ענבים הם עסיסיים, מרעננים ומתוקים במיוחד, ולכן לא פלא שהם נחשבים לכוכבים של עונת הקיץ החמה. אך מלבד היותם פרי נפלא בפני עצמו, רבים נוהגים לשלב אותם במנות שונות ומגוונות כדי לזכות במתקתקות והרעננות הייחודית להם. אז איך יוצרים מנות מקוריות ומפתיעות עם ענבים? יצאנו לבדוק מול האנשים שהמשיכו לעבוד בכרמים ולטפח את הפרי האהוב עוד בתקופת הסגר והבידוד הביתי - הכורמים של 'ענבי טלי' במושב לכיש. תסמכו עליהם שאחרי היכרות יום יומית ומקרוב, הם יידעו להמליץ לנו על מנות הענבים השוות ביותר. בואו נתחיל:
הפינוק המושלם: בלינצ'ס במילוי ענבים
חשבתם שבלינצ'ס הולך רק עם גבינה או עם שוקולד? טעות בידכם. למעשה, אפשר ומומלץ למלא בענבים את הבלינצ'ס כדי לזכות בתוספת מרעננת, שבטוח תתקבל בשמחה על ידי כל המשפחה. "המנה הזו היא מנה מיוחדת שמשלבת מבחינתי את האוכל מהבית שאמא שלי נהגה להכין, וגם משלבת את מה שאני עושה כיום", כך מספרת לנו דנה ברנע (48), נשואה ואמא לשני בנים, מעצבת גרפית ומטפלת באמצעות בעלי חיים במקצועה. דנה הצטרפה לפני תשע שנים למושב לכיש והפכה להיות שותפה יחד עם בן זוגה, תושב המושב, בכרם המשפחתי. מאז, ארבע שנים שהיא חברה בהנהלת האגודה הקהילתית במושב ושנתיים שהיא משמשת כיו"ר שלה. דנה אוהבת לשלב את האהבה שלה לענבים גם מחוץ לעבודה, ולראיה אפשר למצוא את המתכון המוכר שלה לבלינצ'ס במילוי ענבים. "מדובר במתכון פשוט, קל להכנה וטעים מאוד, שהילדים שלי מאוד אוהבים. אני אוהבת להכין את הבלינצ'סים הרבה פעמים לארוחת חג או בשבת בבוקר, כי זה זמן כיפי ולא לחוץ", היא מוסיפה.
להכנת הבלינצ'סים משתמשת דנה בקערה העגולה של סבתא שלה, שקיימת כבר מלפני למעלה ממאה שנים. היא יוצקת לתוכה קמח, חלב, מלח וביצים בתוספת של מעט חמאה מומסת וכוס מים. את כל אלו היא מערבבת היטב ואל מחבת נון סטיק היא יוצקת כל פעם קצת יותר מחצי מצקת. את המחבת היא מניעה באוויר בתנועות סיבוביות עד שנשארת שכבה דקה ואחידה שמכסה את כל המחבת, וכעבור כמה שניות בכל צד היא מוציאה את החביתית מהמחבת לצלחת. לאחר שהבלינצ'סים מתקררים, היא מניחה אותם במרכז השולחן לצד גבינת מסקרפונה מתקתקה או גבינה לבנה ניטרלית. בתוך הבלילה היא מניחה את הענבים שמוסיפים קור, עסיסיות וניגודיות בין המלוח למתוק. בקיצור – טעים, פשוט ואחלה פינוק.
משקה שעושה שמח: קוקטייל ענבים
ואיך אפשר בלי קוקטייל אלכוהולי שירים קצת את האווירה לכבוד הקיץ? בדיוק בשל כך פנינו לרן נאמן (50), כורם עם פז"ם של שמונה שנים. אחרי עשרים שנה בתל אביב, בהן שימש בתפקידים שונים במשרד הביטחון ואף בברים ובמסעדות, רן החליט שהחיבור שלו עם האדמה חזק ממנו ואז החליט לחזור למושב לכיש בו גדל. מבחינתו זו הייתה ההזדמנות לקלוט בחזרה את המשק המשפחתי. כדי ליצור קוקטייל מרענן ומשגע, רן ממליץ לשלב את הענבים ביחד עם אניס. "אני מאוד אוהב את החיבור של הענבים עם האניס. מבחינתי זה שילוב שמתאים לאזור של הים התיכון, אשר יוצר אווירה שמחה ופותח את הנשמה ואת הלב".
