כישופי סוכר - הכריכה (צילום: שרית גופן, כישופי סוכר)
כישופי סוכר - כריכת הספר | צילום: שרית גופן, כישופי סוכר

לדר

ההורים שלי מספרים שהממתק האהוב עליהם בתור ילדים היה לדר, או כמו שהסבים והסבתות שלי קראו לו: "ליידר". המשמעות של ליידר ביידיש היא עור וזה מה שהזכירו להם יריעות הממתק הכתום. אמא שלי אומרת שהוא היה דק וחמצמץ ועד עכשיו היא יכולה להרגיש את הטעם שלו בפה. הממתק התעשייתי הנמכר בחנויות עמוס בסוכר ובחומרים נלווים מיותרים ואין לו שום קשה ללדר האלגנטי שאפשר להכין בבית.

>> בואו לפייסבוק שלנו, חם ונעים שם

הכנה של לדר היא פשוטה מאוד ולמעשה אפשר להכין אותו מכל פרי: תות, תפוח, גויאבה, אננס, אגסים ועוד. זה הממתק היחיד בספר שבו אין צורך בתוספת סוכר, כי המתיקות של הפרי בדרך כלל מספיקה. אם מדובר בפרי חמוץ במיוחד, כמו פירות יער, תפוח ירוק או תות שדה, מעדנים את הטעם שלו על ידי הוספת מעט דבש לפי הטעם. כדי לייבש את הלדר בחוץ צריך לנצל ימי חמסין ובשעות הערב להכניס את התבנית הביתה כדי שלא יצבור לחות. כדי לקצר תהליכים אפשר לחמם את התערובת בתנור בחום נמוך. בכל מקרה התוצאה מענגת.

המצרכים (לתבנית תנור 30X60, מרופדת בנייר אפייה או משטח סיליקון):
1 ק"ג אגסים, פטל (קונים קפוא) או כל פרי אחר שתבחרו
4 כפות מיץ לימון סחוט או יותר, תלוי בחמיצות המבוקשת
כפית דבש (רשות)

אופן ההכנה:

1. במעבד מזון טוחנים את האגסים למחית עם מיץ הלימון. מתקנים חמיצות לפי הטעם. אם רוצים מעט מתיקות ניתן להוסיף כפית דבש.

2. משטחים את התערובת על התבנית באמצעות מרית מדורגת למשטח דק ואחיד.

3. מייבשים יומיים בחוץ בימי חמסין (אפשר לכסות ברשת להרחקת זבובים) או מעבירים לתנור שחומם מראש ל- 90 מעלות על מצב טורבו לכ-5 שעות. הלדר צריך להיות מבריק, גמיש ולא דביק. אחרי 4 שעות התחילו להשגיח עליו יותר מקרוב לבל יישרף.

4. בסיום הייבוש חותכים את הקצוות המיובשים ומגלגלים את היריעות לגלילות. 

* הלדר נשמר בכלי אטום כשבועיים אבל מתחסל הרבה לפני.

עוד באוכל טוב:

 

כישופי סוכר - לדר (צילום: שרית גופן, כישופי סוכר)
לדר. אין שום קשר לזה שקונים בפיצוציות | צילום: שרית גופן, כישופי סוכר

ג'ינג'ר מסוכר

השילוב בין החריפות של הג'ינג'ר לסירופ הסוכר יוצר ממתק עוקצני עם טעם מיוחד. הג'ינג'ר המסוכר יכול להוות ממתק בפני עצמו, יכול להיות בסיס לעוגיות ג'ינג'ר או להשתלב בעוגות בחושות במקום או ביחד עם שוקולד צ'יפס.

את הקליפות מקלפים וזורקים, ומשתמשים רק בחלק הפנימי. תהליך של השריה ארוכה והרתחה מעדן את טעם הג'ינג'ר, ואת הסירופ שומרים בצנצנת מעוקרת לשימוש בקינוחים ומאכלים אחרים.

המתכון המובא כאן סוגר לכם ג'ינג'ר מסוכר לכמה חודשים קדימה, וברגע שתכינו אותו תמצאו את עצמכם משדרגים בעזרתו הרבה יותר מרק מתוקים. אפשר להכין חצי ואפילו רבע כמות.

המצרכים (קופסה בגודל בינוני של ג'ינג'ר מסוכר):
500 גרם שורש ג'ינג'ר טרי
750 מ"ל מים
750 גרם סוכר
מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה:

1. שוטפים היטב את הג'ינג'ר ומסירים את הקליפה החיצונית בעזרת קולפן. חותכים את הג'ינג'ר לפרוסות דקות או לקוביות.

2. משרים את הג'ינג'ר בסיר עם מים קרים למשך הלילה.

