אכילת שקדים מפחיתה את רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL)
מחקר שבחן השפעה של אכילת שקדים ושמן שקדים על מרכיבי הכולסטרול, מצא ששילוב שקדים שקדים (100 גרם ביום) בתזונה דלת שומן רווי ועשירה בסיבים, הפחית רמות כולסטרול ה"רע", אצל נשים וגברים ב- 9% מבלי לשנות את רמות הכולסטרול ה"טוב".
תוספת שקדים מתאימה למניעת מחלות לב, ולהפחתת כולסטרול ושומן בדם
במחקר שבוצע בשנת 2003 בחנה קבוצת חוקרים את ההשפעה של תוספות שקדים לגורמי הסיכון למחלות לב. לתזונה בת 2000 קלוריות המותאמת למניעת מחלות לב וכלי דם ומכונה Step 1, שולבו שקדים מבלי להוסיף לרמת הקלוריות. תוצאות המחקר הוכיחו שתוספת שקדים סייעה להפחית את רמת הכולסטרול הכללית ב-4.4%, את רמות ה- LDL ב-7%, שיפרה את רמות הכולסטרול הטוב HDL ב-1.7% וב-8.8 את היחס בין HDL:LDL
שילוב שקדים בתזונה סייעה להפחית את רמות ה-LDL
מחקרים שבוצעו ב-20 השנים האחרונות זיהו את החלקיקים הקטנים והצפופים של LDL (כולסטרול "רע") כגורם סיכון חשוב למחלות לב. במחקר של למארש משנת 2005 שילוב שקדים בתזונה עשירה בחלבון מצומח וסיבים תזונתיים סייעה להפחית את רמות ה-LDL בדם וביניהם את חלקיק LDL המסוכן ב-6%.
שקדים משפרים את רמות ויטמין E ומפחיתים שומנים בדם
במחקר שבחן השפעת שילוב כמויות הולכות וגדלות של שקדים נמצא ששילוב שקדים בתפריט העלה את רמות ויטמין E בתזונה לרמה המומלצת ליום, כמו כן העלה את רמת ויטמין E בדם. ככל שכמות השקדים עלתה בתפריט כך נמצאה עלייה ביחס בין ויטמין E לרמות הכולסטרול בדם.
נוגדי חמצון בשקד מסייעים להפחית חמצון כולסטרול
קליפת השקדים עשירה בנוגדי חמצון מסוג פלבונואידים (קטכינים, אפיקטכינים ופלבונולים). מיצוי של קליפת השקד הפחיתה את חמצון הכולסטרול ה"רע" בתנאי מעבדה ב-18% והאריך את זמן החמצון ב-52% לאחר שילוב עם ויטמין E הנמצא בשפע בשקד עצמו.
תוספת שקדים לתפריט משפרת את רמות המגנזיום, ויטמין E וסיבים
תוספת של 52 גרם ליום של שקדים לתזונה רגילה תרמה לעלייה משמעותית של שומן בלתי רווי, סיבים תזונתיים, חלבון צמחי, ויטמין E ומגנזיום והפחיתה את רמת הכולסטרול, הנתרן (מלח) וסוכרים מהתפריט.
דיאטה בשילוב שקדים יעילה יותר לתהליך הורדה במשקל
במחקר שהשווה שתי דיאטות דלות קלוריות והשפעתן על הירידה במשקל במשך 24 שבועות, שתי הדיאטות תרמו לירידה במשקל, אולם דיאטה עשירה בשקדים תרמה לירידה יציבה יותר לטוח הרחוק וכמוכן, נמצא כי דיאטה דלת קלוריות בשילוב שקדים נמצאה יעילה מדיאטה דלת קלוריות בשילוב דגנים מלאים. דיאטת השקדים תרמה לירידה גדולה יותר במשקל, 5% יותר ירידה בהיקף מתניים, ירידה גדולה יותר באחוזי שומן (ב-10% יותר) וירידה בלחץ דם סיסטולי ב-11% (בדיאטה העשירה בדגנים מלאים לא נמצאה ירידה בלחץ דם).
דיאטה ים תיכונית - מסייעת לירידה מוצלחת במשקל
דיאטה ים תיכונית ידועה כמגנה מפני מחלות לב עוד ממחצית המאה הקודמת. הדיאטה כוללת ירקות, פירות, דגי ים, שקדים, אגוזים ומוצרי חלב דלי שומן.המחקר בדק מהן הדיאטות היעילות לירידה במשקל. 101 נדגמים בעודף משקל חולקו לשתי קבוצות. הקבוצה האחת אכלה דיאטה דלת שומן סטנדרטית והקבוצה השנייה צרכה דיאטה ים תיכונית עם אחוזי שומן גבוהים יותר במשך שנה וחצי. התוצאות: הנדגמים בדיאטה הים תיכונית שמרו על הדיאטה בקלות יתר, המשיכו בה לאורך זמן וירדו יותר במשקל לאורך זמן.