להכנת הקוקטייל המרענן של רן יש להכניס לשייקר חופן ענבים סגולים וירוקים ולכתוש אותם. לאחר מכן, יש להוסיף למחית חופן נענע, אוזו, מיץ לימון, ומעט מי סוכר (לא חובה). את כל אלו כותשים היטב ואז מנערים את הכל ומסננים לתוך כוס מלאה בקוביות קרח. בתור פיניש כדאי להשלים עם ג'ינג'ר אייל, לשים בפנים כמה ענבים חצויים בשני צבעים בשביל הגיוון והטעם - והרי לכם מתכון מנצח לקיץ הרותח.
סנדוויץ' מעולם אחר: כריך ענבים, גבינות ודלעת
תגידו מה שתגידו – סנדוויץ' מפנק, בכל שעה של היום, תמיד ישאיר אותנו שבעים ומאושרים. אז איך מכינים כריך מפתיע ומפנק עם ענבים? לרועי סלע (42), אשר מתעסק בחקלאות כבר מגיל 14, יש את התשובה בשבילכם. אבל קודם כל – נערוך היכרות: רועי נשוי פלוס ארבעה ילדים ומגדל שני כלבים. אביו עבד כאגרונום בחברה ידועה ואילו מדי חופש הוא היה מצטרף אליו ועובד איתו. גם אחרי התיכון ואחרי הצבא, הגיע רועי לעבוד עם אביו בחקלאות. לפני שתים עשרה שנים, לאחר כמה שנים בהן טייל בעולם, למד בישול והתעסק במסעדנות, הוא חזר למושב ופתח קייטרינג שסיפק ארוחות לילדים במהלך השבוע, אוכל מוכן לשבת ואפילו אוכל לאירועים. במקביל, לפני עשר שנים התחיל לנהל משק של ענבים ובשנתיים האחרונות, אחרי שנדבק בחיידק הכרם, הוא מכוון את עתידו לשם.
ההמלצה של רועי הוא כריך מגניב שהולך אצלו חזק במשפחה. "את הכריך הזה אפשר לומר שחלמתי בלילה", הוא מספר, "התעוררתי באמצע הלילה עם המתכון הזה ומאז הוא לא נפרד ממני. התחלתי להכין אותו למשפחה והוא הפך לשם דבר אצלנו. עפנו עם זה קדימה והיום זה פתרון כל פעם כשבא לנו להתפנק. כולנו נהיינו מכורים".
את הכריך החלומי של רועי אפשר להכין בעזרת לחמנייה או לחם איכותי, עליו יש למרוח בנדיבות ממרח זרעי דלעת שמכינים במעבד מזון מזרעי דלעת, מלח ושמן זית. לאחר מכן, מוסיפים טבעות גבינת עיזים, ושני חצאים של ענבי סייבל. את כל אלו מכניסים לכמה דקות בתנור, מוסיפים מעל עלי רוקט, סוגרים, מועכים ופשוט נהנים.
התוספת שתופסת: פיצה עם ענבים
ניסיתם כבר את כל התוספות האפשריות שאפשר לשים על פיצה? לא טעמתם כלום אם לא ניסיתם לאכול פיצה עם ענבים - תסמכו על איתי הדר הירש (31), נשוי ואבא טרי, המשמש כחקלאי במשרה מלאה כבר שש שנים. אבל לפני שניגש לתוספת הייחודית, נתעכב רגע על סיפור החיים המיוחד להפליא של איתי. למעשה, איתי ממשיך שושלת של שלושה דורות במשק המשפחתי הכוללת דיר כבשים וכרמים, ענבי מאכל ורימונים לייצוא. כשהוא לא בכרם, הוא אוהב לעשות טיולי ג'יפים בשטח, לבשל ולאכול טוב. כשהשתחרר מהצבא הוא חשב על כיווני תעסוקה נוספים, אבל ברגע שהחליט שהוא חוזר ומצטרף למשק – הוא הלך על זה בכל הכוח. "אני אוהב את מה שאני עושה וכיף לי", הוא מספר, "זה כיף לשתול, לגדל ולטפח עד שרואים שמשהו יוצא בסוף. מאוד מרגש אותי ליצור כל הזמן משהו חדש".
