1. דג טרי הינו מקור איכותי לחלבון: 100 גרם דג מכיל בין 17-21 גרם חלבון

ההמלצה הכללית לאדם הבוגר הינה לצרוך בין 65-100 גרם חלבון ביום, מכאן ש-100 גרם דג מספק בין 20% - 30% מסך הצריכה היומית הכללית של חלבון. מאחר ודגי הברכות מכילים כמות משמעותית של חלבון, דלים בנתרן ועשירים בוויטמינים ומינרלים הם נחשבים לרכיב תזונתי בעל ערך גבוה. ארגוני בריאות רבים בעולם ממליצים לכל אחד לצרוך לפחות שתי מנות דג בשבוע. צריכה מספקת של חלבון חיונית לתהליכי בנייה, שימור וגדילה אופטימליים של הגוף ובעיקר השרירים - מה שמסביר את חשיבותו לספורטאים ומתאמנים, כמו גם לילדים, אצלם החשיבות למזונות עתירי חלבון מן החי גבוהה במיוחד.  צריכת דגי ברכות שמהווים חלבון מהחי ממקור הדל בכספית וללא כימיקליים ומתכות מומלצת לילדים.

דג ישראלי טרי (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
הם מלאי חלבון, אנחנו מלאי תיאבון | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל


2. תרימו ת'בס: דג הבס לא רק טעים - אלא גם בעל רמות שומן רווי נמוכות

ענף דגי הבריכות בישראל מספק לצרכן הישראלי מגוון דגים טריים - כ-15 אלף טון דגים טריים בשנה, ליתר דיוק. אחד האהובים ביותר מביניהם הוא דג הבס, שעשה עלייה לארץ הקודש מצפון אמריקה. הבס הוא דג מים מתוקים, הנחשב לאיכותי מאוד ובעל מעט עצמות, מה שהופך אותו לידידותי מאוד לאכילה. הוא מהווה מקור מצוין לחלבונים, ויטמין E, מגנזיום ויוד. כמו כן, 100 גרם פילה מכיל רק 150 קלוריות ו-2 גרם שומן רווי, ולכן מומלץ מאוד לאכילה.

קציצות בס עם לחמנייה (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
רוצים לאכול את זה ממש עכשיו. קציצות בס | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

3. הריונית? הסירי דאגה מליבך: דגי הברכות הטריים הגדלים בישראל אינם מכילים כספית וחומרים משמרים, ומהווים מקור מצוין למינרלים חשובים

אחד הבונוסים החשובים ביותר של גידול דגים ישראלים טריים בבריכות הוא שהם לא מכילים כספית, ולכן אין חשש לצריכתם בעת ההריון. יותר מזה, לדגים יש יתרונות רבים עבור ההריונית - הם, כאמור, מכילים חלבון וחלקם אף מכילים רכיבי תזונה חיוניים להתפתחות המוח ומערכת הראייה של העובר, כמו חומצות שומן מסוג אומגה 3 (EPA ו־DHA), יוד וברזל. עם זאת, בעת צריכת דגים בהריון חשוב לזכור כי יש להקפיד על ניקיונם ואחסונם ולאכול רק דגים מבושלים שהגיעו לצלחת ממקור אמין.

סינייה בורי עם חצילים, עגבניות וטחינה (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
גם טעים וגם בריא לתינוק שלך. סינייה בורי | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

קחו לדוגמה את הבורי. בחופי ישראל בלבד ניתן למצוא כ-11 סוגים של בורי, אולם יתרונו של בורי הגדל בבריכות הוא שאין בו סיכון להימצאות כספית. דג הבורי עשיר בוויטמין E, B12, ואף מכיל 100% מהצריכה היומית המומלצת של אומגה 3. כמו דג הפורל, גם הבורי מכיל למעלה מ-500 מ"ג חומצות שומן מסוג EPA ו-DHA ומהווה מקור תזונתי בעל ריכוז גבוה במיוחד של חומצות חיוניות אלו. אנחנו כבר יכולים לחשוב על כמה מתכונים שווים במיוחד.

4. בזכות הוויטמין D: דג האמנון מגן על גופנו מפני זיהומים ומקטין רגישות לכאבים

האמנון (מושט, בשבילכם) הוא דג הדגל של המדגה הישראלי וידוע כעשיר מאוד בוויטמין D, המסייע למאזן תקין של משק הסידן והזרחן בגוף האדם, כשהוא מכיל פי שלוש מההמלצה לצריכה היומית. אכילת 200 גרם פילה אמנון אחת לשבוע מספקת את הצריכה השבועית המומלצת של ויטמין D, ועבורנו זה חשוב במיוחד: מחקרים מראים כי מחסור בוויטמין D נפוץ למדי בקרב הישראלים בחודשי החורף, ובעיקר בקרב הישראליות. אכילת דג האמנון תגדיל משמעותית בגופנו את הימצאות הוויטמין, שמחזק את איכות העצמות ומפחית את הסיכון לשברים, מגן על מערכת הנשימה מפני זיהומים, משפר את הביצועים הקוגניטיביים, מפחית סיכויים לאירוע מוחי ולדיכאון, ואף מקטין רגישות לכאבים במצבים שונים. 

אמנון מטוגן עם מטבל פטרוזיליה ולימון כבוש (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
אמנון וגם לימון מוסיפים המון | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

5. מאוסטרליה באהבה: דג הברמונדי עשיר באומגה 3, שידועה כמסייעת במניעת מחלות לב וסרטן והקלה על בעיות קשב וריכוז

הברמונדי ("דג עם קשקשים גדולים", בשפה האבוריג'ינית) הוא דג שעשה עלייה לישראל מאזור אוסטרליה ודרום מזרח אסיה, ונחשב לנפוץ מאוד בתרבות הקולינרית של מדינות כמו תאילנד, וייטנאם, מלזיה, טאיוואן וכמובן, אוסטרליה. ישראל, ככל הנראה, היא המדינה היחידה שהצליחה להגיע לגידול ורבייה של הברמונדי מחוץ לאזור המוצא שלו - והרווח כולו שלנו, שכן הברמונדי הוא דג בעל ערך תזונתי ובריאותי גבוה במיוחד. 

פילה ברמונדי בסלסת בצל ירוק (צילום: הדס ניצן, mako אוכל)
עולה מאוסטרליה שאנחנו מקבלים בזרועות פתוחות. ברמונדי | צילום: הדס ניצן, mako אוכל

הוא מכיל כמות גבוהה של חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה ומהווה מקור מצוין לחומצות שומן מסוג אומגה 3, החשובות מאד לגוף האדם, בעלות תפקיד חשוב בהתפתחות ותפקוד המוח מהשלב העוברי ועד לגיל השלישי. בנוסף, יש להן תרומה משמעותית במניעת מחלות לב, סרטן ודלקת פרקים והן גם מסייעות בבעיות קשב וריכוז.