המסקנה - דיאטה ים תיכונית מהווה תחליף טוב לדיאטה דלת השומן הנפוצה כיום.
דיאטה ים תיכונית- מגנה על הבריאות ועל הלב
דיאטה ים תיכונית ידועה כמסייעת להגן מפני מחלות לב.מחקר זה שם למטרה לבדוק 2 דיאטות ים תיכוניות בהשוואה לדיאטה דלת שומן. 772 נשים וגברים צרכו דיאטה דלת שומן ולאחת מהדיאטות הים תיכוניות - האחת מועשרת בשמן זית והאחרת מועשרת בשקדים ואגוזים.
2 הדיאטות הים תיכוניות הפחיתו את רמות הסוכר בדם, את לחץ הדם הסיסטולי ושיפרו יחס כולסטרול כללי לכולסטרול ה"טוב" - HDLבהשוואה לדיאטה דלת השומן. הדיאטה הים תיכונית בשילוב שמן הזית הפחיתה את רמות ה C Reactive protein.
מסקנה:דיאטה ים תיכונית עם שקדים, אגוזים או שמן זית נמצאה עדיפה על דיאטה דלת השומן במגוון מדדים.
מחקרים אפידמיולוגים - שקדים מפחיתים סיכון למחלות לב
מחקרים אפידמיולוגים מצאו שצריכת שקדיםואגוזים תכופה מפחיתה את הסיכון ללקות במחלות לב כליליות בעשור האחרון פורסמו מחקרי קוהורט פרוספקטיבים גדולים אשר הראו כי צריכה תכופה של שקדים ואגוזים הפחיתה סיכון לתחלואה במחלות לב קרדיווסקולאריות או את הסיכון לתמותה ממחלות אלו ב-30-55%.
התופעה נצפתה בגברים ובנשים, בגילאים שונים וממגוון קבוצות מוצא.
מחקר הרופאים - אכילת אגוזים מפחיתה סיכון למחלות לב
במחקר אפידמיולוגי השתתפו 22,000 גברים ב-USA Physician Health Study. המחקר בחן באופן פרוספקטיבי האם צריכת שקדים או אגוזים תכופה, המאומתת על ידי מילוי שאלון צריכה במשך 12 חודשי המעקב, עשויה להשפיע על הפחתת הסיכון למחלות לב.
נמצא כי גברים שצרכו שקדים ואגוזים בכמות העולה על 2 מנות בשבוע נמצאו בסיכון הנמוך ב-30% לתמותה ממחלות לב כליליות, ובסיכון הנמוך ב-47% לתמותה פתאומית על רקע לבבי (sudden cardiac death) .
מחקר אפידמיולוגי - אכילה תכופה של שקדים ואגוזים אחרים מפחיתה סיכון למחלות לב ב51-22%
מחקר פרוספקטיבי גדול נמשך 6 שנים עם 31,000 נשים וגברים לא מעשנים במסגרת Adventists health study AHS-. במחקר נמצא כי צריכה תכופה של שקדים ואגוזים הביאה להפחתה משמעותית בסיכון לאוטם בשריר הלב.
בקרב אוכלי שקדים ואגוזים בין 1-4 פעמים בשבוע פחת הסיכון ב- 22% ואילו צריכה של מנת שקדים או אגוזים 5 פעמים בשבוע או יותר, הפחיתה את הסיכון לאוטם בשריר הלב ב-51%.
מחקר האחיות - אכילת שקדים ואגוזים מפחיתה סיכון למחלות לב ב-55-32%
מחקר פרוספקטיבי רחב ממדים שנערך על ידי אוניברסיטת הרווארד בארה"ב (NHS-Nurse Health (Study,תיעד היסטוריה רפואית ואורח חיים של 86,000 אחיות רשומות בגילאים 30-55 לאורך 18 שנים.
המידע התזונתי והרפואי נאסף אחת לשנתיים באמצעות שאלונים. במחקר נמצא קשר מובהק בין צריכה תכופה של אגוזים בנשים להפחתת הסיכון מפני מחלות לב כליליות. אחיות שצרכו מנה של שקדים או אגוזים (28 גרם,1 Ounce) למעלה מ- 5 פעמים בשבוע היו בעלות סיכון הנמוך ב-39% ללקות במחלות לב כליליות ובסיכון הנמוך ב-32% למות מ-CHD בהשוואה לאחיות שצרכו אותם לעיתים נדירות .
בקבוצת הנבדקות שלא עישנו ונמנעו מאלכוהול נמצא אפקט מרשים אף יותר. צריכה תכופה של שקדים ואגוזים בקבוצה זו הפחיתה את הסיכון ל-CHD ב-55%!