כל מי שנשלח אי פעם לסופר מצויד במשפט "תביא לחם" יודע את זה: מדפי הלחמים במרכולים מוצפים באינספור מותגים, סוגים ומינים, שלא תמיד קל או אפשרי לצרכן הסביר להשוות ביניהם. מה עדיף – 4 דגנים או מלא? 7 דגנים או כוסמין? קל או רגיל? ומה עם שיפון? אנחנו כאן כדי לפתור לכם את ההתלבטות הזו. בעזרת שיטת HappyDiet, המדרגת מוצרים על פי טבלת הסימון התזונתי וניתוח רשימת הרכיבים – אנחנו עומדים לתת לכם אחת ולתמיד תשובה לשאלת המחץ: איזה לחם הוא באמת הכי בריא?
הדירוג לוקח בחשבון את הפרמטרים הבאים:
איכות הקמחים (קמח מלא/שיפון/כוסמין/קמח לבן)
ההבדל בין אכילת לחם מקמח מלא לבין לחם מקמח לבן הוא כמו ההבדל בין אכילת מזון מזין לאכילה של קלוריות ריקות. קמח חיטה מלא נטחן מגרגרי החיטה על כל מרכיביהם: נבט, אנדוספרם וסובין – שבהם מצויים ויטמינים, מינרלים, סיבים וחלבון בתכולה גבוהה לעומת הקמח הלבן, המנופה מהנבט והסובין. הבעיה הצרכנית היא שבחירה ב"לחם מלא" לא מבטיחה שמדובר בלחם איכותי, מכיוון שעל פי התקן הישראלי (בניגוד לתקן האירופי), בשביל להרוויח את המיתוג "לחם מלא" מספיק שהמוצר יכיל 51 אחוז של קמח מלא, וכל השאר לבן. כנ"ל לגבי לחם אורגני.
בעיה נוספת היא המניפולציות השיווקיות של החברות התעשייתיות, שעשויות להטעות את הצרכן התמים. לחמים שונים עשויים ליצור רושם מלא ולשאת את הכותרת "לחם בריאות", בעוד שמדובר בלחם לבן שנצבע בקרמל שרוף (E-150).
שמרים או מחמצת שאור
להבדיל מלחמים שעוברים התפחה מזורזת על ידי שמרים תעשייתיים, לחם המחמצת עובר התפחה על ידי שמרי בר, המצויים על קליפת גרגיר החיטה באופן טבעי. זמן ההתפחה של שמרי הבר עומד על 10-15 שעות, שזה הרבה יותר מאשר שמרים תעשייתיים, אבל יש לכך יתרון בריאותי מובהק: לחם שאור הוא בעל ערך גליקמי נמוך בהשוואה ללחם שהותפח בשמרים תעשייתיים, זמן התפיחה הארוך מנטרל את החומצה הפיתית שבדגנים שמהם עשוי הקמח ומאפשר ספיגה טובה יותר של מינרלים הנמצאים בקמח כמו אבץ, ברזל וסידן, תוצרי ההחמצה מיטיבים עם פעילות המעיים וכיום ישנן עדויות לכך שלחם מחמצת טוב גם לחולי צליאק. לחמים המותפחים במחמצת אינם זקוקים לשמרים, ועל כן לחמים שהותפחו עם שמרים מקבלים דירוג נמוך בהשוואה ללחמי מחמצת.
נוכחות שומני טרנס
שומן הטרנס הידוע לשמצה הוא שמן צמחי נוזלי שעבר הקשיה בתהליך תעשייתי הקרוי הידרוגנציה. בתהליך הזה משתנות תכונותיו של השמן, והתוצר הסופי נוטה להצטבר על דופנות כלי הדם ולכן אינו מומלץ כלל לצריכה. הקמח הלבן, שממנו קל יותר ליצור לחם עם מרקם אחיד ונפח גדול בתפיחה מואצת, עשוי להכיל שומנים מוקשים לשיפור הטעם וחומרים שתפקידם לייצב את הבצק ולחבר בין חלקיו.
נוכחות חומרי שימור
חומרי השימור הנפוצים בתעשיית הלחם הם קלציום פרופיונאט, המסומן כ-E282, וסודיום סורבט, המסומן כ-E202. תפקידם הוא לקטול פטריות וחיידקים, אך ישנן עדויות הקושרות אותם לכאבי ראש ומיגרנות. עוד ניתן למצוא בלחמים שונים מרכיבים כמו אנזימים שהונדסו באופן גנטי, שמאריכים את חיי המדף של המוצר אך פוגעים בערכו התזונתי.
