אורז עם פיצוחים / hemi_p
המצרכים:
4 כפות שמן
כוס בצל קצוץ דק
כוס גזר קצוץ דק
חצי כוס גבעול סלרי קצוץ דק
חופן חמוציות
חופן פרוסות שקדים
חופן גרעיני דלעת
מקל קינמון
שלושה עלי דפנה
שלושה גרגרי פלפל אנגלי
שן שום
רוזמרין
כף שמיר יבש
כפית כורכום
כפית וחצי מלח
שתי כוסות אורז
אופן ההכנה:
1. מרתיחים מים בקומקום וקוצצים את הירקות דק מאוד.
2. מחממים בסיר בינוני שלוש כפות שמן ומוסיפים הבצל. מטגנים על אש בינונית עד שהבצל מתקרמל.
3. בינתיים כותשים במכתש ועלי (או קוצצים בסכין) את הפלפל, השום והרוזמרין.
4. מכניסים לסיר את הגזר, הסלרי, השקדים, הגרעינים, החמוציות, מה שכתשנו, מקל קינמון, עלי דפנה וכורכום ומטגנים הכל ביחד.
5. מוסיפים לסיר עוד כף שמן (בשביל שהאורז לא יידבק) ומכניסים את האורז פנימה. מערבבים טוב טוב חצי דקה עד דקה.
6. מוסיפים כמעט 4 כוסות מים רותחים, מערבבים ומחכים שירתח שוב.
7. סוגרים את הסיר, מנמיכים את האש ומבשלים 12-10 דקות, עד שבקושי רואים מים בתחתית (לא פותחים את הסיר לפני שעוברות 10 דקות).
8. סוגרים את סיר טוב טוב (אפשר להניח מגבת בין הסיר למכסה), ומחכים 10-15 דקות.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: אורז עם פיצוחים
קציצות אורז / pirge
המצרכים (ל-20 יחידות):
3/4 כוס אורז
1/2 קילו בשר בקר טחון, או בקר מעורב עם הודו/עוף
בטטה במשקל 200 גרם, מקולפת ומגוררת גס
2 ביצים
בצל קצוץ מטוגן בכפית שמן
3 שיני שום כתושות
1/2 כוס פטרוזיליה טרייה
2 כפות סלט חומוס
כפית קטשופ
2 כפות קמח רגיל
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה:
1. מבשלים את האורז 20 דקות בכוס וחצי של מים רותחים (אם יש אורז מוכן – הכמות היא שתי כוסות).
2. מערבבים בקערה טוב טוב את כל המרכיבים, ומכינים כ-20 קציצות.
3. מטגנים את הקציצות עד שהן שחומות משני הצדדים, מניחים על נייר סופג ומעבירים לתבנית אפייה בשכבה אחת (בלי הנייר כמובן).
4. לפני הארוחה מחממים תנור ל-170 מעלות, ואופים 15 דקות או יותר.
5. מגישים עם סלט ישראלי מתובל במיונז.
הערות:
1. אפשר להוסיף את הקציצות לרוטב אדום פיקנטי ולהגיש חם על פירה.
2. אם לא רוצים לטגן מניחים את הקציצות על ניר אפייה, אופים צד אחד, מזלפים מעט שמן ואופים את הצד השני – כל צד בערך 15 דקות.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: קציצות אורז
אורז עם שעועית שחורה על מצע תפוחי אדמה / pirge
המצרכים:
2 תפוחי אדמה מקולפים, פרוסים עבה לאורך
1 כוס אורז
1 כוס פתיתים (אורז קצר)
2 כוסות שעועית שחורה
1/4 כוס שמן קנולה
1/2 כוס צימוקים כהים
מלח, כורכום, פפריקה אדומה
חבילה פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
1. משרים את השעועית השחורה במים ללילה. מרתיחים ומבשלים על להבה נמוכה כשעה, או עד לריכוך. מסננים.
2. שוטפים את הפטרוזיליה וקוצצים דק.
3. מרתיחים מים בסיר גדול, מוסיפים את הצימוקים ו-2 סוגי האורז וממליחים מעט. מבשלים על הלהבה הכי קטנה בסיר מכוסה בדיוק 10 דקות, ומסננים.
4. מערבבים את האורז עם השעועית והפטרוזיליה ומתבלים. טועמים ומשפרים תיבול.
5. מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בתחתית סיר או מחבת עמוקה עם 2 כפות שמן וכורכום. מטגנים כ-2 דקות, ומדי פעם מזיזים את תפוחי האדמה כדי שלא יידבקו לתחתית.
6. ממליחים מעט את תפוחי האדמה, ומפלפלים אם רוצים.
7. מפזרים מעל לתפוחי האדמה את תערובת האורז ומיישרים. שופכים את השמן משקים מלמעלה בעזרת כף באופן שווה.
8. מכסים את הסיר, ומבשלים שעה על האש הכי הכי קטנה.
9. בודקים שהאורז רך, ומסירים מהאש.
