לפעמים, לא באמת בא לי לבשל. או לאפות. או בכלל לארח. לפעמים כל מה שמתחשק זה לי זה לרבוץ עם הספה מול פרק של סדרה אהובה או סתם לעלעל בספר בישול. אבל לפעמים, המצב מחייב ואני גוררת את עצמי למטבח כדי להתקין משהו לארוחת ערב או לחברה שבאה לקפה. במקרים כאלה המוח שלי בוואקום - שום רעיון יצירתי לא עולה לי לראש, וגם עלעול בספרי הבישול שאני הכי אוהבת, לא יניב מנה ראויה.
לפני כמה ימים, איך שהגיע יום עם מזג אוויר טרופי ושלל משימות, החשק לעבוד במטבח התנדף אבל הצורך במתוק רק התחזק. חיטוט באגף הקינוחים שבקופסת המכונים העלה מתכון פשוט של עוגת ריבה, שרק אחרי כמה קריאות בו, התחלתי להבין במה מדובר. על פניו מתכון פשוט, רק מה זה לכל הרוחות בצק שק"ם? כרגיל, פניתי לגוגל חברי הטוב וגיליתי שמדובר בבצק פשוט שמבוסס על שלושה מרכיבים בלבד: שמנת, קמח ומרגרינה (שבהינף יד התחלפה בחמאה). בדקתי כמויות וניגשתי למלאכה. זמן קצר אחר כך, נחה לה בתנור עוגה בסיסית, מלאת ריבה, עם חתיכות תותים. כזו שחותכים ומיישרים ולא מאמינים שמדובר בעוגה שהכינו כבר בשנות הצנע, עם מרכיבים זמינים וזולים. עם קצת יצירתיות וגיוון הבצק הזה יכול לשמש לרולדה, עוגה ושלל צורות של עוגיות. המילויים מגוונים וההכנה – כל כך קלה, שאין מה להתעצל.
המרכיבים:
לבצק:
גביע שמנת חמוצה 15% (אפשר לשחק עם האחוזים, אבל לא פחות מ-9%)
350 גרם קמח
200 גרם חמאה (או מרגרינה)
למילוי:
הבצק הולך עם הרבה אפשרויות מתוקות כמו ריבה בטעמים שונים אליה אפשר לצרף פרי תואם. כלומר ריבת תות עם פרוסות תותים טריים, ריבת שזיפים עם תוספת של חתיכות פרי, ואפילו ריבת תאנים או משמש. מעבר לריבה, אפשר למלא עם ממרח תמרים או שוקולד מריר מומס עם חמאה, ממרח נוטלה או אפילו שוקולד השחר - עניין של טעם. לחובבי החלבה זה מתאים בול, כמו גם מילוי של פירות יבשים, קוקוס וקינמון.
לציפוי:
חלמון ביצה
אופן ההכנה:
1. מכינים את הבצק: מכניסים לקערת מיקסר (עם וו לישה) את חומרי הבצק עד שהם הופכים לעיסה אחת. מעצבים כדיסקית, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה לפחות.
2. מחממים תנור ל-180 מעלות.
3. מוציאים את הבצק מהמקרר, לשים ומחלקים לשניים. מרדדים בעזרת מערוך, ומניחים חתיכה אחת בתבנית בינונית מאורכת. מורחים את המילוי הנבחר ומוסיפים פירות חתוכים (אם רוצים). מעל שכבת הבצק עם המילוי מניחים את חלקו השני של הבצק ומהדקים קלות. באופן עקרוני, אפשר להכין סהרונים ואפילו רולדה – מגלגלים את שתי שכבות הבצק בעדינות רבה לגליל ארוך ומהדקים.
4. מורחים חלמון ביצה בעזרת מברשת על החלק העליון של הבצק ומכניסים לתנור לכחצי שעה. מחכים שהעוגה תצטנן וחותכים בעזרת סכין או חותכני עוגיות.
הכנתם? ספרו לנו איך יצא!