עלי גפן ממולאים (צילום: istockphoto)
עכשיו זה הזמן לעלי גפן | צילום: istockphoto

חג הביכורים מאחורינו ויוני הלוהט עושה את צעדיו הראשונים. אולי זה בגלל החום, אבל החודש השישי אינו עונתו המובהקת של אף ירק מלבד עלי הגפן, שהופכים דווקא עכשיו לטובים ביותר למאכל.

הגפן לא רק מספקת לנו ענבים ויין, אלא גם מאפשרת להכין מטעמים נפלאים מהעלים שלה. כמו הענבים והיין המיוצר מהם, גם עלי הגפן עשירים בנוגדי חמצון והם נחשבים לבריאים במיוחד גם בשל התכולה הגבוהה של סיבים תזונתיים ומינרלים. כדאי לנסות ולאתר עלים של גפנים אורגניות, כי הריסוס מעלים את כל היתרונות הבריאותיים (יש בארץ מספר כרמים אורגניים, למשל בנאות סמדר או שדה אליהו).

איך בוחרים:

כשאתם קונים עלי גפן טריים, כדאי שתבחרו את העלים הבינוניים-גדולים אם רוצים לעשות מהם ממולאים, או את העלים הקטנים והצעירים במידה שרוצים להשתמש בהם לסלט. כך או כך, הקפידו לקנות רק עלים רעננים ולא כמושים, שלמים, לא מפורצים מדי ושצבעם יהיה ירוק בהיר.

עלי גפן ממולאים (צילום: John Peacock, Istock)
העבודה קשה, אך משתלמת | צילום: John Peacock, Istock

טיפול ראשוני:

שטפו את העלים היטב וייבשו אותם מעל מגבת. אחרי שתסירו את הגבעולים (אם יש), העלים מוכנים. אם אתם מעוניינים למלא את עלי הגפן, לרוב נוח יותר לחלוט אותם כשלוש דקות במי מלח רותחים לפני השימוש. כך הם מתרככים והקיפול שלהם הופך לקל בהרבה.

אחסון:

הניחו כעשרה עלים זה על גבי זה וגלגלו לגליל צר. את הגלילים הניחו זה לצד זה בצנצנת זכוכית. לאחר שהצנצנת דחוסה בגלילי עלים, שפכו לתוכה מים עד לכיסוי מלא, כאשר על כוס מים ששמתם הוסיפו כפית מלח.

אין תמונה
בד"כ עם יוגורט, אבל לא רק

אחרי שתעבירו את הצנצנת למקרר העלים יישמרו ארבעה חודשים. אם אתם רוצים להוציא במהלך הזמן חלק מהעלים, הקפידו לא לגעת בעלים הנותרים עם הידיים (זה יגרום להם להתעפש) והוסיפו מים עד לכיסוי מוחלט של העלים הנותרים.

"לזניה" של עלי גפן

גם אם כל עניין גלגול עלי הגפן נראה לכם כמו עבודה מסובכת שעדיף שתישאר בידי בשלניות מומחיות מכפרי הגליל, זה לא אומר שאין דברים שתוכלו להכין לבד. הנה לפניכם גרסה למאכל איטלקי מפורסם, שבו עלי הפסטה מוחלפים בעלי גפן. גם טעים, וגם בלי בצק מיותר שמעמיס קלוריות.

לגרסת הדפסה של המתכון

אין תמונה
דגים וממולאים

פילה פורל על מצע עלי גפן ממולאים

שילוב מנצח ומרענן בין דג לגפן ולגבינת עזים. תוך חצי שעה יש לכם מנה שתקצור שבחים מכל סועד.

לגרסת הדפסה של המתכון

קישואים ועלי גפן ממולאים

בכל זאת מדגדג לכם בקצה האצבעות לנסות ולהכין עלי גפן ממולאים? כאן תמצאו גם מתכון מנצח וגם סרטון שיסביר לכם איך מגלגלים, שלב אחרי שלב.

לגרסת הדפסה של המתכון

מאפה בשר בעלי גפן

מעדן שיכניס קצת בריאות לחייו של כל חובב בשר. המלצה: תפרסו ותגישו חם עם קוסקוס וסלט ירוק בצד. גם אם תגישו קר עם פלחי לימון ולחם טרי אף אחד בשולחן לא יתלונן. להיפך.

לגרסת הדפסה של המתכון

עלי גפן במילוי פירות יבשים

לא רק אורז וגבינות הולכים טוב עם עלי הגפן, גם פירות יבשים וסוכר עושים איתם חסד. מנה מעולה לנשנוש מתוק לפני הארוחה.

לגרסת הדפסה של המתכון