איך יודעים לבחור את הדג הנכון והאידיאלי להגשה, שיהיה גם טעים אבל גם בריא? אז הרשו לנו להמליץ על דג האמנון. מתברר שחוץ מהטעם הנהדר, יש לאמנון הישראלי לא מעט יתרונות תזונתיים ביחס לדגים אחרים, מה שהופך אותו לאפשרות כדאית במיוחד על שולחן החג, ובכלל – בכל ארוחה.
דג אמנון הוא שם כולל לכמה מינים של דגים המצויים באגמים ונהרות חמים באפריקה, אסיה ואמריקה הדרומית. את האמנונים למטרות אכילה דגים או מגדלים בבריכות, ובשרם נחשב למשובח. בשל זנבו שצורתו כמסרק קיבל הדג את הכינוי מושט, שפירושו בערבית "מסרק". את שמו העברי קיבל הדג מהשפה הארמית. נון בארמית זה דג, ואם זה מלשון אימא. מכאן, שאמנון הוא "הדג של האימא". הבחירה בשם זה היא משום שהדגיגים לאחר בקיעתם מוצאים מחסה בתוך הפה של האם. בארץ גדלים האמנונים בבריכות דגים מפוקחות ובמי מעיינות איכותיים, תוך בקרה צמודה על טיב המזון שלהם ומכאן טעמם והערכים התזונתיים שלהם.
אז מה הופך את דג האמנון לכל כך בריא ואידיאלי לארוחות החג הבאות עלינו לטובה? "בראש ובראשונה, בדג האמנון הישראלי יש כמות גבוהה מאוד של ויטמין D", מסבירה התזונאית ד"ר תורי גולדשטיין, יועצת לארגון מגדלי דגים בישראל. לפי הנתונים, בדגי האמנון הגדלים בארץ יש 48 מק"ג ויטמין D ולמעשה, כמות הוויטמין D בדג אמנון ישראלי היא פי שלושה מההמלצה לצריכה יומית. כלומר, אם תאכלו 200 גרם פילה אמנון בריכות טרי אחת לשבוע, תספקו לעצמכם את כמות הוויטמין D המומלצת לשבוע. אבל מה היתרון הגדול בצריכה של ויטמין D? ד"ר גולדשטיין מסבירה: "לוויטמין D יש ערך רב במיוחד בתקופה הנוכחית של מגפת הקורונה. ישנם מחקרים התומכים בתרומתו המגנה מפני הידבקות במחלה וישנם לא מעט מחקרים המציגים את השפעתו המיטיבה מפני הידרדרות המחלה במקרה של הידבקות".
לפי ד"ר גולדשטיין, ויטמין D מיוצר בגוף בעקבות חשיפה לשמש, אך אפשר גם לצרוך אותו ממקור חיצוני, כפי שקורה עם דג האמנון שעשיר בוויטמין זה. ויטמין D יכול להפחית את הסיכון לזיהומים, להוריד את שיעורי שכפול הנגיף ולהפחית ריכוזי חומרים פרו-דלקתיים בגוף, המייצרים את הדלקת הפוגעת ברירית הריאות, מה שמוביל לדלקת ריאות. מחקרים שבדקו את הקשר בין הידרדרות המחלה לבין צריכת ויטמין D מצאו קשר בין השניים, והדגישו כי יש להתחיל לצרוך את הוויטמין בטרם ההדבקה, כדי שההשפעה תהיה אפקטיבית.
כמות הוויטמין D הגבוהה באמנון הישראלי אינה היתרון היחיד שלו. יתרון נוסף הוא היותו דג רזה. בארוחת חג, שגם ככה רווית קלוריות, כדאי לבחור דווקא בדג רזה כמו האמנון. "ב-100 גרם פילה דג יש בסך הכול 127 קלוריות", אומרת ד"ר גולדשטיין. "מבחינת אחוז השומן שלו, הוא כמו גבינה לבנה של 5%". לשם השוואה, סלמון אטלנטי מכיל 13 גרם שומן ל- 100 גרם פילה דג. מכאן, שאמנון זו בחירה מוצלחת למי שרוצה לאזן את שולחן החג, לשמור על הגזרה ובאופן כללי לבחור במנות רזות.
