמיש וירוק, ולא שברירי ויבש. כשרואים על ענבים מעין פלומה לבנה אשר עוטפת את האשכול, מה שנקרא 'בלום', אין סיבה לדאגה. ה"בלום" הוא חומר טבעי ותפקידו להגן על הענבים מפני אובדן לחות וריקבון. חוץ מזה, בניגוד למנגו או בננה, ענבים לא מבשילים לאחר שנבצרו ולכן צריך לקנות אותם בשיא איכותם ומתיקותם", מסכמת שפר.