האורז עם תפוחי האדמה וקציצות הגונדי הם שניים מהיסודות היותר איתנים של המטבח הפרסי כמו שאנחנו מכירים אותו. אם אתם מחפשים מה לקחת מהמסורת המפוארת הזו, אבל רוצים להישאר בגזרת הטעמים המוכרים שתמיד עובדים – אלה המתכונים בשבילכם. ארוחה פרסית למתחילים
האורז. אתם מסוגלים לדמיין כמה התפודים האלה פריכים וטעימים? | צילום:
אודליה צדוק
בשביל אוכל פרסי טוב לא צריך להתעמק יותר מדי ברזי המטבח הפרסי. מספיק לדעת שהוא מבוסס ברובו על אורז, בדרך כלל לבן, שאליו מתלווים שלל מרקים, המשמשים גם כעין רטבים. כופתאות הגונדי, שסידרנו לכם ליד האורז, הן קציצות שמבוססות על חזה עוף טחון עם חומוס, ומוגשות במרק שבו התבשלו. זהו, אתם בשלים לגשת לשולחן.
אורז פרסי
את האורז הפרסי מכינים בשני שלבים של בישול. בעקבות כך הוא מתקבל מופחת עמילן, ובריא יותר מאורז רגיל. גולת הכותרת של האורז הפרסי היא תפוחי האדמה הפריכים בתחתית הסיר, הנקראים תאדיג וידועים כמפרקי משפחות (כולם רבים עליהם, לא תמיד לכולם נשאר).
מצרכים (6 מנות): 4 כוסות אורז פרסי שטוף יטר וחצי מים שמן קורט מלח 2-3 תפוחי אדמה קלופים (תלוי בגודל הסיר), חתוכים לפרוסות בעובי קצת פחות מס"מ רבע כפית גרגרי כוסברה (לא טחונים) רבע כפית גרגרי כמון (לא טחונים) קורט כורכום בצל בינוני קלוף ופרוס (לא חובה)
אופן ההכנה: 1. שופכים את המים לתוך סיר גדול. מוסיפים כשתי כפות שמן וקורט מלח, ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. 2. מוסיפים את האורז ומבשלים 5-7 דקות, עד שהוא רק חצי עשוי (החלק הפנימי של האורז עדיין אמור להיות קצת קשה). מורידים מהאש ומסננים. 3. מכסים את תחתית הסיר (אותו סיר, כן?) בשמן, משהו כמו 4-5 כפות, ומפזרים את הכוסברה, הכורכום והכמון. 4. על התבלינים מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה, כך שיכסו את כל התחתית של הסיר. אם רוצים, אפשר להדק תפוחי אדמה גם לדפנות. 5. מוסיפים לסיר את האורז המסונן ועוד מעט מים (פחות מחצי כוס), מכסים ומבשלים על להבה גבוהה 5-6 דקות. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל כשעה (על פלטת שבת – כשעתיים). 6. הופכים את תכולת הסיר על מגש, ומגישים.
אופן ההכנה: 1. מערבבים את כל החומרי הקציצות עד לקבלת עיסה אחידה (ולא רכה מדי). משהים חצי שעה במקרר. 2. מרתיחים מים בסיר ומוסיפים את התבלינים (כורכום, אבקת מרק והל). 3. מכינים מתערובת הבשר קציצות עגולות בגודל של כדור טניס, וזורקים לתוך המרק. 4. מניחים לקציצות להתבשל כחצי שעה.