נוכחות סוכר או ממתיקים מלאכותיים
תוספות של סוכר או כל ממתיק מלאכותי אחר למוצר אינן תורמות לבריאות ואינן הכרחיות לתוצר הסופי – ולכן פוגעות בדירוג.
רמות נתרן במוצר
הנתרן הוא מינרל חשוב: הוא מסייע בשמירת מאזן הנוזלים, מאזן האלקטרוליטים והחומציות בגוף, משתתף בתפקוד תאי העצב והשרירים ומסייע לספיגת גלוקוז במעיים. הנתרן משמש בתעשייה לשימור ולשיפור הטעם של המוצר, אך מאחר שכיום אנו ניזונים בעיקר ממזון מעובד שמכיל רמות נתרן גבוהות יחסית, צריכת המלח המצטברת שלנו עולה לרוב בהרבה על המינון המומלץ, מה שעשוי להשפיע על עליית לחץ הדם, מחלות לב וכלי דם.
להלן הדירוג המלא של Happy Diet, בהתאם לפרמטרים שפורטו:
שם המאפייה |
שם המותג |
דירוג כוכבי Happy Diet |
המאפה של ד"ר מרק |
לחם כוסמין אורגני |
5.06 |
המאפה של ד"ר מרק |
לחם שיפון טבעי |
5.03 |
הרדוף |
לחם דגנים |
4.645 |
הרדוף |
לחם שאור קל |
4.63 |
דגנית עין בר |
לחם חיטה מלאה בתוספת דגנים |
4.42 |
לחם הארץ |
לחם שיפון |
4.403 |
אנג'ל |
לחם מלא (שיפון וחיטה) קל |
4.394 |
אנג'ל |
לחם עינן קל, חיטה מלאה טרום נבוטה |
4.392 |
דוידוביץ |
קוביות לחם מקמח מלא |
4.39 |
ברמן |
ברמן לענין |
4.38 |
ברמן |
לחם דגנים |
4.37 |
ברודינסקי |
מאסטרלחם |
4.36 |
דוידוביץ |
100%מלא |
4.147 |
אנג'ל |
אנג'ל 100% קל בתוספת שיפון (אגודת אייל) |
4.116 |
אנג'ל |
לחם עינן |
4.058 |
מאפיית לחם חן |
לחם דני קל |
4.05 |
דוידוביץ |
לחם ריחיים קל (אגודת אייל) |
4.034 |
ברמן |
דגני קלות |
4.01 |
לחם הארץ |
לחם חיטה מלאה 100% |
4 |
לחם הארץ |
לחם מחיטה מלאה קל |
3.995 |
אנג'ל |
לחם עינן קל |
3.99 |
דגנית עין בר |
לחם טבע קל |
3.975 |
דגנית עין בר |
לחם דגנים קל |
3.975 |
אחדות |
לחם שיפון עגול |
3.975 |
דוידוביץ |
לחם כפרי קל |
3.897 |
דוידוביץ |
לחם 9 דגנים קל |
3.753 |
דגנית עין בר |
קל מחיטה מלאה בתוספת דגנים |
3.73 |
דוידוביץ |
לחם דגנים לייט (לחם כיד המלך) (אגודת אייל) |
3.614 |
אנג'ל |
לחם אגוזים וצימוקים |
3.39 |
אחדות של אנג'ל-אורנים |
לחם שיפון כהה |
3.358 |
אנג'ל |
לחם חיטה מלאה 100% |
3.325 |
דגנית עין בר |
שיפון אמיתי קל |
3.322 |
אחדות |
לחם שיפון כהה |
3.285 |
שיבולת הזהב |
לחם אוקראיני |
3.196 |
אחדות |
לחם שיפון קל(הבחירה הנכונה ואייל) |
3.168 |
אנג'ל |
לחם אחיד קל |
3.056 |
ברמן |
לחמניות |
3.05 |
דוידוביץ |
חלה מעודנת פרוסה |
3.05 |
דוידוביץ |
לחם טוב פרוס |
2.968 |
מאפיית לחם חן |
לחם הולנדי |
2.92 |
דוידוביץ |
קוביות לחם שיפון קל |
2.852 |
אחדות |
לחם שיפון בתוספת גרעינים (הבחירה הנכונה) |
2.794 |
דוידוביץ |
חלה קלה מעודנת |
2.79 |
אנג'ל |
חלה קלה (תוית הבחירה הנבונה) |
2.772 |
דוידוביץ |
לחמניות קלות |
2.77 |
דוידוביץ |
לחם אחיד קל |
2.754 |
* המדרג הינו בטווח שבין כוכב לחמישה כוכבי איכות. במוצרים איכותיים במיוחד ייתכן דירוג גבוה במעט מהדירוג המקסימלי, בהתאם לנוסחת החישוב המעריכה איכויות יוצאות דופן.