מבחינת האקלים אנחנו אמנם עדיין רחוקים מחורף סוער אמיתי, אבל ההרגשה החורפית כבר כאן. המייבש עובד במלוא המרץ על הכביסה של הבן החייל, והבית חמים ונעים ומלא בניחוחות של מרק.
בשבתות קרירות אני אוהבת להכין מרק חרירה, שמככב בארוחת הערב יחד עם דג (חובה חובה). כל כך הרבה בריאות יש במרק הזה: קטניות, כרפס (סלרי), כוסברה, פטרוזיליה, בצל וקוביות קטנות של בשר. אחרי מרק כל כך עשיר – לאף אחד כבר אין חשק או מקום לעוד אוכל. הבת שלי, שיר, מתה על המרק הזה במיוחד.
המתכון שאני נותנת לכם השבוע מלווה אותי עוד מבית סבתי, שעדה ז"ל. ממנה הוא עבר לאמי שושנה שתזכה לאריכות ימים, והיום הוא אצלי, בתקווה שישאיר זכרונות נעימים גם לילדיי ונכדיי.
מרק חרירה
המצרכים (10 מנות):
2 כוסות חומוס (שהושרה לילה במים, או חומוס סנפרוסט)
1 כוס עדשים
250 גרם בשר (בקשו מהקצב בשר שמתאים למרק)
1 בצל גדול
1 חבילה כוסברה
1 חבילה פטרוזיליה
6 גבעולים של כרפס (עם העלים)
2 עגבניות
1 לימון
3 כפות שמן
תבלינים:
כפית וחצי כורכום
כפית פלפל לבן
2 כפות אבקת מרק עוף
אופן ההכנה:
1. חותכים את הבשר לקוביות קטנות.
2. קוצצים את הבצל, הכוסברה, הפטרוזיליה והכרפס קטן דק. את העגבנייה חותכים לקוביות.
3. מחממים את השמן בסיר, מטגנים מעט את קוביות הבשר לסגירה, מוסיפים את החומוס, העדשים והכרפס הקצוץ ומערבבים.
4. מוסיפים מים רותחים עד לכיסוי כל המרכיבים שבסיר, ומבשלים חצי שעה.
5. מוסיפים את הכוסברה, הפטרוזיליה, הבצל, העגבניות התבלינים, ומוסיפים מים רותחים עד 7 ס"מ מעל המרכיבים שבסיר.
6. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה עוד 45 דקות. טועמים, בודקים שהבשר רך ושלא חסר מלח, ומסירים מהאש.
7. סוחטים את הלימון לתוך המרק, מערבבים ומגישים. אם רוצים, מסמיכים כמו שמוסבר בהמשך.
יש לכם סיר לחץ?
הכניסו את כל המרכיבים (כולל התבלינים) לסיר, סגרו אותו ובשלו על להבה גבוהה עד שמתחיל לצאת אוויר. הנמיכו את הלהבה ובשלו עוד 35 דקות. 10 דקות אחרי כיבוי האש, כשמסתיימת פעולת הלחץ, פתחו את הסיר וודאו שהמרק מוכן. בשלב הזה אפשר להסמיך אותו, אם רוצים.
איך מסמיכים את המרק?
1. האפשרות שהילדים שלו אוהבים: מכניסים חופן של אטריות דקות (לא יותר, שלא "ישתה" יותר מדי מהמרק).
2. האפשרות המועדפת על אמי וסבתי: מערבבים כוס מים עם 2 כפות קמח, ומוסיפים למרק לאט לאט, תוך כדי ערבוב – עד שהמרק מספיק סמיך.