פולי קפה (צילום: eddiepfish, Istock)
זה טוב לכם למוח! | צילום: eddiepfish, Istock

מחקר חדש מעלה שצריכה של 500 מ"ג קפאין ביום יכולה לעצור את התקדמות מחלת האלצהיימר, ולפעמים אפילו לעזור לרפא אותה. העובדה הזו מצטרפת לממצא קודם, שהראה שצריכה קבועה של קפה מקטינה את הסיכוי לחלות באלצהיימר מלכתחילה.

אז אמנם הניסוי המדובר נערך על עכברים בלבד, אבל העובדה היא שהעכברים שקיבלו מנת קפה בתוך מי השתייה שלהם הוכיחו יכולות חשיבה וזיכרון טובות יותר מאלה שהסתפקו במימיהם הדלוחים הרגילים.

ב"טיימס אונליין" לקחו את העניין צעד אחד קדימה, ומנו את הדרכים לצרוך את כמות הקפאין הרצויה. תבחרו: 3 כוסות אספרסו, 6 פחיות רד-בול, 14 פחיות קולה, 15 כוסות תה או 7 קילו שוקולד (ממממ!). בכל מקרה, בשבילנו זאת רק הזדמנות למצוא עוד דרכים קולינריות לצרוך את הקפאין שלנו.

מאפינס קפה
מתכון של רונן סקינזס

½ 1 כוסות (210 גרם) קמח
¼ כפית אבקת סודה לשתיה
מעט מלח
1/3 1 כוסות (310 גרם) סוכר
70 גרם מרציפן גולמי
160 גרם חמאה, בטמפרטורת החדר
4 ביצים, מופרדות
¾ כוס (170 גרם) רוויון
1 כף אספרסו או נס קפה חזק מאוד
2 כפות שקדים מולבנים פרוסים
תבנית שקעים או כלי אלומיניום חד פעמיים בנפח של חצי כוס

אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) ומשמנים את השקעים בתבנית או את הכלים החד פעמיים.
2. בקערה שמים את הקמח, הסודה לשתיה והמלח, מערבבים ומניחים בצד.
3. שמים את הסוכר והמרציפן בקערת המיקסר ומערבלים (בעזרת האביזר המכונה "גיטרה"), עד שמתקבלים פירורים. מוסיפים את החמאה וממשיכים לערבל, עד שהיא נבלעת בפירורים. מוסיפים את החלמונים, זה אחר זה, תוך ערבול, ולאחר מכן חצי מכמות הרוויון ואת הקפה. מוסיפים את הקמח ולאחר מכן את שארית הרוויון, ומערבלים עד שהבלילה אחידה.
4. מערבבים את החלבונים (לא מקציפים) במטרפה בקערית. מפסיקים את פעולת המיקסר ומוסיפים את החלבונים לבלילה בתנועות קיפול.
5. מחלקים את הבלילה לשקעים בתבנית או לכלי האפייה ומפזרים בכל שקע מעט שקדים פרוסים. אופים כ-20 דקות, עד שהמאפינס קפיציים למגע או עד שקיסם הננעץ במרכזם יוצא יבש.

לגרסת ההדפסה של המתכון

אין תמונה
העוגיות של רביבה וסיליה

עוגיות קפה ואגוזי פקאן
מתכון של רביבה וסיליה

500 גרם קמח
400 גרם חמאה
200 גרם אבקת סוכר
1/4 כפית אבקת וניל או גרגרים מ-1/4 מקל וניל
1/4 כפית מלח
1 חלמון (מביצה מספר 3)
תמצית קפה (5 כפות קפה נמס מגורען מומסות ב-2 כפות מים רותחים)
150 גרם אגוזי פקאן קצוצים גס 

לציפוי:
1 חלמון
כף חלב

1/2 כוס סוכר דמררה, לפיזור על המשטח

אופן ההכנה:
1. שמים בקערת המיקסר את הקמח, החמאה, אבקת הסוכר, אבקת הווניל והמלח ומעבדים בעזרת וו הגיטרה. מוסיפים את החלמון ואת תמצית הקפה וממשיכים לעבד עד שהם נבלעים בבצק. מוסיפים את אגוזי הפקאן ומעבדים עד שהם מתפזרים בבצק באופן אחיד. כדי שהעוגיות יהיו פריכות חשוב לעבד את הבצק כמה שפחות.
2. מחלקים את הבצק לארבעה חלקים שווים ויוצרים מהם ארבעה גלילים בקוטר של כ-2 ס"מ. מקררים אותם במקרר או במקפיא עד שהם מתקשים.
3. מערבבים היטב את החלמון והחלב ומברישים בעזרת מברשת על הגלילים. מפזרים סוכר דמררה על משטח העבודה ומגלגלים עליו את גלילי הבצק.
4. מרפדים תבנית בנייר אפייה או משתמשים במשטח סיליקון. פורסים את גלילי הבצק לפרוסות בעובי 7-8 מ"מ ומניחים אותן בתבנית במרחק של 1.5 ס"מ אחת מהשנייה.
5. אופים 15-12 דקות בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות צלזיוס.
6. את העוגיות מגלגלים בסוכר דמררה – סוכר זהוב שעבר פחות תהליכי זיקוק מסוכר רגיל.
* טיפ: לא חייבים לאפות את הבצק מיד. אפשר לשמור את גלילי הבצק במקפיא במשך חודש כשהם עטופים היטב בניילון נצמד. לפני האפייה יש להפשיר אותם כחצי שעה בטמפרטורת החדר כדי שאפשר יהיה לפרוס אותם בקלות.

