רוצים את גיליון על השולחן המלא? ככה הוא נראה
כללי הלזניה
הפסטה: הכי נוח להשתמש בעלי לזניה טריים או יבשים, שאין צורך לבשל מראש. את העלים מסדרים בתבנית כשהם חופפים מעט - כך השכבות יישארו במקומן ולא יהיו דליפות.
הרוטב: צריך להיות מעט נוזלי, כדי שירכך את הפסטה במהלך האפייה ויבטיח סביבה לחה, כדי שהמאפה לא יתייבש. יוצקים מעט רוטב לתבנית לפני שמתחילים להרכיב את הלזניה.
הכלי: תבנית פיירקס או קרמיקה מלבנית (22×35 ס"מ) עם שוליים גבוהים היא הנוחה ביותר לשימוש.
הכנה מראש: כשמכינים מעלי פסטה טריים, אפשר להרכיב את הלזניה כמה שעות מראש ורק לאפות לפני ההגשה. כשמכינים עם עלים יבשים, מרכיבים סמוך לאפייה.
לפני שמגישים מניחים למאפה המבעבע לנוח כמה דקות, כי כשהוא לוהט הוא מתפרק. אם רוצים לשמור על מראה השכבות, מקררים לפני שחותכים למנות ומגישים אחרי חימום חוזר.
לזניה פונגי
תבנית מלבנית בגודל 30×35 ס"מ « 30 דק' הכנה « 45 דק' אפייה
גרסת הלזניה לפסטה פטריות-שמנת הפופולרית.
המצרכים: 1 חבילה (500 גרם) עלי פסטה ללזניה 2 סלסילות פטריות שמפיניון פרוסות דק 300 גרם גבינת מוצרלה מגוררת 100 גרם גבינת פרמזן מגוררת
לרוטב עגבניות (בסיסי): 1 קופסה (800 גרם) עגבניות מרוסקות 4 שיני שום קצוצות 1/3 כוס שמן זית 1 כוס מים 10 גבעולי בזיליקום טריים קצוצים 2 כפות סוכר מלח ופלפל שחור טחון טרי
לזניה. הניחו לה להצטנן כמה דקות, שלא תתפרק | צילום:
mako
אופן ההכנה:
+ מכינים רוטב עגבניות: מביאים את כל החומרים לרתיחה ומבשלים 10 דקות בכיסוי חלקי על להבה בינונית. מכבים ומצננים.
+ במקביל מכינים רוטב בשאמל: ממיסים חמאה בסיר, מוסיפים שום וכשעולה ריח מוסיפים קמח. מערבבים לרביכה, יוצקים חלב קר וממשיכים לבשל כ-5 דקות תוך כדי ערבוב עד שהתערובת מסמיכה. מתבלים ומצננים.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מרכיבים את הלזניה ואופים: יוצקים מעט רוטב עגבניות לתבנית ומסדרים מעל שכבה של עלי לזניה. יוצקים עוד רוטב ומעליו רוטב בשאמל. מפזרים פטריות, מוצרלה ופרמזן. מסדרים עוד שתי שכבות ומסיימים ברוטב בשאמל וגבינות.
+ אופים 45 דקות או עד שפני הלזניה זהובים.
עלי לזניה. תנו להם לחפוף קצת, שהרוטב לא יברח | צילום:
דניאל לילה, על השולחן
לזניה מנגולד וגבינות
תבנית מלבנית בגודל 30×35 ס"מ « 15 דק' הכנה « 45 דק' אפייה
לזניה זריזה עם רוטב לבן על בסיס שמנת וביצים (רויאל), במקום רוטב עגבניות.
המצרכים: 1 חבילה (500 גרם) עלי פסטה ללזניה 300 גרם גבינת צ'דר מגוררת 100 גרם גבינת פרמזן מגוררת
לרוטב הלבן (רויאל): 2 מיכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה 5 ביצים מלח, פלפל ואגוז מוסקט 3 שיני שום כתושות
אופן ההכנה:
+ מחממים תנור ל-180 מעלות. + מכינים את המלית: מערבבים את כל החומרים.
+ מכינים רוטב לבן (רויאל): טורפים במזלג שמנת, ביצים, מלח, פלפל ושום. שומרים כוס רוטב בצד ואת השאר מוסיפים למלית המנגולד ומערבבים.
+ מרכיבים את הלזניה ואופים: יוצקים 1/2 כוס מהרוטב הלבן ששמרנו לתבנית ומסדרים עלי לזניה. ומעליהם שליש מתערובת המנגולד. מפזרים מעט מוצרלה ופרמזן. מסדרים שכבה נוספת ומסיימים ברוטב לבן, צ'דר ופרמזן.
+ אופים 45 דקות או עד שפני הלזניה זהובים.
לזניה מנגולד וגבינות. בלי עגבניות | צילום:
דניאל לילה, על השולחן
לזניה ירקות קלויים ואנשובי
תבנית מלבנית בגודל 30×35 ס"מ « 35 דק' הכנה « 45 דק' אפייה
משתמשים ברוטב לבן מהיר ומשקיעים את האנרגיה בטיפול המקדים שנותנים לירקות.
המצרכים: 1 חבילה (500 גרם) עלי פסטה ללזניה 1 קופסה אנשובי 2 פלפלים קלויים וקלופים 150 גרם גבינת פטה מפוררת 300 גרם גבינת קשקבל מגוררת 50 גרם גבינת פרמזן מגוררת
לירקות קלויים: 1 בטטה פרוסה בעובי 1-1/2 ס"מ 1 קישוא פרוס בעובי 1-1/2 ס"מ 1 חציל קטן פרוס בעובי 1-1/2 ס"מ 3 כפות שמן זית 2 שיני שום קצוצות מלח ופלפל שחור גרוס
+ מכינים רוטב עגבניות: מביאים את כל החומרים לרתיחה ומבשלים 10 דקות על להבה בינונית. מצננים.
+ מרכיבים את הלזניה ואופים: יוצקים מצקת רוטב עגבניות לתבנית ומסדרים מעל שכבה של עלי לזניה. יוצקים עוד רוטב עגבניות ומעליו רוטב לבן. מפזרים חציל, בטטה, פלפל וקישוא קלויים, אנשובי, גבינת פטה, קשקבל ופרמזן. מסדרים עוד שתי שכבות ומסיימים ברוטב לבן וגבינות.
+ אופים 45 דקות או עד שפני הלזניה זהובים.
לזניה ירקות קלויים ואנשובי. כאן הירקות דורשים תשומת לב | צילום:
דניאל לילה, על השולחן
לזניה סלמון ותרד
תבנית מלבנית בגודל 20×25 ס"מ « 15 דק' הכנה « 45 דק' אפייה
הסלמון המאודה בתפקיד הראגו, ובמקום רוטב עגבניות יש תרד וריקוטה.
המצרכים: 1 חבילה (500 גרם) עלי פסטה ללזניה 100 גרם גבינת מוצרלה מגוררת 50 גרם גבינת פרמזן מגוררת