הם באמת מעוררים רחמים. מסתובבים משועממים מקיר לקיר, מנסים להתנחם באוכל – ונאלצים להסתפק בפתי בר עם שוקולד, וגם זה לא כל שבוע. אין מה לומר, הלב היהודי החם נקרע לגזרים.

רשימת מצרכים- האח הגדול (צילום: mako)
הרשימה השבועית. בואו נראה מה יש לנו כאן | צילום: mako

אבל רגע, אולי בכל זאת מסתתרים ברשימה השבועית העלובה למראה אוצרות קולינריים? אולי המצב לא עד כדי כך רע? mako אוכל בא לעזרת דייר עם הצעה לארוחה שלא הייתה מביישת ליל שישי בכל בית בישראל: תבשיל מהביל של קציצות על אורז, סלט מקורי עם רוטב משהו משהו וקינוח שלוקח שנייה להכין – ודורש בדיוק ארבעה מצרכים.

מנה עיקרית:
קציצות ברוטב עגבניות עם אורז לבן

(8 מנות)
מצרכים:

לקציצות:
קילו וחצי בשר טחון
2 פרוסות לחם, בלי ה"קשה"
1 ביצה
1 בצל מגורר (או חתוך דק מאוד)
צרור עלי פטרוזיליה (לא הגבעולים) קצוצים דק
צרור עלי כוסברה (ללא הגבעולים) קצוצים דק
עגבנייה טרייה
חצי כפית שטוחה של כמון
חצי כפית של פפריקה
מלח ופלפל

לרוטב העגבניות:
1 בצל חתוך לקוביות
חבילה וחצי רסק עגבניות (150 גרם)
4 עגבנית בשלות חתוכות לריבועים
כוס מים פושרים
חצי כפית שטוחה סוכר
מלח ופלפל

לאורז הלבן:
2 כוסות אורז לבן
3 כוסות מים רותחים
מלח

אופן ההכנה:

הרוטב:
1. מטגנים את הבצל עד שהוא הופך שקוף ומוסיפים את העגבניות.
2. מערבבים ומטגנים כשתי דקות נוספות. מערבבים את רסק העגבניות במים הפושרים, ומוסיפים לסיר יחד עם הסוכר, המלח והפלפל.

הקציצות:
1. מחממים את תנור האפייה ל-180 מעלות. מגררים את העגבנייה לכדי רסק.
2. טורפים את הביצה עם מעט פפריקה, כמון מלח ופלפל.
3. משרים את הלחם לדקה-שתיים במים וסוחטים. בעזרת הידיים מערבבים את הבשר עם הבצל, עשבי התיבול, העגבנייה המגוררת, הלחם והביצה הטרופה. מניחים לתערובת לנוח כ-10 דקות ואחר כך צרים ממנה קציצות בגודל אגרוף.
4. עורכים את הקציצות אחת ליד השנייה בתבנית התנור. מעבירים לתנור החם וצולים כרבע שעה, עד שצבען של הקציצות משתנה.
5. מעבירים את הקציצות הצלויות לסיר הרוטב ומניחים להן להתבשל כחצי שעה נוספת, בסיר סגור מעל להבה נמוכה. 10 דקות לפני תום הבישול מוסיפים פנימה את הפטרוזיליה הקצוצה.
* במהלך הבישול כדאי להרים מדי פעם את המכסה ולבדוק שהנוזלים לא התאדו. אם צריך מנמיכים את הלהבה מוסיפים מעט מים פושרים.

האורז:
1. מעבירים לסיר קטן את האורז והשמן ומטגנים על להבה גבוהה 2-3 דקות.
2. מעבירים לסיר את המים, ממליחים ומערבבים. מנמיכים את הלהבה ללהבה הקטנה ביותר ומכסים את הסיר.
3. מבשלים את האורז 15 דקות, מכבים את הלהבה ומשאירים את האורז בסיר מבלי להרים את המכסה 10 דקות נוספות.

עינב בובליל, אינה ברוורמן (וידאו WMV: האח הגדול)
אולי תנסו משהו קצת יותר מוצלח? | וידאו WMV: האח הגדול

תוספת:
סלט כרוב וגזר

הרוטב מבוסס על מיונז ביתי שמכינים מחלמון ביצה ושמן. המיונז יכול להישאר עד יומיים במקרר ולתבל סלטים נוספים, והחלבון נשאר לשחר.

מצרכים:
1 ביצה
שמן קנולה (בין רבע לחצי כוס)
חצי כרוב מגורר מעל החורים הבינוניים בפומפייה
3 גזרים מגוררים מעל החורים הבינוניים בפומפייה
חצי תפוז סחוט למיץ

אופן ההכנה:
1. מניחים את הכרוב והגזר בקערה רחבה ומטפטפים מעליהם שתי כפיות מיץ תפוזים.
2. מכינים את הרוטב: מפרידים את החלמון והחלבון. טורפים את החלמון היטב עד שצבעו מבהיר מעט (חשוב לטרוף אותו היטב), ותוך כדי מזליפים פנימה באיטיות מעט שמן. ממשיכים בערבוב, וכשהשמן נטמע בחלמון מוסיפים שוב מעט שמן, כך עד שהמיונז אינו סופג יותר שמן (יודעים שהשמן לא נטמע יותר כאשר נוצרת מעל המיונז שכבת שמן קטנה). מוסיפים 2-4 כפיות מיץ תפוזים למיונז, ממליחים ומפלפלים, טועמים ומתקנים תיבול אם צריך.
3. יוצקים מעל לכרוב ולגזר 2-3 כפות מיונז (אפשר יותר אם אוהבים), מערבבים ומגישים.

ולקינוח:
קרמבל תפוחים

מצרכים:

לבצק הפירורים:
100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
2 כפות סוכר
4 כפות קמח

לפירות:
6 תפוחים קלופים (רצוי גרני סמית, הירוקים)
2 כפות סוכר
3 כפות חמאה

אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (190-180 מעלות).
2. מניחים בקערה את החמאה, הסוכר והקמח ולשים במינימום תנועות רק עד שהמרכיבים מתאחדים ונוצרים גושי בצק גסים. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומעבירים למקרר עד לאפייה.
3. חותכים את התפוחים לקוביות בגודל 2 ס"מ.
4. מניחים בסיר את הסוכר והחמאה ומבשלים על להבה בינונית מבלי לערבב כ-5 דקות. כשהחמאה והסוכר משחימים והופכים לקרמל בעל צמיגות עדינה, מוסיפים לסיר את התפוחים ומבשלים 5-10 דקות. מערבבים מדי פעם. שהתפוחים ספוגים בקרמל מסירים מהאש.
5. משמנים את תבנית האפייה ומעבירים אליה את התפוחים המקורמלים.
6. מוציאים את הבצק מהמקרר ומפזרים אותו פירורים פירורים מעל הפירות. מעבירים את התבנית לתנור החם ואופים כ-10 דקות, עד שפירורי הבצק מזהיבים היטב.