לגרסת ההדפסה של המתכון

גלידת קפה
מתכון של חנה שאולוב

½ כוס חלב
½ כוס סוכר
4 חלמונים
1 כפית נס קפה מגורען
½ פקק ליקר קוואנטרו
1 כוס שמנת מתוקה
אגוזים מסוכרים קצוצים

גלידה בבית? אפשר גם אפשר26914 (תמונת AVI: מצעד האוכל הישראלי)
גלידת קפה בלי מכונה | תמונת AVI: מצעד האוכל הישראלי

אופן ההכנה:
1. מרתיחים בסיר את החלב (בעדינות), מוסיפים את הקפה ומצננים מעט.
2. בקערת המערבל מקציפים את החלמונים והסוכר לתערובת תפוחה ובהירה.
3. יוצקים באיטיות את החלב אל תוך החלמונים תוך הקצפה נמרצת.
4. מוסיפים תוך הקצפה גם את הליקר.
5. מעבירים את הבלילה לסיר, ומבשלים על להבה נמוכה תוך בחישה מתמדת, עד שהתערובת מתעבה. נזהרים לא לבשל יותר מדי. מניחים להצטנן מעט.
6. מקציפים את השמנת המתוקה, מוסיפים בתנועות קיפול אל תוך תערובת החלמונים ומערבבים לתערובת אחידה.
7. זורים בקרקעית תבניות סיליקון או אינגליש קייק שברי אגוזים מסוכרים וממלאים בקציפה.
8. מאחסנים במקפיא 4 שעות לפחות.
9. הופכים על צלחות הגשה ומגישים.

לגרסת ההדפסה של המתכון

מטחנת קפה (צילום: Jacob Wackerhausen, Istock)
קפה טחון טרי. מריחים את זה עד כאן | צילום: Jacob Wackerhausen, Istock

טירמיסו
מתכון של מסעדת רונימוטי

10 חלמונים
500 מ"ל שמנת
1 חבילת בישקוטים
5 כפות גבינת מסקרפונה
1 כוס סוכר
חצי שוט של ליקר קפה
3 כוסות של אספרסו או קפה שחור מצונן
2 כפות אבקת קקאו

אופן ההכנה:
1. מקציפים את החלמונים עם מחצית מכמות הסוכר עד לקבלת קצף בהיר ויציב.
2. מקציפים את השמנת עם המסקרפונה במהירות נמוכה עד לאיחוד, מגבירים את המהירות, מוסיפים את שארית הסוכר והליקר ומקציפים לכדי קצפת יציבה.
3. מאחדים בתנועות קיפול את שתי המסות.
4. יוצקים חצי מהמסה לתבנית עם שוליים או פיירקס, טובלים את הבישקוטים בקפה ומסדרים אותם זה לצד זה על גבי הקרם. יוצקים את שארית הקרם על גבי הבישקוטים ומניחים להתקרר לילה במקרר.
5. לפני ההגשה מפזרים בעזרת מסננת אבקת קקאו ומגישים.

לגרסת ההדפסה של המתכון

משקה feel
מתכון של גולן גורפינקל

מנת אספרסו (30 מ"ל) או קפה נמס חזק|
סודה
מיץ מתפוז סחוט טרי
קרח

אופן ההכנה:
מכניסים לכוס גבוהה את מנת הקפה, ומוסיפים אליה מיץ מרבע תפוז סחוט.
ממלאים עד הסוף בסודה ומוסיפים 2 קוביות קרח.

לגרסת ההדפסה של המתכון

מיץ תפוזים (צילום: MistikaS, Istock)
חשבתם פעם לשדך מיץ תפוזים לקפה? | צילום: MistikaS, Istock

אספרסו מרטיני
מתכון של מסעדת אודאון עליה השלום

1 מנה סטולי וניל
אספרסו כפול
דש אמרטו
דש קלואה

אופן ההכנה:
משקשקים את כל החומרים היטב בשייקר עד לקבלת קצף סמיך במעלה השייקר, מוזגים לכוס מרטיני ומקשטים באבקת אספרסו או פולי קפה.

לגרסת ההדפסה של המתכון