כבר למעלה מ-3,000 שנים שאנשים הולכים שבי אחרי מזון האלים. פולי הקקאו, שאומצו על ידי שבט המאיה בדרום מקסיקו, שימשו להכנת משקה השוקולד החם בסביבות 600 שנים לספירה. אבל אותו משקה חם לא היה דומה כלל לשוקולית של היום - הוא היה מר.
הספרדים, שכבשו את מקסיקו במאה ה-16, שבו הביתה כשפולי הקקאו המופלאים באמתחתם, והחלו לשתות את משקה הקקאו בגרסתו המתוקה. מאז ועד שהקקאו כבש את שאר מדינות אירופה לא עבר הרבה זמן.
כמה עובדות על פולי הקקאו
• שומן – פולי קקאו מכילים כ-50% שומן. חומצות השומן הדומיננטיות הן רוויות: הפלמאטית והסטיארית וחומצת השומן החד בלתי רוויה: האולאית.
• סוכרים – פולי הקקאו מכילים פחמימות, אך רובן עמילניות ומעט מהן הן סוכר פשוט. הסוכר הפשוט מוסף במהלך הייצור והעיבוד של הקקאו למוצרי השוקולד השונים.
• תיאוברומין – הרכיב הפעיל בקקאו נקרא תאוברומין ופעולתו דומה לשל הקפאין.
• סרוטונין – קקאו ושוקולד עשויים להעלות את רמות הסרוטונין המיוצר במוח. מדובר במתווך עצבי שמעורר תחושת רוגע, סיפוק ואופוריה.
• מינרלים – פולי הקקאו מכילים מגנזיום, סידן, ברזל, אבץ, נחושת, אשלגן ומגנזיום.
• ויטמינים – בקקאו תמצאו את הוויטמינים A, B1, B2, B3, C ו E.
• נוגדי חמצון – הקקאו מכיל נוגדי חמצון (פלאבנואידים) שמנטרלים רדיקלים חופשיים התוקפים את תאי גופנו הבריאים ובכך מביאים להזדקנות תאים, התפתחות סרטן ומחלות כלי דם ועוד.
נשמע טוב, נכון? ממש עושה חשק להסתער על מדף השוקולדים בסופר. זה בדיוק הזמן להיזכר בעוד כמה נתונים: ב-100 גרם שוקולד (חפיסה אחת) יש כ-540 קלוריות. ב-100 גרם שוקולית (תערובת ממותקת להכנת משקה קקאו) יש כ-398 קלוריות וב-100 גרם קקאו יש כ-300 קלוריות.
והנה אנחנו שוב בתהייה הקבועה - איך כדאי לנו לצרוך את הקקאו שלנו, כדי ליהנות כמה שיותר מיתרונותיו התזונתיים ולסבול כמה שפחות מחסרונותיו הקלוריים? ולעניין שלשמו התכנסנו: האם עדיף לנו לצריך את הקקאו שלנו כמשקה, או דווקא כקוביות של שוקולד?
אבקת קקאו או שוקולית? התשובה מפתיעה
ובכן, התועלת הבריאותית הגבוהה ביותר של צריכת קקאו היא באמצעות משקה קקאו, מאחר שהשוקולד המוצק מכיל כמות רבה של שומן רווי ולרוב גם סוכר. אם בכל זאת אנחנו בוחרים ללכת על שוקולד מוצק - רצוי שיהיה מריר עם אחוז מוצקי קקאו גבוה ככל האפשר.
השוקולד המריר מכיל מוצקי קקאו, סוכר, לציטין ולעתים ונילין ואינו מכיל רכיבי חלב, בעוד ששוקולד חלב מכיל רכיבי חלב - מה שמתברר כחיסרון תזונתי דווקא, מכיוון שהחלב פוגע בתהליך הספיגה של נוגדי החמצון. אם כך, כדי למצות את המקסימום ממשקה הקקאו כדאי תמיד להכינו על בסיס מים, ללא חלב.
בכוס (200 מ"ל) של שוקו על בסיס מים, הכוללת כף קקאו שטוחה וכפית סוכר, יש כ-50 קלוריות בסך הכל. בהנחה שוויתרנו על נוגדי החמצון ונכין את המשקה על בסיס חלב, מדובר על כ-170 קלוריות לכוס. רוצים למזער נזקים? לכו על שוקו של חצי חלב וחצי מים, ותסכמו את התענוג ב-110 קלוריות. בסופו של דבר האפקט המצטבר משמעותי, וגם המשקה פחות יוצר תחושת כבדות.
מה לגבי אבקת שוקולית? השוקולית מכילה בראש ובראשונה סוכר, ולאחר מכן אבקת קקאו, חומר מתחלב (לציטין) וחומרי טעם וריח. בכף שוקולית שטוחה יש כ-50 קלוריות, כך שבכוס משקה שוקולית על בסיס חלב יש את אותה כמות הקלוריות כמו במשקה הקקאו (170 קק"ל), אבל מדובר במוצר מעובד יותר ואין לנו שליטה על כמות הסוכר שהוא מכיל.
בקוביית שוקולד (כ-10 גרם) יש כ-50 קלוריות. קוביות השוקולד משתנות בגודלן בהתאם לסוג המוצר אך לרוב בשורת שוקולד (היכולה להכיל 4 קוביות קטנות או 2 גדולות יותר) יש כ-100 קלוריות - כך שכוס אחת של שוקו על בסיס חלב זהה במספר הקלוריות ל-6-7 קוביות קטנות של שוקולד.
כמה שיותר קקאו יותר טוב
המסקנה היא פשוטה: מי שמבקש ליהנות ממשקה הקקאו המקורי הגולמי, על מרירותו הנעימה ויתרונותיו התזונתיים, יצטרך לבחור במשקה הקקאו על בסיס מים בתוספת של כפית סוכר. מדובר על 50 קלוריות שהן סך הכל בריאות. ההתייחסות זהה גם בשימוש באבקת השוקולית.
מי שמעדיף את השוקולד בצורתו המוצקה, רצוי שיבחר בשוקולד מריר בעל אחוז מוצקי קקאו גבוה. ככל שיש יותר מוצקי קקאו ופחות סוכר במוצר (למשל שוקולד מריר לינדט 85%) מורגש טעמו הכבד, המריר ואף החמצמץ של הקקאו – רמז ליתרונות התזונתיים שלו. בשוקולדים מהסוג הזה קשה לסיים את החבילה, שלא כמו שוקולדים שבהם כמות סוכר גבוהה והם מושכים אותנו לאכול קובייה אחר קובייה.
באופן כללי, זכרו שטעמים הם נרכשים, ורצוי תמיד לצרוך את המוצר בצורתו הגולמית, ולא הממותקת. ככה גם אנחנו מלמדים את עצמינו ליהנות מהדבר האמיתי.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס