הארוחות המשפחתיות שלנו, אלה שהן קודש הקודשים ויש בהן חובת נוכחות מוחלטת, היו הארוחות של שישי בערב - אבל כל עוד כולנו גרנו בבית, בשישי בצהריים הייתה ארוחת בחירה שאף אחד מאיתנו לא רצה לפספס. בשעה שתיים השולחן בפינת האוכל היה מתחיל להתמלא מטעמים של ארוחה קלה מהטובות שיש. אמא הייתה מכינה אמפנדס עם ביצים וסלט ירקות, אבא היה קונה בורקיטס אצל לאוניקו מהטלוויזיה ומביא פיתות ואיקרה אמיתית, שאותה היה מעטר בכמות נדיבה עד מאוד של בצל.

אבל גולת הכותרת של הארוחה הזו - ויסלחו לי מכיני הבורקיטס והאיקרה ואמא שלי היקרה שהשקיעה באמפנדס - הייתה סלט תפוחי אדמה. סלט אמיתי, לא כמו בסופר, עם תפוחי אדמה חמימים, אפונה מתוקה, כמות מושלמת של מיונז ורעש של בצל שמשאיר ניחוחות של שוק וטעם של פינוק.

על הסלט היה אחראי אבא שלי, והוא לא היה מרשה לאף אחד להתערב בתהליך. תפוחי האדמה היו שוהים במים זמן מדויק, כך שלא יתפרקו אבל חלילה לא יהיו קשים מדי, האפונה יצאה מקופסת שימורים ולא מתרמילים טריים, הבצל היה נקצץ במקום יחד עם המלפפונים החמוצים, ואם אמא הייתה בטעות קונה חמוצים במלח היא הייתה משלמת על זה בנזיפה ובעונש: אין סלט תפוחי אדמה. אין מלפפונים בחומץ - אין סלט.

אחרי הארוחה היה אבא מצפין את השאריות המעטות במקרר, ואחר הצהריים, אחרי אימון הקראטה, היה מפרגן אותן לעצמו על חלה עם עוד קצת בצל, ומתיישב בנחת מול הסרט הערבי של יום שישי.

סלט תפוחי אדמה, טעימא (צילום: עודד קרני)
סלט תפוחי אדמה. מכינים רק, אבל רק עם אפונה מקופסה | צילום: עודד קרני

סלט תפוחי אדמה

המרכיבים:
5 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות בגודל בינוני
מעט מלח גס
מים לבישול
6 מלפפונים חמוצים בינוניים בחומץ, קצוצים דק
4 ביצים קשות, חתוכות לקוביות בגודל בינוני
קופסת שימורים של אפונה גדולה (הערה של אבא אפרים: השתמשו באפונים גדולים ישירות מפחית השמורים, לא בסנפרוסט ולא באפונה טרייה, ובשום אופן אל תיפלו בפח האפונה-וגזר: הגזר מוסיף טעם שאין לו קשר לסלט מיונז, ואחרי יומיים הסלט נהיה בלתי אכיל)
בצל לבן קצוץ דק (מי שפחות אוהב את הטעם הדומיננטי יכול להשתמש בבצל סגול)
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גס
4 כפות מיונז, רגיל או לייט, עדיף של היינץ
לחובבים בלבד: כף צלפים

כלים:
סיר לבישול תפוחי האדמה
סיר קטן לבישול הביצים
קרש חיתוך
סכין חיתוך
קערת ערבוב

אופן ההכנה:

1. מבשלים את תפוחי האדמה במים עם קצת מלח גס כ-40 דקות, עד שהם מתרככים. אחרי חצי שעה בודקים במזלג אם הם מוכנים, וככה כל כמה דקות. היזהרו לא לבשל אותם מעט מדי, כי אז הם יהיו קשים והסלט יהיה לא טעים, וגם לא יותר מדי - כי אז הסלט יהיה עיסתי.

2. מסננים את תפוחי האדמה ומניחים להם להתקרר.

3. בקערה מערבבים בעדינות בצל קצוץ, אפונים, מלפפונים חמוצים וביצים.

4. מוסיפים את תפוחי האדמה והמיונז ומערבבים בעדינות ערבוב יסודי, כך שהמיונז ילטף את כל המרכיבים.

5. מוסיפים מלח ופלפל ומערבבים, טועמים ומוסיפים מיונז ומלח לפי הטעם. מי שאוהב מלוח מוזמן להוסיף צלפים, אבל במידה.

* אבא אפרים ממליץ לאכול את הסלט עם חלה טרייה של ויז'ניץ, ונשבע שמדובר במעדן ממכר ומנחם במיוחד.

 >> בשבוע שעבר הכנו פסטה מעולה בשמנת ופטריות
>> הצטרפו לקבוצת טעימא בפייסבוק