לכל אמא יש את המתכון המנצח שלה לקציצות: אחת משתמשת בתערובת של עוף ובקר, אחרת שמה תבלינים סודיים, יש אמהות שמוסיפות ירקות כדי שהילדים יאכלו משהו מזין ויש את אלה שלא מגלות את הסוד שלהן. המתכון לקציצות של אמא שלי היה גלוי לכולם - מתכון בסיסי עם בשר בקר, בלי להתחכם, אבל טעים כמו שרק אמא יודעת להכין. את מיומנות הקציצות היא קיבלה כנראה מאביה, הידוע בכינויו סבא אורי, שאף פעם לא משחרר סודות, רק רמזים. קטנים.
הקציצות של סבא אורי עשויות תערובת של עוף, הודו ובקר, בתוספת תיבול עדין וטאץ' ייחודי שהופך אותן לכאלה שאוכלים אחת אחרי השנייה, כמו גרעינים. מתן, חובב בשר ידוע, התמכר לקציצות האלה כשהיה נער, וכשהיה חוזר לחופשות מהצבא והיה מוצא את קופסת הקציצות שסבא אורי הביא לארוחת ערב - היה מוציא ארבע-חמש מהן מהקופסה, מניח על צלחת במקרר, ואת כל השאר היה מכרסם לאט ולבד.
אני, לעומתו, אמנם אוהבת מאוד את הקציצות של סבא, אבל שומרת אמונים לאלו של אמא מיקי. לעתים קרובות, כשיש לי קרייבינג לבשר, אני קונה בשר בקר טחון, מבקשת מהקצב שיטחן רק פעם אחת, מתחנחנת כדי לקבל קצת שומן אווז או כבש, ורצה הביתה להכין ערימת קציצות חמות ומנחמות. אני מניחה שכשיהיה לי מקום משלי, גם לקציצות יהיה מקום של כבוד בתפריט. קציצות של אמא מיקי, כאלה שנותנות תחושה של בית וטעם נהדר בפה ובזיכרון.
קציצות בקר
המרכיבים:
חצי קילו בשר בקר טחון (טחון פעם אחת בלבד)
בצל גדול, מגורד בפומפייה ומסונן
3 כפות פירורי לחם
ביצה
כף גדושה אבקת מרק עוף (ברור שאפשר לוותר, אבל האבקה מחזקת את הטעם של הבשר)
צרור פטרוזיליה, קצוץ (או כוסברה, לחובבי הטעם העז)
2 שיני שום כתושות
מלח ופלפל גרוס
לטיגון: שמן קנולה
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה את כל המרכיבים ומעסים קלות בידיים נקיות, עד שנוצרת תערובת אחידה.
2. מחממים שכבת שמן נדיבה במחבת שטוחה וגדולה.
3. יוצרים כדורים בגודל כדורי פינג פונג, מהדקים ומגלגלים בין הידיים עד שהקציצות סגורות ואין בהן חריצים. משטחים בעדינות.
4. מכניסים לשמן החם (לא רותח ולא שרוף) ומטגנים משני הצדדים עד השחמה. מוציאים לנייר סופג.
* קציצות הולכות עם הכל: מפירה, דרך אורז, פסטה, סלטים וקטניות ועד לחם טרי עם חרדל איכותי.