1. קרואסון קומפלט בלה גטרי
השבוע התברר לי שבקרואסון שקדים יש 1,200 קלוריות. פחחח. קשור לזה שטוחנים קרואסון ישן עם שקדים, טובלים במי סוכר וממלאים בקרואסון חדש, שבו לבד יש איזה 750 קק"ל. בינינו, לא יקום קרואסון השקדים ששווה לבזבז עליו קלוריות של יום שלם (של בחורה ממוצעת בדיאטה ממוצעת). מה שכן, הנה קם לו קרואסון אחר, מושחת פי כמה, ששווה את ביסיו בזהב, ואף ביהלומים.
La Gaterie, מקום זערורי שנפתח בבן יהודה בתל אביב, מתמחה במאפה הצרפתי הפריך ועתיר החמאה, בתוספת שלל הפתעות מענגות: גבינות משובחות, נקניקים מרגשים, שכולם מיובאים מצרפת. את פרוסות הגבינה והנקניק דוחסים לתוך קרואסון, מעליהם מניחים ביצה עלומה ואת כל זה מגישים לכם ומצפים שהעולם ימשיך לנהוג כמנהגו. קצרה היריעה מלתאר את העונג שבלאכול את סנדוויץ' החטא הזה, אז אסתפק בלומר שכל ביס מייצר פיק ברכיים, מהסוג שגורם לך להודות לבורא מיני שומנים. בפעם הבאה שנרצה לפגוש את אלוהים בדמות מאפה, ננסה את ורסיית השוקולד שמוגשת גם היא במקום.
מחיר החטא הוא כ-1,200 קלוריות ליחידה (ו-26 שקלים), לא כולל ההפוך המתבקש. תוספת יוקר: אם אתם אוכלים את זה בשתיים בלילה אחרי ארבעה וודקה רד בול.
בן יהודה 184, תל אביב, טלפון: 077-2180077
2. הפחזניות של אידלסון 10
אידלסון 10 החל את דרכו ב-2001 כבית קפה ופטיסרי קטן, בניצוחה של אחת, ציונה הרשקוביץ, שאחרי פרישתה לפנסיה פצחה בקריירה שנייה כקונדיטורית. ואיזה מזל יש לכולנו שזה מה שהיא החליטה לעשות עם הזמן שלה. בינתיים אידלסון 10 המקורי נסגר, אך שלושה סניפים שלו ממלאים את מקומו ומגישים את המאפים והעוגות המופלאים שהוגה הרשקוביץ. בכל הסניפים יש גם תפריט אוכל – אך לא לשם כך נתכנסנו.
למרות שקשה לחשוב על עוגה, פטיפור או טארטלט שמתעלים מעל האחרים – אם חייבים לבחור (וחייבים), הרי המגדן המוביל הוא הפחזניות הקטנות והתמימות למראה, שמתעלות למדרגת אמנות.
הפחזניות של אידלסון עשויות בצק רבוך נפלא וממולאות בקרם וניל צהבהב ועתיר גרגרי וניל שחורים וריחניים, מהמשובחים שנטעמו בארץ. את העונג הזה תוכלו לקבל בישיבה במקום תמורת 12 ש"ח לצלחת המכילה חמש מהמופלאות הקטנות. אם תיקחו אותן הביתה הן יעלו 17 ש"ח ל- 100 גרם (ב-100 גרם יש בין 8 ל-10 יחידות).
ואם אתם כבר שם, בכל זאת כדאי מאוד לנסות גם את טארטלט הפטל ואת התענוג – עוגה המורכבת מבסיס של טורט אגוזי לוז ומעליו קרם שוקולד עם פרלין (רק בימי שישי).
בן יהודה 252, תל אביב. טלפון: 03-5444154, ויצמן 57, תל אביב. טלפון: 03-6911446, דיזנגוף 117, תל אביב. טלפון: 03-5299295
3. גלידת עוגיות של טרטופו
למצוא גלידה אחת שיותר שווה את הקלוריות מכל השאר זו משימה לא קלה. יש מלא מעולות, יש מלא שמשאירות אותך עם פה פעור ומרייר, ובכל זאת – בטרטופו שבנווה צדק (פלוס סניף בפלורנטין) החוויה קצת אחרת.
