כולנו שונאים, פשוט שונאים לזרוק אוכל, וכולנו זורקים. בכמויות. פירות שקנינו לפני שבועיים והתחילו להירקב באחורי המקרר, מיונז שפג לו התוקף וגם שאריות של אוכל ממש טעים, שבישלנו בשישי, ומאז לא טרחנו להתייחס אליו עד שכבר היה מאוחר. לפעמים זה מחוסר מחשבה, לפעמים זה מעצלות, לפעמים זה פשוט סתם, וזה הכי מבאס.
ב-16.10 יציינו 150 מדינות ברחבי העולם את יום המזון הבינלאומי, במטרה להעלות את המודעות לבעיה של מחסור במזון. ארגון לקט ישראל, בנק המזון הלאומי, יציין את היום הזה כאן אצלנו, ויערוך מבצע קטיף מיוחד ברחבי הארץ, שמטרתו למנוע מאוכל איכותי להיזרק. התרומה שלנו (חוץ מלהפציר בכם להצטרף לקטיף. זה חשוב!) היא להציע כמה דרכים לניצול שאריות מזון – שלא רק יגרמו לכם לחסוך כסף אלא גם ימלאו לכם את המקרר והמקפיא בתוצרים טעימים בפני עצמם. שווה מכל הכיוונים. אז שנתחיל?
טיפ חשוב: היזהרו ממבצעים!
את זה שחייבים להגיע לסופר עם רשימה, ולא להיכנע לכל המניפולציות שמנסים להפעיל עלינו בין המעברים, אנחנו כבר יודעים. מה שלא כולנו יודעים זה שהמבצעים של הסופר, אטרקטיביים ככל שיהיו, הם לא פחות מסוכנים מהפקעות המחירים. רשתות השיווק נוהגות לפרסם מבצעים על מוצרים שתוקפם יחסית קרוב, על מנת לסיים את המלאי. לכן הקפידו תמיד לבדוק את תוקף המוצר לפני הקנייה, אפילו אם הוא מוזל משמעותית, וחשבו האם באמת תצליחו להשתמש בו לפני תאריך התפוגה. מומלץ גם לערוך בדיקת מלאי בבית אחת לחודש, ובהתאם למלאי הקיים לבנות את רשימת הקניות ואת התפריט השבועי.
תפוחי אדמה: נשארתם עם פירה מאתמול, שאף אחד לא רוצה לאכול? הוסיפו לו גזר מגורר, בצל, ביצה ותבלינים, צרו כדורים שטוחים ואפו בתנור בחום בינוני עד להשחמה. התוצאה? לביבות אפויות טעימות. נשארו לכם סתם תפוחי אדמה מבושלים? הכינו מהם ניוקי.
קליפות: סיימתם לבשל, ועל השיש נותרו שאריות של גזר, תפוחי אדמה, קישואים ובטטות, ואפילו עלים חיצוניים של כרוב או כרובית? הכינו מהם ציר ירקות: הכניסו את כל הקליפות והקצוות לסיר וכסו במים. הוסיפו מלח, פלפל, ואם יש לכם גם בצל ופטרוזיליה, ובשלו כשעה. סננו, וזהו, הציר מוכן. עכשיו מומלץ לחלק אותו למנות קטנות ולהקפיא. מעכשיו מתכונים שדורשים בישול בציר לא יפחידו אתכם יותר!
עוף: תקועים עם שאריות של עוף מכובס שאיש אינו רוצה לאכול (בינינו, בצדק)? תכננתם את הארוחה לא נכון ונשארתם עם כמויות של עוף בגריל, שמחר כבר לא יגרו אף אחד? אל תזרקו, וגם אל תצפינו במקרר עד שיעלו עובש ותוכלו לזרוק בלב שלם – פשוט הכינו מהשאריות משהו טעים. ההמלצות שלנו: פשטידת עוף ופטריות, סלט עוף אסייתי וסלט עוף מהיר.
אורז: במקרה של אורז, יש מצב שאנחנו מעדיפים את מנת השאריות אפילו על המקור. סליחה, אורז מוקפץ עם ירקות לא נשמע לכם כמו מנה שהייתם שמחים לארח עכשיו בבטן? אפשר ללכת עם המתכון ואפשר גם לאלתר – העיקר לא לזרוק את הפוטנציאל האדיר הזה לפח. במקרר שלכם יש דווקא אורז מלא? הנה לביבות אורז מלא מעולות.
לחם: מלבד כל המתכונים השווים שמצריכים שימוש בלחם ישן, יש עוד שתי סיבות מעולות לא לזרוק את שאריות הלחם או החלה אחרי שאיבדו את הטריות – ולסיבות האלה קוראים "פירורי לחם" ו"קרוטונים".
להכנת פירורי לחם פורסים את שאריות הלחם וקולים היטב בתנור, משני הצדדים. אחרי זה מצננים, טוחנים במעבד מזון ומוסיפים טיפה מלח, לספיגת הלחות. אפשר כמובן לשדרג בתבלינים, אבל גם כך מובטח לכם שמדובר במוצר טעים יותר מהמקבילה הקנויה. אשר לקרוטונים: חותכים את עודפי הלחם לקוביות ומכניסים לקערה גדולה. מערבבים עם מלח ושום (או אבקת שום), ומוסיפים עשבי תיבול קצוצים לפי הטעם (לא חובה). מטפטפים שמן זית, מערבבים בידיים עד שכל הקוביות מצופות ואופים בחום בינוני בשכבה אחת, עד שהקוביות מתייבשות (כדאי לערבב קצת מדי פעם).
עגבניות: עגבניות שמתחילות להתקמט הן אולי לא אורחות רצויות בסלט הירקות, אבל לרוטב עגבניות הן הכי מעולות שיש. נסו אותן ברוטב העגבניות המהיר של ג'יימי אוליבר, ותראו שזה השתלם. לא צריכים רוטב עגבניות? תכינו בכל זאת, ותקפיאו להזדמנות אחרת.
פירות: יש את הפרדוקס הזה – שתמיד כשהפירות הכי בשלים ומתוקים, כבר אין חשק לאכול אותם (ובצדק, האטרקטיביות של בננה משחירה באמת לוקה בחסר). אז מה עושים? מכניסים את כל הפירות לסיר ומכינים קומפוט מעולה במרכיב אחד, ואם אלו בננות – ממהרים ואופים עוגת בננות פשוטה ונפלאה. אולי לא תאמינו, אבל יש אנשים שממתינים שהבננות יתחילו להרקיב בשביל להשתמש בהן באפייה.
קליפות אבטיח: חשבתם פעם להחמיץ את הקליפות של האבטיח, במקום לזרוק אותן לפח? זה פשוט: מסירים את הקליפה החיצונית, הירוקה (אל תדאגו, נשאר מספיק), חותכים את החלק הלבן (אם נשאר קצת אדום – מה טוב) לקוביות ושופכים סוכר (שתי כוסות סוכר על שלוש כוסות אבטיח). מניחים לכמה שעות ומעבירים לסיר. מוסיפים 4 לימונים פרוסים דק ומבשלים כשעה וחצי. אם רוצים, מוסיפים נענע לפני סיום. מורידים מהאש ומצננים.
תודה לסמדר עובדיה, מנהלת מערך התזונה ובטיחות המזון בארגון לקט ישראל.