בדג אמנון טרי יש פחות נתרן - ולכן הוא בריא יותר
חשוב לציין שכשמדברים על דג אמנון טרי, מדברים על דג שגדל בבריכות בישראל, וזה יתרון כשלעצמו. הסיבה לכך היא שדגי הבריכות בישראל לא מכילים מתכות כבדות המסוכנות לבריאות כמו כספית ועופרת ומכילים פחות נתרן בהשוואה לדגי ים או לדגים הקפואים, המכילים תוספות נתרן המיועדות לשימור ומתן נפח לדג. כך למשל, דגי הבריכות בישראל מכילים פחות מ-50 מ"ג נתרן ל-100 גרם, שזה כ-2% מהצריכה היומית המומלצת.
"הדגים שגדלים בבריכות בארץ בריאים יותר", קובעת ד"ר גולדשטיין. "כשמגיע דג קפוא מחו"ל צריך לשמר אותו ולשמור על נפחו, וכדי לעשות זאת עשויים היצרנים להוסיף מלח, נתרן, פולי פוספטים, חומצה אצטית או ביקרבונט. אם צורכים מדי פעם חומר משמר כזה או אחר הסיכוי לנזק אינו גדול, אבל צריכה מצטברת, לאורך זמן, של נתרן בכמויות גדולות עלולה להוביל לעלייה בלחץ דם ולכן מומלץ להעדיף דג טרי המכיל מאה אחוז דג, ללא תוספות וככלל, עדיף לצרוך מזון טרי ולא מעובד. כשקוטפים פרי מהעץ הוא יהיה טעים יותר מפרי שעמד בקירור תקופה ארוכה, או פרי שנאכל לא בעונה. אותו הדבר בדגים, גם מבחינת הטעם וגם מבחינת הערכים התזונתיים, אין כמו דג טרי, שנשלה מהבריכה, ותוך פחות מיממה כבר מגיע לסופר או לחנות ומשם אלינו לצלחת.
יתרון נוסף של דג האמנון הוא העובדה שהוא יכול לגרום לכם להרגיש טוב יותר. מחקרים הראו שתזונה מערבית שכוללת צריכה גבוהה של בשר, לחם, מזונות עתירי סוכר ומזונות תעשייתיים גורמת לעלייה בדיכאון. לעומת זאת, תפריט עשיר בירקות, פירות ודגים יכול להוריד את הסיכון לדיכאון. מרכיב חשוב להפחתת הסיכון לדיכאון שנמצא בדג האמנון הוא ויטמין D, שאותו הזכרנו כבר בהקשר של נגיף הקורונה. לפי מחקרים מתברר כי מזונות עשירים בוויטמין D מקושרים להפחתת הסיכון לדיכאון. ישנם מספר מנגנונים מוצעים לפיהם ויטמין D משפיע על מצב הרוח והדיכאון על ידי התקשרות לרצפטורים במוח וויסות רמות יוני סידן במערכת העצבים.
יתרון אחרון והחשוב ביותר של דג האמנון הוא הגיוון שלו. חובבי הבישול בארץ נעים על הסקאלה שבין גפילטע פיש מסורתי וחריימה לוהטת לסביצ'ה מרעננת, בין מזרח למערב, בין המטבח המסורתי של דורות רבים במשפחה, למנות שף חדשניות וגורמה ביתי. האמנון, מכיוון שהוא דג כל כך ורסטילי ועדין, מאפשר הכנת מגוון רחב מאוד של מנות החל מבישול ואפייה, דרך טיגון ועד מנות נאות בטעמים מפתיעים. מכיוון שאנחנו בישראל, פתוחים מאוד לאימוץ טעמים חדשים ולהתנסויות במטבח, המגוון הרחב שמאפשר האמנון הטרי מתאים לנו בול. לכן, אפשר חד-משמעית לקבוע שדג אמנון הישראלי הוא בחירה מעולה לכל ארוחה שרק תרצו - בין אם מדובר בארוחת חג, ארוחת צהריים או ארוחת ערב. פשוט בחרו בדג אמנון, והעדיפו אותו טרי היישר מהבריכות בישראל. מצב הרוח שלכם יודה לכם אחר כך וכמובן החך, כי הוא פשוט ממש ממש טעים.