3. למחרת מסננים ושוטפים את הקוביות ומשרים שוב במים קרים ל-6 שעות. מסננים ושוטפים שוב.

4. שמים את הג'ינג'ר בסיר קטן. מכסים במים ומביאים לרתיחה. לאחר הרתיחה אפשר לסנן ולשטוף במים קרים.

5. בסיר נקי שמים את מים, הסוכר ומיץ הלימון ומבשלים עד לרתיחה. מנמיכים את להבה ונותנים לכל הסוכר להתמוסס.

6. כשהסירופ מתחיל להיות צלול, מוסיפים את קוביות הג'ינג'ר, מביאים לרתיחה ומניחים להן להתבשל על להבה נמוכה ללא כיסוי עוד כשעה.

7. מסירים את הסיר מהאש ונותנים לסירופ להצטנן כשעה.

8. מוציאים את הג'ינג'ר ומניחים על רשת לייבוש.

9. שמים את הסירופ חזרה על הכיריים ונותנים לו להמשיך להתבשל על להבה בינונית-חלשה, עד שהוא מצטמצם ומשנה את הגוון שלו לזהוב עמוק. שומרים בצנצנת מעוקרת.

10. לאחר ייבוש של לילה מעבירים את הג'ינג'ר לקופסה ושומרים בקירור עד לשימוש. אם רוצים, ניתן לגלגל את הקוביות המיובשות בסוכר לתוספת פריכות.

* נשמר שבועיים בכלי אטום ללחות.

כישופי סוכר - ג'ינג'ר מסוכר (צילום: שרית גופן, כישופי סוכר)
ג'ינג'ר מסוכר. תתכוננו להתמכר | צילום: שרית גופן, כישופי סוכר

רוקי רוד

רוקי רוד (Rocky Road, או דרך חתחתים אם תרצו) הוא קינוח המורכב משוקולד מריר, מרשמלו, אגוזים ותוספות אחרות. בעוד שהוא יכול ללבוש צורות רבות, כמו גלידה, בראוניז עוגה וקאפקייק, בתור ממתק הוא מספק עונג צרוף ומרוכז.

מקור השילוב בין הטעמים אינו ברור. יש הטוענים כי הממתק הומצא באוסטרליה בשנת 1853, על ידי אנשי עסקים שרצו למכור ממתקים לכורים מחוץ למלבורן וערבבו שוקולד איכותי עם מצרכים זולים כמו מרשמלו ואגוזים. יש הטוענים כי הומצא על ידי יצרן גלידה בשנות ה-20 בארצות הברית, שחתך מרשמלו עם מספריים מקופסת התפירה של אשתו והוסיף אותם לגלידת השוקולד שלו בתוספת אגוזים. עד היום מדובר באחד מטעמי הגלידה הפופולריים ביותר באמריקה.

כך או כך, מדובר במתכון קל במיוחד עם טעם ומראה נפלאים. אפשר להכין אותו עם הילדים והם יכולים להעשיר אותו כיד הדמיון ולהוסיף שבבי מרנג, חטיפי ופל גרוסים, קורנפלקס ועוד.

המצרכים (לתבנית בגודל 26X17 או דומה, כ-20 חטיפים בגודל 4X5):
300 גרם שוקולד מריר (עדיף 70 אחוז מוצקי קקאו)
3 כפות שמן קנולה
חצי כוס מרשמלו קטנים או 10 יחידות מרשמלו, חתוכים לחתיכות קטנות
2 ביסקוויטים, שבורים גס
חצי כוס שקדים קלויים או אגוזי מלך, קצוצים גס
חצי כוס קורנפלקס או פופקורן מקורמל
2 כפות שבבי קוקוס
תבנית אינגליש קייק מרופדת בנייר אפיה

אופן ההכנה:

1. שמים את השוקולד בקערה גדולה (מזכוכית או נירוסטה). מניחים מעל סיר קטן ובו מים רותחים מעל להבה נמוכה וממיסים אגב בחישה (שיטה זו נקראת בן מארי).

2. מוסיפים את השמן ומערבבים היטב לקבלת תערובת אחידה ומבריקה. מסירים את הקערה מן הסיר (בזהירות זה חם!).

3. מוסיפים את יתרת המצרכים. מערבבים היטב ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה.

4. משטחים את התערובת ומכניסים למקרר להתייצבות (בערך שעתיים) ולאחר מכן חותכים לצורת חטיפים.

* שומרים במקרר כשבועיים.

 

כישופי סוכר - רוקי רוד (צילום: שרית גופן, כישופי סוכר)
רוקי רוד. גאונות פשוטה | צילום: שרית גופן, כישופי סוכר
>> כל חדשות האוכל