אם היו שואלים אותי לפני כמה שנים אם יש לי מתכון לפטה צמחוני, לא רק שלא הייתי מבינה מה רוצים ממני, גם הייתי מפנה מבט מלא בוז אל השואל ותוהה למה צמחוני אם אפשר לאכול כבד.

לפני שלוש וחצי שנים הצטרפה למשפחה שלנו מיכל, לימים אשתו של אחי מתן, הידועה בצמחונות האדוקה שלה ובחיבה העזה לבעלי חיים מכל סוג. בהתחלה כולנו הבענו תמיהה איך קרניבור כמו מתן חבר לבחורה שמתנזרת מכל מאכל שפעם היה לו דופק, אבל עם הזמן הבנו שחוץ מהסטייה הזו מתן זכה בפיס, ושבסך הכל ארוחות הערב המשפחתיות הפכו עשירות יותר בזכותה.

לכבוד ראש השנה הבא עלינו לטובה, כשתרתי אחר מתכון לכבד קצוץ, מצאתי מתכון לפטה צמחוני בכתב ידו המסודר של סבא אורי. כשהתקשרתי לקבל הנחיות (שהרי גם אצל סבא "מתכון" פירושו רשימת מרכיבים) הדלקתי אותו מחדש על המתכון, ולשמחתי הוא התעקש להכין אותו בעצמו ולהזמין את המשפחה לטעימות. סבא הגיש את הפטה על צלחת חרסינה מעוטרת, ולצדו פלחי עגבנייה, קרקרים וטוסטים, ואנחנו זכינו בחוויה טעימה ומפנקת יותר ממה שיכולנו לדמיין. אני חייבת להודות: לא האמנתי שפטה צמחוני יכול להיות כל כך עשיר בטעמים, ויותר מזה, משביע.

פטה צמחוני (צילום: עודד קרני)
פטה צמחוני, לפי המתכון המקורי של סבא אורי | צילום: עודד קרני

פטה צמחוני

המרכיבים:
2 בצלים בינוניים קצוצים
2 כפות שמן קנולה
קופסת שימורים של אפונת גינה או לחלופין קופסה וחצי של אפונה טרייה מבושלת
2 ביצים קשות, מעוכות במזלג
100 גרם אגוזי מלך טחונים
קורט אגוז מוסקט טחון
מלח
פלפל גרוס
שן שום כתושה

כלים:
סיר קטן
קרש חיתוך
סכין חיתוך
מחבת לטיגון
מכונה לטחינת בשר או מעבד מזון או מעבד ידני
כף לערבוב
מזלג

אופן ההכנה:

1. מטגנים את הבצל בשמן עד ריכוך והזהבה.

2. לקערת ערבוב מכניסים אפונה מסוננת מנוזלים, ביצים קשות, בצל (יחד עם שמן הטיגון) ואגוזי מלך טחונים, ומערבבים היטב.

3. מכניסים את התערובת למכונת בשר על דרגת טחינה דקה, או לחלופין טוחנים את התערובת במעבד מזון עד שהיא הופכת למשחה גסה.

4. מחזירים את התערובת הטחונה לקערת הערבוב ומוסיפים תבלינים. אם התערובת יבשה מדי, מוסיפים כף מים ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.

>> בשבוע שעבר הכנו עוף סיני עם אננס
>> עקבו אחרי טעימא בפייסבוק