סבתא שלי עליה השלום, מארי אנטואנט של המאה הקודמת, אמרה שקינוח צריך להיות מתוק, אחרת אוכלים לחם. היא הייתה הונגריה להחריד, וכל קינוח שיצרה נטף סוכר. הרבה סוכר עיטר גם מאכלים שמלח בדרך כלל משחק בהם תפקיד ראשי, כמו אטריות, והפך אותם בעל כורחם לקינוחים.

עוגת אטריות בפרג ואגוזים (צילום: עמרי אנדרס צורף)
המעדן שמחכה לכם בסוף. עוגת אטריות | צילום: עמרי אנדרס צורף


אחד המתוקים ששרד את מבחן הזמן מבחינתי הוא המאקוש/דיוש מֶטֶלט (במבטא הונגרי כבד שלעולם לא אצליח לשחזר), או בעברית: אטריות עם פרג ואגוזים. קינוח פשוט שאפשר אפילו להעז ולקרוא לו עוגה. עם שתי כוסות סוכר, אין פה בכלל מקום לטעות.

בילדותי, היה זה התפקיד שלי לטחון את האגוזים. הוצבתי אל מול ערימה ענקית של אגוזים שלמים ומטחנה ידנית פשוטה בגוון אדמדם, וסובבתי את הידית במשך שעה לפחות עד שכל האגוזים היו לרסיסים קטנים. למרות ההתפתחויות הטכנולוגיות, אני מוצא את עצמי משתמש עד היום באותה מטחנה ידנית. והמאמץ, הוא רק חלק מההנאה שבעוגה.

קערת פרג עם סוכר (צילום: עמרי אנדרס צורף)
פרג. הזהב השחור של ההונגרים | צילום: עמרי אנדרס צורף
מצרכים:
2 חבילות אטריות ביצים עבות
100 גר' פרג טחון
200 גר' צימוקים מהסוג החביב עליכם. אני השתמשתי בצימוקים בהירים (גולדן)
1/2 1 כוסות אגוזים טחונים
2 כוסות סוכר
1 חלמון

הכנה:
1. מחממים תנור ל-160 מעלות.
2. מבשלים את האטריות בסיר גדול, לפי הוראות היצרן. מומלץ להכין מסננת בכיור כדי שיהיה לאן להעביר את האטריות המוכנות.
3. במקביל, מערבבים בקערה אחת את הפרג, הצימוקים וכוס סוכר. בקערה אחרת מערבבים את האגוזים עם כוס הסוכר השנייה. משמנים תבנית בגודל 25X35.
4. כשהאטריות מוכנות מחלקים אותן באופן שווה לשתי הקערות. מערבבים כל קערה עד שהאטריות מכוסות בשכבה אחידה של התוספות.

אטריות בפרג ואגוזים (צילום: עמרי אנדרס צורף)
למה לבחור כשאפשר גם וגם? פרג ואגוזים | צילום: עמרי אנדרס צורף



5. יוצקים לתבנית המשומנת את תערובת האטריות-פרג-צימוקים. מפזרים באופן אחיד, ומכסים בשכבה של האטריות האגוזיות.

בניית שכבות בעוגת אטריות עם פרג ואגוזים (צילום: עמרי אנדרס צורף)
עוגת שכבות מיוחדת | צילום: עמרי אנדרס צורף



6. בקערה קטנה מקשקשים חלמון אחד ומעט מים. מושחים בעזרת מברשת את שכבת האטריות העליונה.

עוגת אטריות בפרג ואגוזים לפני אפייה (צילום: עמרי אנדרס צורף)
המוצר הכמעט-מוגמר. לפני האפייה | צילום: עמרי אנדרס צורף



7. אופים בתנור למשך 40-45 דקות ומתענגים.