1 יום קודם מכינים את הקוגל: מחממים מחבת עם 2 כפות שמן ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את פירורי הלחם, הקמח והתבלינים ומערבבים היטב. מוסיפים רבע כוס שמן ושלושת רבעי כוס מים רותחים ומסירים מהאש. מערבבים היטב. מחלקים לשניים, מעצבים לשני נקניקים מאורכים ועוטפים כל אחד מהם בניילון נצמד. מעבירים למקפיא למשך לילה לפחות.
2 החמין: מחממים את השמן בסיר גדול (שמתאים לגז ולתנור או לפלטה) ומטגנים את הבצל הקצוץ עד להזהבה יפה (נזהרים שלא יישרף). כשהבצל זהוב מוסיפים את שיני השום הפרוסות ומזהיבים קלות גם אותן (שוב, נזהרים לא לשרוף).
3 מוסיפים 2 כוסות מים רותחים ומערבבים. מוסיפים את המלח, רסק העגבניות והתבלינים ומערבבים היטב.
4 מוסיפים את תפוחי האדמה, הבטטות והשעועית ומכסים במים רותחים. מביאים לרתיחה ומוסיפים את גריסי הפנינה וחומוס או החיטה.
5 מבשלים על אש קטנה כחצי שעה, עד שהגריסים מתבשלים כמעט די צורכם. אם צריך מוסיפים מים ומתקנים תיבול.
6 יוצרים גומה ומכניסים אליה את הקוגלים הקפואים (בלי הניילון), כך שרובם בתוך התבשיל וחלקם מחוצה לו.
7 מבשלים 3-4 שעות על אש קטנטנה. בזמן הזה החמין צריך השגחה שהמים לא נגמרים (כי הקטניות והגריסים סופחים מים). מוסיפים מדי פעם מים לפי הצורך, עד כמה ס"מ מעל גובה התבשיל. בסוף הבישול המים אמורים להגיע בערך עד לגובה התבשיל ולא הרבה מעליו.
8 מעבירים את הסיר לפלטה עם מגבת מעל או לתנור בטמפרטורה של 100-120 מעלות. לחלופין, אפשר להשאיר על האש הקטנה ביותר בכיריים כשמגבת גדולה מונחת מקופלת על הסיר. כדי לקבל את האפקט המלא של הטשולנט הוא צריך להתבשל כך כ-20 שעות, אבל למעשה הוא מוכן כשהקטניות מבושלות ורכות.
• ניתן להוסיף ירקות כמו קולרבי קלוף וחתוך לרבעים, ארטישוק ירושלמי קלוף וחתוך לקוביות גדולות, דלעת ערמונים חתוכה לרבעים. אני הוספתי ארטישוק ירושלמי בתמונה.
• אם לא אוהבים את אחד התבלינים, אפשר פשוט להשמיט אותו (או להחליף באחר).
• במקום כל התבלינים אפשר להשתמש בכף-שתיים גדושות של אבקת מרק בצל.
טיפים לחמין צמחוני מנצח
• הבצל: כדי לתת לחמין צבע צריך המון בצל מושחם היטב. אם אתם יכולים הוסיפו עוד בצלים וטגנו אותם לאט לאט עד שיזהיבו יפה. אם מוסיפים כף גדושה של סילאן, סירופ מייפל אמיתי או דבש הבצל יקבל זיגוג קרמלי נפלא.
• הקטניות: נהוג להשתמש בשעועית לבנה ו/או חומוס, שזקוקים להשריה. אם לא הצלחתם להשרות אותם למשך לילה אפשר להרתיח אותם 5 דקות במים, לכסות ולהשרות שעה או שעתיים לפני השימוש. אפשר להוסיף גם עדשים שחורות ללא השריה.
• התבלינים: תבלינים כמו זרעי כוסברה או כוסברה יבשה, כמון וזרעי שומר מסייעים לעיכול קל וגם טובים נגד גזים. מומלץ להוסיף אותם לסיר לפי טעמכם.
• הביצים: לחמין יש להוסיף אך ורק ביצים קשות קלופות, משום שקליפות הביצים מלאות בחיידקים שגם רחיצה עם סבון ומים אינה מסירה.
• העיקר, וממש לא בשביל המליצה, חמין צריך תפילות.
סגנון: נועה קנריק