"יואו, איך בא לי עוגת מצות של סבתא", הכריז אחי האהוב בארוחה המשפחתית האחרונה. "עוגת מצות?" שאלתי מבועתת, נזכרת בתערובת המצות הרטובות, עטופות במרגרינה, שוקולד למריחה ותמצית וניל. "העוגה הכי טובה לפסח", הכריז אחריו אבא שלי, נותן בי מבט נוזף. התכווצתי בכסאי. אמא שלי אף פעם לא הכינה עוגת מצות. היא שנאה מצות. כשהיינו עושים את הסדר אצל סבתא רגינה וסבא רפאל, כשעוד היינו בבית הספר, אחרי שלל המזמורים שאבא שלי וסבא התעקשו לשיר, היה מוגש לשולחן תה מתוק ולצידו עוגת מצות נוסטלגית, שכולם הסתערו עליה (חוץ ממני ומאמי אם אני זוכרת נכון).

עוגת אגוזים לפסח (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
עוגת אגוזים לפסח. "מה, זה בלי קמח?" | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

שנים אחר כך, כשהסדר עבר לבית הורי והתפריט הקולינרי השתנה לגמרי, עם תום הארוחה אמי היתה מגישה עוגה מפוארת ויפה, שהיתה מעוררת את חשדה של סבתי, שמא היא לא בדיוק כשרה לפסח. אמא שלי, שאי אפשר היה להאשים אותה בזיקה חזקה למסורת, אבל תמיד כיבדה את הזיקה של האחרים, מיד הייתה מרגיעה אותה, מסבירה באיזו עוגה מדובר, מגישה ושואלת מיד: "טעים? נכון שלא מרגישים שאין בעוגה קמח?". כולם היו מהנהנים מרוצים ולוקחים מנה שניה, אבל מוסיפים בגעגוע שבפסח, אין כמו עוגת מצות של סבתא.

אז תרשו לי לחלוק עליהם, בהחלט יש. עוגת האגוזים של אמא שלי - תפוחה ואוורירית, מלאה טעם, נטולת מרגרינה, לא עושה תופעות לוואי, יפה והכי כשרה לפסח. (למחפשים: מתכון לעוגת מצות – בפסח הבא, או לפי בקשה מיוחדת).

עוגת אגוזים לפסח

המרכיבים:
300 גרם אגוזי מלך טחונים
מעט תמצית וניל (לא הכרחי)
גרידה מחצי לימון
כף קקאו
כפית נס קפה מגורען
250 גרם סוכר
8 ביצים מופרדות
קמצוץ מלח

לציפוי:
20 גרם אבקת סוכר
כף מים חמים מאוד
מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מערבבים בקערה את האגוזים עם תמצית הווניל, גרידת הלימון, הקקאו והקפה.

3. במיקסר: מערבלים את החלמונים עם הסוכר במהירות בינונית למשך כ-6-7 דקות. מעבירים בעדינות את התערובת היציבה לקערה נקייה.

4. מנקים היטב את קערת המיקסר ומקציפים את החלבונים עם המלח עד שנוצרת תערובת יציבה.

5. מקפלים לקערה עם החלבונים המוקצפים את תערובת החלמונים והסוכר ומוסיפים בעדינות את תערובת האגוזים. מקפלים בהתמדה עד שנוצרת תערובת תפוחה יחסית ואחידה.

6. מעבירים את הבלילה לתבנית עגולה בגודל 24, או לתבנית מלבנית בגודל בינוני, משטחים בעדינות ואופים כחצי שעה. לאחר זמן האפייה מכבים את התנור ומשאירים את העוגה בפנים עוד כעשר דקות כדי שלא תיפול.

7. מכינים את הציפוי: ממיסים בקערית קטנה את אבקת הסוכר עם המים החמים, מוסיפים את הלימון ומערבבים בעדינות עד שנוצרת תערובת לבנה ואחידה.

8. מוציאים את העוגה מהתנור, יוצקים בעדינות את הציפוי ומורחים בעדינות רבה על כל העוגה.

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

שתפו את העוגה עם החברים

>> הצטרפו לקבוצה של טעימא בפייסבוק
>> פסח 2012: כל המתכונים
>> איך לא להשמין בפסח