הטעמים שמוצאים בטרטופו הם מגוונים ומקוריים ומקסימים: קדאיף, קינדר בואנו, פבלובה פירות יער ואפרסקים ביין – וזה לפני שפונים לאגף הסורבטים. ובכל זאת, ההמלצה הספציפית שלנו היא דווקא העוגיות (קוקימן), כמה לא מקורי, מהסיבה הפשוטה שאנחנו מעדיפים לא לנהות אחרי טרנדים מזדמנים אלא לבחור באמת וללא משוא פנים את הטעם שמנצח את כולם. והעוגיות הוא כזה. על זמני, נימוח, מושלם. ומה שהכי כיף הוא שהמוכרים כל כך נעימים ומקסימים, שממש אין להם בעיה שתטעמו חצי חנות לפני שתבחרו את הטעם שלכם – מה שאומר שבעצם לא צריך להפסיד כלום.
מי שרוצה להעצים את האפקט מוזמן לבקש מילוי שוקולד בתחתית הגביע (כמו בטילונים השווים, רק יותר רך ואינטנסיבי בטעם) – רק ראו הוזהרתם, מנה כזאת של מתיקות לא כל אחד יכול לשאת. מי שלא בכיוון של עוגיות מוזמן לנסות את השומשום המפתיע בטעימותו, או את השוקולד והוונילה הפשוטים-יחסית אך פנטסטיים לא פחות.
שבזי 25, נווה צדק, תל אביב, טלפון: 03-5170505
4. הבייגלה (פלוס תוספות) של אל אמין
כבר מהכביש מתחילים להתבשם מהריח המשכר של המאפים הטריים והלוהטים שאל אמין, מאפייה קטנה בכניסה לעיר המזרחית, מוציאה ללא הפסק מטאבוני הענק שלה. המקורות לריחות המופלאים הם בייגלה מוארכים מצופים בשומשום, פיתות, עוגיות ועוד מיני מאפים, שחבל לבזבז עליהם מקום.
המאפייה פתוחה 24 שעות ביממה, ובשעות הקטנות של הלילה מתמלאת ביהודים וערבים שמגיעים (בדרך כלל אחרי בילוי) לספוג את האלכוהול עם בייגלה טרי. במקררים יש כמובן שתייה, אבל גם את השדרוג האולטימטיבי לבייגלה שלכם - חריצי גבינה משולשת (לה ואש קירי) עם עשרות אחוזי שומן. הגבינה תימס על הבייגלה החם ותשתלב מצוין עם ביצה חומה קשה שנאפתה בטאבון וכדורי פלאפל גדולים וחמים, ששניהם מחכים לכם על הדלפק. תענוג פחמימתי שמבטיח שתנצחו את ההנג אובר, ואת החיים בכלל.
הנביאים 14, ירושלים, טלפון: 02-6288334
5. ואפל בלגי בחגיגה של בבט
חורף ירושלמי זה לא דבר קל. בייחוד לא אם את גדלה כל חייך במישור החוף. בייחוד לא אם את מבלה אותו בחדר מעונות של האוניברסיטה ללא החום הביתי (והמרקים המצוינים) של אמא. אז נכון שבפעם הראשונה בחיי יצא לי ממש לצפות בשלג יורד, ונכון שמלתחת החורף שלי השתדרגה פלאים (מי אמר כובע צמר ולא קיבל?), אבל רוב הזמן פשוט קרררר. קור קשה כזה שחודר מבעד לעצמות. מה עושים? אוכלים. והרבה. מסעדות פועלים עם אוכל ביתי לא קשה למצוא בירושלים, אבל מה עם איזה קינוח? בדיוק בשביל זה יש את החגיגה של בבט, או בשפת המקומיים, בבט.
החגיגה של בבט הוא בית קפה פצפון שמגיש אך ורק ואפל בלגי עם מבחר מילויים – מרוטב השוקולד או קרם הווניל הקלאסיים ועד מחית תפוחי עץ עם שמנת, קרמל, קרם קפה, ערמונים ועוד מגוון עצום של טעמים. המנה בהחלט יכולה להוות תחליף לארוחת ערב לא כבדה מדי.
מה שהכי כיף זה לבוא כמה אנשים (לא יותר מדי, המקום באמת מאוד קטן), להזמין כל אחד טעם אחר, וליהנות מכל העולמות. עם כוס קקאו חמה ליד, אין דרך טובה יותר להעביר ערב ירושלמי מקפיא. כבר שלוש שנים עברו מאז שעזבתי את העיר, ועדיין, אם אני קופצת לביקור, אני לא מוותרת על החוויה הקולינרית המופלאה הזאת.
שמאי 16, ירושלים, טלפון: 02-6257004