בפסח האחרון, כשישבנו מסביב לשולחן אחרי ארוחת הסדר, דיברנו על המטעמים הזכורים לטוב של סבתא רגינה. מתן שוב התגעגע לעוגת המצות, אני הזלתי ריר כשהוזכר פאי התפוחים, שאבא היה אוכל בדיוק את האמצע שלו אחרי ששלף אותו עם כוס זכוכית, וכולנו צחקנו על המלפפונים החמוצים. כלומר, אלה שהיו אמורים להיות חמוצים, או כמו שאבא שלי אומר: "אני לא יודע מה היה טעם שלהם באמת, תמיד אכלנו אותם מהצנצנת לפני שהספיקו להחמיץ".
תמיד אחרי שאבא מדבר על המלפפונים הקטנים האלה אני חושבת על המלפפונים שאמא שלי הייתה כובשת, על הירקות שהייתה שמה, חתוכים יפה וצבעוניים, בצנצנת ומגישה בצלחת קטנה כשהגיעו חברים והתעקשו שבאמת, הם לא רעבים. כל אחד היה שולח ידיים זריזות לצלחת, תופס חתיכה ומכניס לפה כאילו בלי שישימו לב. תוך דקות לא היו נשארים ירקות בצלחת, התיאבון היה נפתח, וכשאמא הייתה מציעה שוב משהו לאכול - כולם כבר היו רעבים.
אחרי חיפושים ארוכים ורצף שיחות טלפון למשפחה שנענו ב"אין לי מושג איך היא עשתה את זה", מצאתי פתקה צהובה קטנה בכתב ידה של אמי, עם רשימת מרכיבים. כרגיל - בלי כמויות מדויקות ובלי הוראות הכנה. שוב יצאתי לתחקיר, ואחרי כבישה מלומדת, התוצאות הטעימות להפליא לפניכם.
מללפונים חמוצים (או יותר נכון מלוחים)
המרכיבים:
קילו מלפפונים קטנים וקשים
צרור שמיר
8-10 שיני שום, פרוסות
2 פלפל צ'ילי אדום, חתוך לפרוסות
4 כוסות מים
4 כפיות מלח
שתי כפות חומץ
צנצנת 2 ליטר עם סגירה הרמטית וגומי בין המכסה לגוף
אופן ההכנה:
1. קודם כל, מחטאים את הצנצנת במים רותחים.
2. שמים בתחתית הצנצנת חצי מכמות השמיר, ומפזרים חצי מכמות השום והצ'ילי.
3. מרתיחים את המים ומערבבים אותם עם מלח. מחכים שיצטננו.
4. מסדרים את המלפפונים בצנצנת כך שהם עומדים צפופים, מפזרים את שאר השום והצ'ילי, דוחסים את השמיר יפה בין לבין ומעל ויוצקים את המים והחומץ, שיכסו את הכל. סוגרים ואוטמים, ומניחים במקום עם הרבה אור (זה מאיץ את הכבישה).
* אם התאפקתם ולא לקחתם מלפפונים בזמן הכבישה, הם יהיו מוכסנים בתוך חמישה ימים עד שבוע.
ירקות מוחמצים
המרכיבים:
4 גזרים, פרוסים
חצי כרוב, חתוך לרצועות עבות וקצרות יחסית
חצי כרובית, שטופה וחתוכה לפרחים קטנים
5 כוסות מים
כפית מלח דק לכל כוס מים
כוס חומץ
כף גדושה סוכר
חצי כפית קארי צהוב
אפשר להוסיף לירקות: גבעולי סלרי, פלפלים אדומים, שומר וקולרבי
אופן ההכנה:
1. מחטאים צנצנות במים רותחים. מכניסים את הירקות החתוכים פנימה.
2. מרתיחים בסיר מים, מלח, חומץ, סוכר וקארי. מניחים להצטנן.
3. יוצקים את המים מעל הירקות, עד שפת הצנצנת. סוגרים ואוטמים, ומנערים קלות לערבוב. הירקות יהיו מוכנים לאכילה אחרי מינימום 48 שעות.