הערות חשובות:
1. שימו לב, אין מים במתכון.
2. השעועית סופחת המון מים תוך כדי בישול. שימו לב שנשארים לה מספיק מים, והוסיפו מים רותחים אם צריך.
3. את השעועית שנשארה אני שומרת בשקית ניילון בפריזר.
>> גרסת ההדפסה של המתכון: אורז עם שעועית שחורה על מצע תפוחי אדמה
אורז צהוב עם אטריות / בתיה דורון
המצרכים:
1 כוס אטריות דקות
2 כוסות אורז
1 כף מלח
4 כפות שמן
כפית כורכום
3.5 כוסות מים
אופן ההכנה:
1. מחממים בסיר כף אחת של שמן, מוסיפים את האיטריות ומטגנים מעט.
2 מוסיפים 1/2 כפית כורכום ומערבבים – נזהרים לא לשרוף, וכשהאטריות מקבלות צבע צהוב מוציאים אותן לצלחת.
3. מניחים את האורז במסננת ושוטפים היטב.
4. מרתיחים את המים ומוסיפים את המלח, 3 כפות שמן ו-1/2 כפית כורכום.
5. מכניסים לסיר את האורז, מערבבים, מוסיפים את האטריות ומביאים לרתיחה.
6. מקטינים את האש ומבשלים 15-20 דקות.
7. אחרי שמכבים את הלהבה משאירים את הסיר סגור עוד כ-5 דקות, מערבבים ומגישים.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: אורז צהוב עם אטריות
עוף צלוי על מצע אורז אפוי בתנור / pirge
המצרכים:
למרינדה:
ראש שום שלם מקולף
1/4 כוס שמן זית
3 כפות גריל עוף או פפריקה מתוקה
2 כפות סילאן או דבש
מעט פפריקה חריפה
כף רוטב סויה
כף רוטב צ'ילי
כמון
2 קורטים של קינמון
כף אבקת מרק בצל או פטריות
פלפל שחור ומעט מלח
לעוף ולתוספות:
8 חלקי עוף, רצוי כרעיים וירכיים
1כוס וחצי אורז שבושל בהרבה מים 10 דקות וסונן
4 תפוחי אדמה מקולפים וחצויים, מבושלים חצי מהזמן
3 גזרים חתוכים לפרוסות
2 בטטות מקולפות חצויות
תערובת של 3 כוסות מים רותחים, כפית כורכום וכף מרק עוף
תבנית: חד פעמית בינונית ועמוקה, או פיירקס דומה
אופן ההכנה:
1. מערבבים את חומרי המרינדה ויוצקים לתבנית. מוסיפים את העוף ומעסים היטב.
2. מחממים תנור ל-200 מעלות וצולים את העוף 20 דקות (10 מכל צד). מוציאים אותו לצלחת.
3. מסדרים בתחתית התבנית את כל הירקות, ומעליהם את האורז.
4. מסדרים את העופות מעל האורז ויוצקים את 3 כוסות המים המתובלים.
5. מכסים היטב בנייר כסף, מנקבים בו 3 חורים ליציאת אדים ואופים שעה וחצי.
6. מסירים את נייר הכסף, משחימים 10 דקות ומגישים. אם נשארים מים בתבנית - מעלים את הטמפרטורה ונותנים להם להתאדות.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: עוף צלוי על מצע אורז אפוי בתנור
אורז מוקפץ עם פקאן סיני של עידית / דיתה של נונה
2 כוסות אורז לבן מבושל ומצונן
1 בצל גדול חתוך לרצועות דקות
1/4 כרוב לבן חתוך לרצועות דקיקות
1 גזר גדול פרוס דק לפרוסות אלכסוניות
אופציונלי:
רצועות פלפלים מכל הצבעים
פרוסות דקות של שמפיניון
גרגירי תירס
אפונה ירוקה
תבלינים:
פלפל שחור
1/4 כפית ג'ינג'ר טחון או חצי כפית טרי מגורר
1.5 כפות רוטב צ'ילי מתוק
2 כפיות חמאת בוטנים
2 כפות רוטב סויה
1.5 כפית סוכר
1/4 כוס יין אדום
3-4 כפיות שמן שומשום
לקישוט:
1 בצל ירוק קצוץ
100 גרם פקאן סיני קצוץ גם
אופן ההכנה:
1. מקפיצים את הבצל בשמן עד שהוא מזהיב. מוסיפים את טבעות הגזר, ואחרי כמה דקות את הכרוב ושאר הירקות.
2. מתבלים בפלפל השחור, בג'ינג'ר ובצ'ילי המתוק.
3. מעבירים לקערת הגשה, ומערבבים עם האורז.
4. שמים באותה מחבת את חמאת הבוטנים עם היין, הסויה והסוכר, ומבשלים עד שהרוטב הופך להומוגני ומסמיך מעט.
5. שופכים על התבשיל ומערבבים.
6. מוסיפים את שמן השומשום ומקשטים בפקאן סיני ובצל ירוק.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: אורז מוקפץ עם פקאן סיני