השעה 12 בצהריים, אולי קצת אחרי, לא הרבה אחרי. אתם במשרד, הבטן מתחילה לקרקר והמחשבות על ארוחת הצהריים מתחילות להטריד. סריקה מהירה של המסעדות באזור מעלה שוב את המסקנה העגומה שאף אחת מהן לא באמת מרגשת אתכם, כך שלמרות הרעב הכבד – התחת נשאר דבוק לכיסא. לא בא לכם על העולם החיצון, לא בא לכם לעמוד בתור ובטח שלא בא לכם על עוד ארוחה עסקית שכמוה אכלתם מאות ובכל פעם מחדש נשבעתם שלא עוד.
חברים יקרים, הגיע הזמן לשינוי – והשינוי, כמו שאומרים, מתחיל מבפנים. הצעד ראשון הוא לומר די לבורקס, לפסטה שבושלה יתר על המידה ולמרק-בטטה-וסטייק-פרגיות עצובים ומשמימים. הצעד השני הוא להיכנס לסופר, והשלישי – להתחיל לבשל. נכון, הרעיון הישן והטוב של להכין אוכל לעבודה דורש קצת מאמץ, אבל מכל הבחינות מובטח שתמצאו אותו משתלם. ועכשיו די לפטפטת – הנה כמה מתכונים פשוטים וטעימים, שיעזרו לכם לצלוח יום עבודה מפרך. חובבי האוכל היפני מוזמנים לקפוץ לסוף.
קציצות בקר
מעולות לבד או בליווי אורז, תפוחי אדמה או פסטה.
6 מנות
750 גרם צוואר בקר טחון טחינה כפולה
15 גרם שומן כבש (לא חובה) – במקפיאים של כמעט כל סופר תמצאו מין דסקית של שומן כבש קפוא. מכיוון שקשה לחתוך את השומן הקפוא אני חותכת אותו לקוביות קטנות-בינוניות מיד אחרי הרכישה (כשהוא מעט מופשר ומרוכך), ואז מקפיאה את הקוביות ומשתמשת בכל פעם באחת.
1 עגבנייה בינונית
צרור עלי פטרוזיליה קצוצים
1 בצל חתוך ומטוגן קלות
2-3 פרוסות לחם רגיל, או לחמנייה אחת
מעט קינמון
מעט מלח
מעט פלפל שחור טחון
מעט כמון
1 ביצה
לרוטב:
800 גרם עגבניות קלופות בקופסה (עדיף עגבניות תמר מתוצרת איטלקית)
2 בצלים
1/4 כפית סוכר (רק אם משתמשים בעגבניות ישראליות)
1. מתחילים ברוטב: חותכים את הבצל גס ומטגנים באטיות. מוסיפים את העגבניות על נוזליהן (ואת הסוכר אם צריך), מועכים אותן מעט, מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומניחים לרוטב להתבשל. מדי פעם מערבבים ומועכים מעט את העגבניות בעזרת כף עץ.
2. עוברים לקציצות: מחממים תנור לחום הגבוה ביותר האפשרי. קוצצים את שומן הכבש (אם יש), ומניחים אותו בקערה עם הבשר. טורפים בקערה נפרדת את הביצים עם התבלינים ומוסיפים לבשר.
3. משרים את הלחם במים למשך 20-25 דקות, מסירים את הקרום, סוחטים היטב בין כפות הידיים ומעבירים לקערה עם הבשר. מגררים פנימה עגבנייה שלמה (את הקליפה שנשארת זורקים) ומוסיפים את הבצל והפטרוזיליה. מערבבים היטב.
4. צרים קציצות ומניחים בתבנית מכוסה בנייר אפייה. אופים כ-7 דקות, מוציאים מהתנור ומעבירים לרוטב. מבשלים כ-45 דקות מעל להבה נמוכה בסיר מכוסה.
סוג של בולונז
תבשיל פשוט וטעים על בסיס עגבניות ובשר טחון, שאפשר לערבב עם פסטה או אורז, או לאכול בתוספת ירקות טריים. הוא שורד הקפאה היטב, וניתן לחלק אותו למנות לאחר ההכנה, להקפיא ולהוציא לפי הצורך.
6 מנות
3 כפות שמן זית
3 גזרים
2 בצלים
800 גרם בשר בקר טחון (צוואר, כתף או מכסה צלעות, שהם נתחים דלי שומן שטובים לטחינה)
800 גרם עגבניות שלמות קלופות בקופסה (עדיף מתוצרת איטלקית)
צרור עלי פטרוזיליה שטופים וקצוצים
3 שיני שום כתושות
מלח
1. מניחים את הבצל והשמן בסיר בינוני ושטוח ומטגנים מעל להבה נמוכה במשך כ-10 דקות. מגררים את הגזרים (זה החלק הכי קשה במתכון), מוסיפים לבצל ומטגנים יחד במשך 10-12 דקות נוספות.
2. מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך ערבוב 5 דקות. עכשיו מוסיפים את העגבניות (כולל הנוזלים שלהן). מערבבים, מכסים ומניחים להתבשל כ-15 דקות.
3. מוסיפים את המלח, הפטרוזיליה ושיני השום הכתושות ומבשלים 15-20 דקות נוספות. העגבניות אמורות להתפרק בזמן הבישול. אם הן מתקשות בכך עזרו להן, ומעכו אותן מעט בזמן הבחישה בעזרת כף עץ.
