למרות היותנו חובבי תפוחי אדמה על גבול האובססיה כמעט, מעולם לא טרחנו להכין את אותו מתכון כמה פעמים, בכל פעם בשינוי של יסוד אחד קטן, בשביל לבחון את השפעתו. לשמחתנו אנשי The Kitchn כן עשו את זה, ואנחנו קיבלנו ישר לידיים, כמו פרי בשל, את המסקנות. אז איזו שיטת הכנה מייצרת תפוחי אדמה בתנור הכי טובים שיש?
נתחיל בשורה התחתונה: הניסיונות העלו שתפוחי האדמה הטעימים ביותר מתקבלים מצלייה שקודם לה בישול קצר, ולא רק במים אלא במים עם מעט אבקת סודה לשתייה. עכשיו נשאלת השאלה למה.
סודה לשתייה עוזרת לתפוחי האדמה לצאת פריכים יותר
הסודה לשתייה שמתווספת למי הבישול של תפוחי האדמה הופכת את המים לבסיסיים יותר, מה שגורם לשוליים של קוביות התפודים להתפרק בקלות. מה טוב בשוליים מתפרקים? בדיוק עניין הפריכות - תחשבו על שטח הפנים של תפוח האדמה, כלומר פוטנציאל החלקים הפריכים שלו. השטח גדל, ואיתו סך האזורים הקריספיים. בנוסף, החלק המתפורר יוצר מעין משחה, שיחד עם השמן יוצרת לתפוד מעין מעטה אקסטרה פריך.
אגב, באתר טוענים שגם התחלת הבישול במים רותחים (כלומר, הכנסת התפודים לסיר רק לאחר שהמים רתחו) עוזרת לפריכות בדיוק מאותו טעם.
כמה סודה לשתייה יש להוסיף למי הבישול של תפוחי האדמה?
את התשובה לשאלה הזאת מצאנו בספר הגאוני "לא ספר בישול" של אסף אביר: בין חצי כפית לכפית על כל שני ליטר מים. בזכות הספר הזה גם למדנו שהסודה לשתייה גם מזרזת את הריכוך של תפוחי האדמה (תחשבו על ההרגל להוסיף סודה לשתייה לבישול חומוס - אותו הדבר), וגם עוזרת להם להשחים יותר טוב יותר מהר. מה שנקרא, רווח נקי.