הפיצה המקורית של איתי היא שילוב של ענפי העיסוק של בני המשפחה. "סבא שלי מייצר גבינות עיזים, ואנחנו מאוד אוהבים את השילוב שלהן עם ענבים. גם חמי עוסק רבות בבישול ואפייה, כך שפיצות בטאבון זה משהו שאנחנו ממש מחוברים אליו. את הרעיון של תוספת ענבים לפיצה מצאתי באינסטגרם, והחלטתי להכין את זה בעצמי ולשלב את כל העולמות – מאפים, גבינות עיזים וענבים. זה בעצם מנה שהמון ממנה עשית בעצמך וזה סיפוק אדיר. טוב נו, אולי חוץ מלגדל את החיטה, לקצור אותה ולטחון ממנה קמח", הוא אומר.
את הפיצה המפתיעה של איתי, שלא תמצאו באף פיצרייה, אפשר להכין בעזרת בצק פיצה המורכב לרוב מקמח, מים, סוכר, מלח, שמרים ושמן. מעל הבצק תוכלו להוסיף רוטב עגבניות או שמנת, לכסות מעל עם טבעות גבינת עיזים וחצאי ענבים בצבעים שונים ולהכניס לתנור. את הפיצה מומלץ לאכול חמה, כדי ליהנות מהקריספיות של הבצק, האלסטיות של הגבינה והרוך של הענבים. לא יודעים מה איתכם – לנו זה כבר לגמרי עשה חשק להיכנס למטבח ולהתחיל במלאכה.
בריא וטעים: סלט קינואה אדומה עם ירקות וענבים
ולסיום, דאגנו לכם למנת ענבים שתשתלב נפלא כחלק מתזונה בריאה ומאוזנת. את ההמלצה קיבלנו מתמר עזאני (50), נשואה ואמא לשלושה, שסיפרה לנו שהנטייה שלה לעולם החקלאות הייתה שם כבר מילדות. תמר גדלה במושב ובתור ילדה עבדה בחופשות במשק של ההורים. כנראה שהשורשים להיותה כורמת התחילו כבר אז, כי לאחר החתונה היא ובעלה עברו להתגורר גם כן במושב. מאז השניים פנו דווקא לכיוון של עבודה בהייטק ואף היא שימשה במשך עשרים שנה בתפקידים שונים של הדרכה וניהול באינטל. כשאביה חלה, ובמקביל המחלקה שלה נסגרה, היא החליטה לתת צ'אנס למשק ולקחת על עצמה את האחריות. "בהתחלה לקחתי לעצמי שנה אחת להסתגל", היא מספרת, "אבל מהר מאוד כבר היה לי ברור שאני מאוד מחוברת ונהנית מהעבודה. הרגשתי שהגעתי למקום שלי ושכל החיים שלי הובילו אותי לכאן. בחיים יש לכל דבר זמן ותקופה, ומבחינתי עכשיו אני משקיעה את כל כולי במשק. אפילו הבן הגדול שלנו, אשר חזר עכשיו לארץ מהטיול הגדול אחרי הצבא בעקבות הקורונה, הצטרף אלינו לעבודה במשק. אני מבסוטית ומאושרת מאוד להיות חלק מהקהילה המופלאה הזאת במושב".
כחלק מאורח החיים המאוזן והבריא שאימצה מאז שעזבה את עולם ההייטק, תמר לא מוותרת על סלט קינואה אדומה בשילוב מגוון של ירקות וענבים. "למרות שהבשלן אצלנו בבית הוא דווקא בעלי, אני מאוד אוהבת להכין סלטים, בדגש על הסלט הספציפי הזה, מכיוון שהוא כל כך מרענן וכיפי", היא מספרת. אז איך זה עובד? את הקינואה מבשלים במים רותחים, ממש כמו אורז. ברגע שהיא נפתחת מוציאים אותה, מסננים מהמים ונותנים לה להתקרר. אפשר להוסיף איזה ירקות שרוצים – גמבות במגוון צבעים, גזר, בצל סגול, נקטרינה וענבים חתוכים בצבעים שונים. לתיבול יש להוסיף קצת שמן זית, מלח, פלפל ולימון – ואז כל מה שנשאר לעשות זה לקבל ים של מחמאות. בתאבון!