מי שהסתובב השבוע בשוק או בסופר גדול, לא יכול היה להתעלם מהארטישוקים הגדולים והיפים שנחו בערימה במחלקת הירקות. עונת הארטישוקים הקצרה מאלצת אותי, ובשמחה, ליהנות מהזמן הקצוב שלהם בחנויות ולבשל ארוכות ארטישוק שלם, כדי שאוכל לטבול ברוטב אלף האיים שאמי הייתה רוקחת. השבוע, שהתעורר בי החשק לחוויית הארטישוק, גיליתי לחרדתי שנגמרו הארטישוקים הטריים. סיבוב בסופר נוסף הגדיל את מפח הנפש ונשארתי עם ברירת המחדל: תחתיות ארטישוקים, מה שאמי הייתה קוראת "הלב". ברשתות אפשר לקנות תחתיות ארטישוק בקופסאות שימורים כשהם רק בחומץ או נוזל, או נקיות לחלוטין בשקיות המיועדות להקפאה. אבל אם תתאמצו ותגיעו למעדניות או חנויות מתמחות, תוכלו למצוא גם ארטישוקים רומנה, כאלה שכבר גרים להם בתיבול מסורתי ואפשר לאכול אותם ממש כך, איך שהם יוצאים מהקופסה.

>> טעימא: הסיפור שמאחורי הטור

מרק ארטישוק (צילום: יפית בשבקין, mako אוכל)
מרק ארטישוק. מזל שלא צריך להסתמך על עונת הארטישוקים ולהשתמש בקפואים | צילום: יפית בשבקין, mako אוכל

לטעמי, תחתית הארטישוק היא מעדן בפני עצמו ומאחר שזו הייתה האופציה כדי להרגיע את החשק לארטישוק, אספתי שקית תחתיות שאוכל להתקין מתכולתה מנה מענגת. בהתלבטות: תחתיות ארטישוק ממולאות בגבינות חריפות ואגוזים, מוקפצות עם שמן זית, שום והמון עשבי תיבול, ממולאות בבשר טחון עם צנוברים או ככה בנטורל מלווים ברוטב המפורסם שמתאים להן באופן מושלם. הגשם שהתחיל לרדת שינה לי את התוכניות והלכתי על מרק תחתיות ארטישוק, כמובן לפי מתכון של אמא מיקי, שתמיד נתנה עוד אופציה אחת לפחות כדי להרגיע קרייבינג לאוכל מסוים.

המרכיבים:
50 גרם חמאה
בצל גדול קלוף וקצוץ
400 גרם תחתיות ארטישוק (שתי קופסאות שימורים או שקית קפואים), חתוכים לרבעים
ליטר ציר עוף / ירקות / מים
מלח
פלפל שחור
מעט אגוז מוסקט
מיץ מחצי לימון
גרידה מחצי לימון
חצי חופן שמיר קצוץ

להגשה: קרוטונים, בצל ירוק קצוץ

אופן ההכנה: 

1. בסיר בינוני ממיסים חמאה. מאדים את  הבצל עד שהוא מתרכך ומוסיפים את תחתיות הארטישוק. מאדים את התחתיות עד שמתרככות גם הן.

2. מוסיפים ציר או מים, מתבלים עם מלח, פלפל, מוסקט, מיץ לימון וגרידה, ושמיר חתוך. מבשלים כחצי שעה ומצננים.

3. בעזרת מערבל ידני ובכמה פולסים טוחנים את התערובת עד ליצירת נוזל סמיך.

הצעת הגשה: מפזרים קרוטונים ובצל קצוץ

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> בשבוע שעבר הכנו דמפלינג תרד
>> מתכוני החנוכה של נבחרת מאסטר שף