מג'דרה
את המג'דרה אפשר לחמם במיקרו של המשרד (אם יש לכם כזה), אבל אפשר גם לאכול אותה קרה בתוספת סלט ירקות ויוגורט. היא תוספת נהדרת לבשר, אך יכולה גם לעמוד בכבוד כארוחה בפני עצמה. בכל הנוגע למג'דרה יש כמה אסכולות: יש את אלה שמבשלים הכל ביחד ויש שמפרידים את העדשים מן האורז והבצל. המתכון הזה משלש את ההפרדה, וגם הבצל זוכה בו לטיפול אישי. האורז במתכון הזה הוא אורז מלא, מהסיבה הפשוטה שהוא בריא יותר.
4 מנות
שמן לטיגון (עדיף זית)
1 שן שום
1 כוס אורז מלא
כוס וחצי מים רותחים לבישול האורז
3/4 כוס עדשים ירוקות
מים לבישול העדשים
2 בצלים גדולים
מלח
תבלינים (מה שאתם לא אוהבים תשמיטו): כמון, קינמון, ציפורן, אגוז מוסקט
1. מתחילים באורז: בסיר מתאים (כזה שיוכל להכיל את כל המרכיבים בסופו של התהליך) מטגנים את האורז במעט שמן זית מעל להבה בינונית. מוסיפים מלח. מערבבים קלות, כדי שלא יישרף, וכשהאורז חם למגע (אחרי כדקה או שתיים) מוסיפים את המים הרותחים.
2. מכסים, מנמיכים את האש למינימום, מתאפקים ולא פותחים במשך חצי שעה.
3. לאחר שהנחנו לאורז להתבשל ניגשים לעדשים: מניחים אותן במסננת, בוררים אבנים ושאר לכלוכים ושוטפים היטב במים קרים. מעבירים את העדשים לסיר קטן מלא מים, מביאים לרתיחה ומבשלים עד שהן מתרככות. בשום פנים ואופן לא מוסיפים מלח לעדשים, שכן המלח מונע מקטניות להתרכך. את המלח נוסיף בסוף.
4. כשהעדשים והאורז על האש, עוברים לבצל: חותכים אותו גס, מעבירים למחבת עם מעט שמן זית ומטגנים מעל להבה נמוכה במשך 15 דקות לפחות. חשוב לא לחמם את השמן לפני הוספת הבצל – אם מאפשרים לשניהם להתחמם ביחד, הבצל שמיטגן לאיטו מוציא את כל המתיקות הנהדרת שמתחבאת בו.
5. כאשר הבצל שקוף, ריחני ומתחיל להזהיב מוסיפים את התבלינים ומטגנים עוד דקה או שתיים. כשהאורז מוכן מניחים בין המכסה לסיר מגבת נקייה שתספוג את שאריות הלחות, וממתינים 10 דקות. מסננים היטב את העדשים, ממליחים מעט, ויחד עם הבצל המטוגן מצרפים לאורז. מערבבים היטב, טועמים ומוסיפים מלח אם צריך, טועמים שוב ומתקנים תיבול.
סלט אצות וואקמה וטופו
לחובבי המטבח היפני
2 מנות
4 חופנים של אצות וואקמה מיובשות
חצי קוביית טופו חתוכה לקוביות קטנות
1/2 כוס עירית או בצל ירוק קצוצים דק
2 גזרים מגוררים או חתוכים לרצועות דקות
4 מלפפונים
לרוטב:
6 כפות חומץ אורז
1/2 כף סוכר
2 כפיות אבקת דאשי
3 כפות סויה
1. מכינים את הרוטב: מחממים את חומץ האורז וממיסים בתוכו את הסוכר. מסירים מהאש לפני שהנוזל מגיע לרתיחה. מוסיפים לחומץ את אבקת הדאשי בעודו חם. מניחים לו להתקרר מעט ומוסיפים את הסויה. אני נוהגת להכין כמויות גדולות מהרוטב ולשמור במקרר בצנצנת. בכל פעם שאני מכינה את הסלט אני מנערת את הצנצנת (אבקת הדאשי נוטה לשקוע) ומשתמשת במעט ממנו.
2. מכינים את הסלט: משרים את האצות במי ברז למשך לפחות 10 דקות, אבל לא יותר מחצי שעה. סוחטים עם הידיים ומעבירים לקערה. חוצים את המלפפונים לרוחב ובעזרת כפית מנקים את חלקם הפנימי (החלק הפנימי מלא לחות, שלא רק משנה את הטעם של הסלט אלא גם גורמת למלפפונים להתקלקל במהירות). פורסים את המלפפונים לפרוסות דקות.
3. מאדים את קוביות הטופו בסיר אידוי. אם אין סיר אידוי מניחים את הטופו במסננת, ואת המסננת מניחים מעל סיר מים רותחים. מוודאים שהמסננת אינה נוגעת במים, מכסים את הסיר ומאדים כך במשך כ-10 דקות.
4. ממתינים שהטופו יתקרר ומוסיפים לאצות. לקערה עם האצות והטופו מוסיפים את הגזר והבצל הירוק או העירית. כמה דקות לפני האכילה מוסיפים את הרוטב.