עוגיות חלבה - לפני האפייה (צילום: דנה בר-אל שוורץ)
עוגיות בדרך לתנור. הכי בית שיש | צילום: דנה בר-אל שוורץ

כבר יותר משלוש שנים שלא אכלתי עוגיות שקדים. לא שלא הייתה לי גישה לכאלה, אבל אין עוגיות שקדים שיכולות להשתוות בטעמן ובמרקמן לעוגיות השקדים של אמא שלי.

כמעט כל מחשבה על מאכל של אמא שלי מעוררת לי בגוף מעין מכת זיכרון. תחושה ערטילאית של געגוע והתעוררות בחלל הפה. המחשבה על עוגיות השקדים שלה עושה לי משהו כל כך חזק ומוחשי, שאני לרגע מתבלבלת ורוצה להתקשר לאמא לשאול אותה אם נשארו עוגיות מהנגלה של הסופ"ש.

במשך שנים, עוד מהילדות, אני זוכרת אותה עמלה על הבצק של העוגיות האלה, משגיחה על החום של התנור, מפזרת אבקת סוכר בנדיבות ואחר כך מחייכת בהנאה כשהיינו מתגנבים למטבח לחטוף כמה עוגיות. ועוד כמה. ועוד כמה. גם כשגדלנו לא ויתרנו על התענוג מפוצץ הכולסטרול והקלוריות הזה. העוגיות טסו עד אילת כדי לספק את הגעגוע של אחי, והמתכון שלהן תייר ברחבי העולם עם חברים ומשפחה.

את המתכון קיבלה אמי מאמא של חברת ילדות שלי, אצלה ביליתי שעות אחה"צ רבות. באחד הביקורים, כשאמא באה לאסוף אותי, היא טעמה את העוגיות האלה (וגם עוגיות חמאה, שעליהן עוד ידובר רבות) ומיד ביקשה את המתכון. זה הזמן לתת קרדיט לאמא של דורית לייבוביץ, שאני ממש לא זוכרת איך קראו לה, אבל את הטעם של העוגיות שלה והאהבה שהיא הכניסה בהן אני לעולם לא אשכח.

פעמיים ניסיתי את המתכון ויצא לי "ליד". פעם אחת העוגיות ממש נשברו ופעם אחת הן יצאו סתם. נחמדות. בשישי האחרון החלטתי ללכת על זה עד הסוף ולציית לחוקי המתכון מההתחלה ועד הסוף. הוצאתי את העוגיות מהתנור בחרדת קודש, חיכיתי שיתקררו (אם לא מחכים הן עשויות להישבר), בזקתי אבקת סוכר וטעמתי בחשדנות. הטעם עשה לי שמות בגוף ובלב. הפה והקיבה היו מרוצים, ובעיניים עלו דמעות. מגעגוע, אבל גם קצת מגאווה.

עוגיות שקדים (צילום: ויקי לבנט)
עוגיות שקדים. הפעם זה יצא בדיוק כמו שלה | צילום: ויקי לבנט

עוגיות שקדים

המרכיבים:
150 גרם חמאה
100 גרם שקדים מרוסקים
8 שקיות סוכר וניל
1 חלמון
כוס וחצי קמח רגיל

כלים:
קערת נירוסטה מתאימה לשימוש במיקסר ידני + מיקסר ידני/מיקסר רגיל עם וו לישה/גיטרה
תבנית אפייה שטוחה ורחבה
נייר אפייה
מסננת קטנה לאבקת הסוכר

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-160 מעלות.

2. מערבלים במיקסר את החומרים: מתחילים עם חמאה ושקדים מרוסקים, מוסיפים את הסוכר ולאחר מכן את החלמון והקמח. הבצק מתקבל קצת פירורי ולא הופך לגוש אחיד. כאן הזמן לעבור לעבודת ידיים.

3. לוקחים בצק בכמות שיוצרת כדור בגודל שלושה סנטימטר בערך, לשים ביד, מגלגלים לכדור ומועכים מעט.

4. מניחים את הכדורים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.

5. מכניסים את התבנית לתנור ל-15עד 20 דקות. העוגיות מוכנות כשהן טיפה זהובות ולא שחומות (אם הן שחומות, נכשלנו במשימה. העוגיות נשרפו ולא שוות אפילו את הטעימה שלנו).

6. מוציאים את העוגיות מהתנור ומחכים שיתקררו.

7. לאחר שהתקררו, בוזקים עליהן אבקת סוכר ומשתדלים לא לאכול אותן אחת אחרי השנייה, כמו גרעינים.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: עוגיות שקדים
 >> והנה כמה עוגיות קלות במיוחד של מיקי שמו