בגלל שהיא מבוססת על קמח, לפסטה יש תדמית לא טובה של מאכל משמין. אבל תתפלאו לשמוע שההימנעות מהמאכל האיטלקי האהוב לא בהכרח מוצדקת: כמו שלחם הוא כבר מזמן לא מילה מגונה בעולם הדיאטות, כך גם צריכה להיות הפסטה. הכל תלוי בהרכב הכולל של המנה ובכמות הקלוריות שהיא עשויה לטמון בתוכה מבלי שתרגישו.
פסטה בולונז יכולה להיות מנת בריאות
מהן התכונות של מנת פסטה מצטיינת? זו צריכה להיות מנה שתשביע אותנו, אבל גם שיהיה לה מחיר קלורי הולם שלא יסתכם בעלייה במשקל. מבחינת הקמח, חיטת דורום מלאה תהיה האופציה האיכותית ביותר. קיים הבדל משמעותי בין הקמח הלבן לקמח המלא: המלא נטחן מגרגרי החיטה על כלל מרכיביהם, כך שהפסטה המלאה מכילה כמעט פי 5 יותר סיבים תזונתיים, פי 2 יותר חלבון וכמות הויטמינים והמינרלים גדולה בה לאין שיעור בהשוואה לפסטה העשויה מקמח לבן. תכולת הסיבים, הויטמינים והמינרלים הגבוהה חיונית לתחושת השובע שלנו, ועוזרת לנו להימנע מריפיל של עוד מנה.
ומה לגבי הרוטב? הרי ההכרעה שלנו הפעם קשורה למה שמוגש על הפסטה. הבולונז הוא רוטב המבוסס על בשר בקר טחון שמבושל ברוטב עגבניות. כמות השמן הדרושה לבישולו איננה גדולה כלל, ויכולה להסתכם בשתי כפות ל-300 גרם בשר.
מקור השומן ברוטב הבולונז מגיע לרוב דווקא מסוג הנתח שנטחן וכמות השומן שנטחנת איתו – כאשר הבחירה היא בנתחי בקר רזים שהוסר מהם השומן הנראה לעין, מדובר בבחירה מוצלחת. שאלו את הקצב על נתחי בשר רזים בדומה לכתף (מספר 4) או פילה (מספר 12). מכיוון שהנתחים לא עשירים בשומן תוכלו להפוך אותם לעסיסיים יותר על ידי שימוש בעגבניות טריות מגורדות, בצל ושאר ירקות, מה שגם ישדרג את ערכה התזונתי של המנה שלכם.
האלפרדו טעים, אבל לא כדאי
אם מדובר בפסטה בולונז המורכבת מחיטה מלאה, מבשר רזה ומירקות, הרי שמדובר במנה נהדרת שכוללת גם חלבון שתורם לשובע ארוך טווח, גם פחמימה מורכבת שמסייעת לעלייה הדרגתית של רמות הסוכר בדם וגם ירקות שתורמים נוגדי חמצון, מינרלים וויטמינים.
ורוטב האלפרדו? הוא מבוסס על שמנת מתוקה, חמאה ותבלינים שונים. בקרטון (250 מ"ל) של שמנת מתוקה 38% יש כ-900 קלוריות ושפע של שומן רווי. מקבלים רוטב טעים - אבל דל בנפח, לא משביע ועתיר בקלוריות לא איכותיות.
הבחירה שלי די ברורה, לא? פסטה ברוטב בולונז היא מנה משביעה יותר, מאוזנת יותר ולרוב איכותית יותר.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס