סלט תפוחי אדמה עם טונה, לימון כבוש ופלפלצ'ומה
פרשנות תוניסאית על סלט הניסואז האהוב. את תפוחי האדמה תיבלנו בפלפלצ'ומה (טעים אש!). החלמון של הביצה נשאר מעט נוזלי ומתערבב להפליא עם הרוטב.
חומרים ל-4 מנות:
1 שקית (700 גרם) תפוחי אדמה זעירים
1 כף פלפלצ'ומה
4 ביצים
200 גרם שעועית ירוקה קפואה
20 עלי חסה צעירים, בהירים וקטנים
2 קופסאות שימורי טונה במים או בשמן (מסוננים)
2 לימונים כבושים פרוסים
20 זיתי קלמטה
לרוטב:
4 כפות שמן זית
1 כף מיץ מהלימונים הכבושים
מלח ופלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. מבשלים תפוחי אדמה במיקרוגל או במים רותחים עד שהם רכים. מצננים, חוצים ומערבבים בקערה עם פלפלצ'ומה.
2. מרתיחים מים בסיר קטן. מוסיפים ביצים בזהירות ומבשלים 5 דקות בדיוק. מוציאים למי קרח להפסקת הבישול. מצננים וקולפים.
3. חולטים שעועית במים רותחים, מסננים ומצננים.
4. מכינים את הרוטב: מערבבים את החומרים.
5. מרכיבים את הסלט ומגישים: מסדרים 4 צלחות הגשה עם עלי חסה ומתבלים אותם ברוטב. מוסיפים את השעועית הירוקה, תפוחי האדמה, טונה, לימון כבוש וזיתים. מניחים ביצה חצויה ומגישים מייד.
רוצים להשקיע יותר?
ממירים את הטונה המשומרת ב-400 גרם טונה טרייה פרוסה בעובי 1/2 ס”מ או צרובה במחבת לוהטת דקה מכל צד.
מג'דרה אורז וחומוס עם כרובית צלויה
כרובית צלויה, שקדים וחומוס יוצרים מג'דרה חגיגית וטעימה במיוחד.
חומרים ל-6-4 מנות:
לכרובית:
1 ראש כרובית קטן מופרד לפרחים קטנים
שמן זית לזילוף
מלח ופלפל שחור טחון טרי
למג'דרה:
1/4 כוס שמן
1 בצל קצוץ
1 גזר חתוך לרצועות
1 כוס אורז בסמטי שטוף, שרוי 10 דקות במים ומסונן
1 כוס חומוס מבושל (משומר או קפוא)
1/2 כפית בהרט (לא חובה)
1/2 כפית מלח
2 כוסות מים
להגשה:
2 כפות שקדים מולבנים קלויים
1/2 צרור כוסברה
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מכינים את הכרובית: מתבלים כרובית במלח ופלפל ומזלפים מעט שמן. מניחים בתבנית וצולים כ-20 דקות עד הזהבה.
3. בינתיים מכינים את המג'דרה: מאדים בצל וגזר בסיר עם שמן כ-5 דקות עד שהבצל הופך שקוף.
4. מוסיפים אורז, חומוס, בהראט ומלח ויוצקים מים. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים 15 דקות על להבה נמוכה. מכבים את הלהבה ומשהים מכוסה כ-10 דקות.
5. מעבירים את האורז לכלי הגשה, מוסיפים את הכרובית, מערבבים, מפזרים שקדים ועלי כוסברה ומגישים חם.
עוף בקוקי עם עשבי תיבול ים תיכוניים
5 דקות עבודה לכל היותר. את השאר עושה התנור. התוצאה: נתחי עוף עסיסיים ובה בעת שחומים ופריכים.
חומרים ל-4 מנות:
4 כרעי עוף מפורקות לשוק וירך
3 כפות שמן זית
1/2 כוס יין לבן יבש
1 גבעול רוזמרין
1 גבעול אורגנו
2 גבעולי תימין
4 שיני שום שלמות בקליפתן
מלח ופלפל שחור גרוס
6 תפוחי אדמה חתוכים לשמיניות לאורכם (אפשר בקליפתם)
1/2 לימון פרוס בעובי 3-2 מ”מ
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים את חלקי העוף עם שאר החומרים בקערה. מעבירים לשקית קוקי, קושרים ומניחים בתבנית. מחוררים למעלה בכמה מקומות.
3. אופים כשעה ורבע עד שהעוף רך ושחום ותפוחי האדמה פריכים.
באותה שיטה מכינים:
עוף בקוקי בתיבול יפני: מערבבים את העוף עם 3 כפות שמן, 4 כפות רוטב סויה, 4 כפות מירין, כף סוכר, 2 שיני שום, כפית ג'ינג'ר ו-2 גבעולי בצל ירוק.
עוף בקוקי עם חוואייג', בטטה וגרגרי חומוס: ממירים את תפוחי האדמה ב-3 בטטות קלופות ופרוסות לאורכן ומוסיפים כוס גרגרי חומוס מבושלים. מוותרים על עשבי התיבול והיין ומתבלים ב-3 כפות שמן זית, 2 כפות חוואיג' למרק, מלח ופלפל שחור. מוסיפים 1/2 כוס מרק עוף.
סלמון בשום, נענע ודבש
נתח הסלמון שוהה כמה שעות במרינדה טעימה של לימון-נענע-שום ודבש וגם נאפה בתוכה, ולכן האפייה ממש קצרה. אין אפילו צורך לכסות. בזכות הדבש נוצר על פני הנתח מעטה פריך וטעים.
חומרים ל-10-8 מנות:
פילה סלמון במשקל 2-11/2 ק”ג
למרינדה:
מיץ מלימון אחד
1 כוס עלי נענע קצוצים
20 שיני שום קצוצות או פרוסות
4 כפות דבש
1/2 כוס שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. מערבבים את חומרי המרינדה ומשרים בהם את הסלמון במשך 4 שעות בקירור בתוך תבנית מרופדת בנייר אפייה.
2. מחממים תנור ל-180 מעלות.
3. אופים את הסלמון 20-18 דקות ללא כיסוי. הוא יקבל קראסט שחום בזכות הדבש.
* "על השולחן אקספרס", הוא ספר גדוש רעיונות ופטנטים להכנת מנות ומקורית, מרשימות וטעימות במינימום זמן, מנות שיהפכו לנכס צאן ברזל בכל בית שבו אוהבים לבשל ולארח. על הספר חתומות שתיים מהמתכונאיות הבכירות של מגזין "על השולחן" אורלי פלאי ברונשטיין ומיכל מוזס והוא מארח מגוון מתכונים שלוקטו משפים מקומיים מובילים. 240 עמודים וקרוב ל-200 מתכונים,המלווים בתצלומים מרהיבים. להשיג בחנויות הספרים המובילות ובמערכת על השולחן או בטל' 03-6488898