בשנתיים האחרונות הטבעונות הרימה את ראשה בישראל, ולא הותירה לנו ברירה אלא להתארגן בהתאם. אבל אל חשש: המתכונאי בני סיידא מתגייס לעזרה עם ספר חדש, "אוכל טבעוני" בהוצאת מודן, וממנו דגנו עבורכם כמה פתרונות טבעוניים טעימים להפליא בדמות ירקות ממולאים: פטריות פורטובלו חגיגיות במלית קראנצ'ית עשירה, חצאי חצילים בסגנון פרובנסלי ממולאים בתערובת ירקות ועגבניות ממולאות בנוסח יווני. 

עוד באוכל טוב:

פנקייק תירס מפנק

רולדת בננות וקרמל

בייבי תפוחי אדמה בתנור

פורטבלו ממולאות קוסקוס. טבעוני ותהני (צילום: דניאל לילה, mako אוכל)
פטריות פורטבלו ממולאות קוסקוס פיקנטי | צילום: דניאל לילה, mako אוכל
פטריות פורטבלו ממולאות קוסקוס פיקנטי

(8-4 מנות)

המרכיבים:

1/4 1 כוסות קוסקוס אינסטנט (אפשר מלא)
2 כפות שמן

לפטריות:

8 פטריות פורטבלו, או פטריות שמפיניון גדולות, ללא הרגל
6 שיני שום, כתושות
1/3 כוס שמן זית
1 כף חומץ בלסמי
מיץ מלימון אחד
1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה
1 כף עלי תימין, מופרדים מהגבעולים
מלח גס, פלפל שחור גרוס

למלית:

4 כפות לימון כבוש, קצוץ
3 כפות עגבניות מיובשות בשמן, קצוצות
100 גרם זיתי קלמטה, מגולענים וחצויים
50 גרם צנוברים, קלויים
50 גרם שביבי שקדים מולבנים, קלויים
1/2 כוס עשבי תיבול קצוצים (פטרוזיליה, עירית, כוסברה)
50 גרם זרשק (סוג של חמוציות מיובשות), או חמוציות
1/4 כוס שמן זית
מיץ מלימון קטן
מלח, פלפל שחור גרוס

להגשה:

נבטי צנוניות

אופן ההכנה:

1. הקוסקוס: שמים בקערה את הקוסקוס, מוסיפים את השמן ו-11/4 כוסות מים רותחים, מערבבים ומכסים בניילון נצמד. משהים לחצי שעה. 
2. בינתיים שמים בקערה את כל מרכיבי הפטריות ומערבבים היטב. מחממים מחבת פסים יצוקה או פלנצ'ה עד שהיא מעלה עשן. צורבים את הפטריות 3-4 דקות מכל צד ומעבירים לצלחת הגשה.
3. המלית: מפוררים את הקוסקוס, מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים. טועמים ומשפרים תיבול.
4. ההגשה: מחלקים את המלית בין הפטריות. מניחים מעל מעט מנבטי הצנוניות ומגישים. אם נשארת מלית, עורמים לצד הפטרייה.

חצילים ברטטוי וטחינה. להרשים בלי בשר (צילום: דניאל לילה, mako אוכל)
חצילים ממולאים ברטטוי ומוקרמים בטחינה | צילום: דניאל לילה, mako אוכל
חצילים ממולאים ברטטוי ומוקרמים בטחינה

(6 מנות)

המרכיבים:

3 חצילים בינוניים
מלח
פלפל שחור גרוס
6 כפות שמן זית
לרטטוי:
1/3 כוס שמן זית
1 בצל גדול, קצוץ דק
4 שיני שום, קצוצות
2 פלפלים מצבעים שונים, חתוכים לקוביות קטנות
1 זוקיני, חתוך לקוביות קטנות
50 גרם זיתי קלמטה, מגולענים וחצויים
מלח, פלפל שחור גרוס
1 כפית סוכר
2 עגבניות, חתוכות לקוביות קטנות

לטחינה:

1 כוס טחינה גולמית
מלח
מיץ מלימון גדול
1 כוס מים
להגשה:
1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-200 מעלות. חוצים כל חציל בקליפתו לאורך. יוצרים חתכים בבשר החציל שתי וערב, ומסדרים בתבנית אפייה כשהצד החתוך כלפי מעלה. מתבלים במלח ופלפל.
2. מזלפים על כל חצי חציל כף שמן זית, ואופים כ-30 דקות עד שבשר החציל רך. מוציאים מהתנור ומצננים. מוציאים בעזרת כף את בשר החציל וקוצצים גס. שומרים את "סירות" החצילים.
3. במקביל מכינים את הרטטוי: מחממים במחבת גדולה את שמן הזית. מוסיפים את כל הירקות פרט לעגבניות, מוסיפים את בשר החציל ומתבלים במלח ופלפל ובסוכר. מטגנים כ-15 דקות עד שהירקות מתרככים. מוסיפים את העגבניות ומטגנים 5 דקות נוספות.
4. ממלאים את סירות החציל בתערובת הירקות, מחזירים לתנור ואופים (ב-200 מעלות) 20 דקות. 
5. במקביל מכינים את הטחינה: מערבבים את הטחינה עם מלח ומיץ הלימון, ומוסיפים את המים בהדרגה תוך כדי בחישה, לקבלת טחינה סמיכה.
6. שמים על כל חציל 2 כפות טחינה ומחזירים לתנור ל-5 דקות. מפזרים מעל פטרוזיליה ומגישים חם.

עגבניות ממולאות (צילום: דניאל לילה, mako אוכל)
עגבניות ממולאות באורז ובצימוקים | צילום: דניאל לילה, mako אוכל
עגבניות ממולאות באורז ובצימוקים

(6 מנות)

המרכיבים:

6 עגבניות גדולות ובשלות

למלית:

3/4 כוס אורז ארוך
50 גרם צימוקים בהירים
1 עגבנייה, מרוסקת
4 כפות שמן זית
3 כפות שמיר, קצוץ
3 כפות פטרוזיליה, קצוצה
1 כף אורגנו, קצוץ
1 כף עלי טימין, מופרדים מהגבעולים
3 כפות עלי נענע, קצוצים
2 בצלים, קצוצים ומטוגנים
מלח, פלפל שחור גרוס

לרוטב:

100 גרם רסק עגבניות
1/3 כוס שמן זית
1 בצל, קצוץ דק
2 כפות עלי תימין, מופרדים מהגבעולים
2 כפות אורגנו, קצוץ
מלח, פלפל שחור גרוס
1 כפית סוכר

אופן ההכנה:

1. חותכים פרוסה מהחלק העליון של כל עגבנייה, אך משאירים אותה מחוברת. מרוקנים בכפית את תוכן העגבנייה, כך שייווצר חלל עבור המלית. שומרים את התוכן. מחממים תנור ל-180 מעלות. 
2. המלית: מבשלים את האורז במים רותחים (כמו פסטה) כ-5 דקות "חצי בישול" ומסננים. מערבבים את האורז עם שאר מרכיבי המלית.
3. ממלאים את העגבניות בתערובת, מניחים בתבנית אפייה, וסוגרים על המלית בפרוסת העגבנייה.
4. הרוטב: קוצצים דק את תוכן העגבניות שרוקנו, מערבבים עם שאר מרכיבי הרוטב ושמים בסיר קטן. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה 10 דקות.
5. יוצקים את הרוטב על העגבניות, ואופים כשעה וחצי עד להשחמה. מגישים חם, עם לחם טרי.

>> רק צמחונים? הנה מתכון ללזניה מעולה