לכל אחד מאיתנו יש את הימים האלה שבהם בישול הוא לא בראש סדר העדיפויות, ובדיוק בשביל הימים האלה מאוחסנות קופסאות השימורים במזווה. אחד ממוצרי השימורים הפופולריים ביותר הוא התירס – הוא אהוב על ילדים ומבוגרים ומהווה פתרון פחמימתי מהיר לארוחה. עכשיו נשארה רק שאלה אחת: מה ההבדל התזונתי בין תירס מקופסת שימורים לתירס קפוא, והאם זה באמת משמעותי באיזו מהאפשרויות בוחרים?
בחרתם תירס? כבר עשיתם טוב
התירס הוא הגידול הנפוץ ביותר בעולם, ובעיקר בארה"ב, שם גידולי התירס מהווים כמחצית מהתוצרת העולמית. הצבע הצהוב העמוק של התירס נובע מנוכחות הפיגמנט נוגד החמצון לוטאין, שהוא אחד מנוגדי החמצון העיקריים בעין והוא חיוני בשמירה על בריאותה. כמו כן הוא עשוי לתרום למניעת טרשת עורקים ומחלות לב. התירס גם מהווה מקור מצוין לוויטמין B1 (תיאמין) – אותו ויטמין שהיה חסר בפורמולת רמדיה והביא לטרגדיה הגדולה בשנת 2003. ויטמין B1 חיוני להפקת אנרגיה מהפחמימות ומסייע לאספקת אנרגיה לפעילות המוח ולמערכת העצבים, וכמו כן לחומצה פולית, שתורמת למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר. ברפואה הסינית הוא נחשב מזון מחמם ומחזק, ובשל מתיקותו הוא תורם להפחתת הצורך במזונות מתוקים מעובדים. תודו שלא ידעתם שבתירס אחד תמים מסתתרים כל היתרונות האלה.
אז כן, קלחי תירס או גרעיני תירס שאינם מעובדים הם מלאים יתרונות בריאותיים, וכך גם גרעיני התירס המוקפאים שרשימת הרכיבים שלהם כוללת תירס בלבד. שיטת ההקפאה FAST FREEZE מבטיחה לשמור על הערכים התזונתיים של התירס גם לאחר תהליך ההקפאה, כך שמבחינה תזונתית אנחנו מכוסים. ומה לגבי התירס המשומר? כיום מרבית שימורי התירס נושאים את התווית "ללא חומרים משמרים", האם משמעות הדבר היא שתירס מקופסת שימורים כמוהו כתירס טרי או מוקפא?
התשובה היא לא, והיא מורכבת מכמה גורמים:
1. ביספינול A. ביספינול A עשוי להוות בעיה לאנשים המרבים לצרוך מזון מקופסאות שימורים. מדובר בחומר כימי (אסטרוגן סינתטי) שמשמש כאחד המרכיבים של חומר הקרוי פולי ביקרבונט, שהוא הפלסטיק שמשמש לציפוי הפנימי של קופסאות השימורים. הביספינול A הוא משבש הורמונלי שעלול לגרום לבעיות כמו התפתחות מינית מוקדמת בילדות, בעיות לב ומוח, בעיות פוריות, בעיות בבלוטת התריס והשמנה ועוד. מכאן שכבר ישנו יתרון ראשון למזון מוקפא או ארוז בוואקום על פני מזון משומר.
2. נתרן. הנתרן הוא מינרל חשוב מאוד, המסייע בשמירת מאזן נוזלים ומאזן האלקטרוליטים והחומציות בגוף, משתתף בתפקוד תאי עצב והשרירים ומסייע לספיגת גלוקוז במעיים. יחד עם זאת, צריכת נתרן עודפת קשורה ליתר לחץ דם ומכאן למחלות לב וכלי דם. סביר שצריכת המלח הביתית שלכם לא מהווה בעיה – צריכת הנתרן העודפת נגרמת לרוב בשל צריכת מזון מעובד, שרווי בנתרן. המלח (נתרן כלורי) משמש לרוב כחומר השימור בשימורי התירס, ומכאן שגם בהיבט הזה התירס הקפוא מנצח.
3. סוכר. רשימת המרכיבים שעל גבי מרבית שימורי התירס כוללת סוכר, והוא ממוקם לרוב במקום השני ברשימה, מה שמעיד על הכמות הגדולה שלו במוצר. הסוכר המוסף לתירס משמש לצורך שיפור הטעם, אך מדובר בסוכר פשוט ומעובד שגורע מהאיכות התזונתית של המוצר.
לסיכומו של עניין, הבחירה בשימורים היא מהירה ונוחה, אבל היא תובעת מאיתנו מחיר שקשור למידת העיבוד של המוצר, ומחייבת לצרוך יחד עם התירס את החומרים המזיקים המוספים לו. כל זה בעוד שהתירס הקפוא משמר את יתרונותיו הבריאותיים של התירס ללא תוספות מזיקות. גם אם לא נתנזר מקופסאות השימורים לחלוטין, עדיין מוטב שנהיה ערים לבעייתיות שבהן ולהפחית את הצריכה, בייחוד כשישנן אלטרנטיבות עדיפות ונוחות.
מהו תירס מהונדס גנטית?
בין אם ידעתם ובין אם לא, מוצרים מעובדים רבים שאנו צורכים עשויים מתירס, ופעמים רבות מדובר בתירס מהונדס גנטית (GMO) שלרוב מיוצר בחו"ל (בישראל עדיין לא משתמשים בתהליך הנדסה גנטית). מדובר בתהליך שבו מוחדרים גנים זרים (בעיקר של וירוסים או בקטריות) לתא הצמחי במטרה להקנות ליבול עמידות מפני כימיקלים קוטלי עשבים וחומרי הדברת חרקים. בארץ, בניגוד למדינות רבות אחרות, אין חובת סימון של מוצרים מהונדסים גנטית, מה שאומר שאנחנו לא יכולים לדעת אם דגני הבוקר שקנינו מכילים מרכיבים מהונדסים גנטית אלא אם כן מדובר במוצר אורגני.
מחקרים קושרים מזון מהונדס גנטית לבעיות במערכת הרבייה, פגיעה במערכת החיסון ואף סרטן. אילו מזונות עשויים להיות מהונדסים גנטית? בעיקר מזונות שחומר הגלם הצמחי שלהם הוא תירס, קנולה או סויה בדומה לחטיפים, עוגיות, קרקרים, חטיפי בריאות, מיני מאפים, שמנים צמחיים וכו'.
מרבית תעשיות המזון הגנטי בעולם נמצאות באוסטרליה שם מיוצר שמן הקנולה, ובבולגריה, אבל מזונות מהונדסים גנטית מיוצרים גם בארצות הברית, ארגנטינה, גרמניה, ספרד, צרפת, דרום אפריקה ועוד. למען בריאותכם, בדקו את הכיתוב שעל גבי שמני הקנולה, התירס או הסויה, ושימו לב האם מקורם בארצות המגדלות מזון מהונדס גנטית.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס