זר שהיה מגיע לביקור של שבוע בישראל ומדליק טלוויזיה ערב אחר ערב, היה מן הסתם חושב שכל מה שהישראלים עושים הוא לבשל ולאכול. אם עד לפני כמה שנים היו תוכניות הבישול משובצות בשעות המתות של היום, או מול הסרט הערבי של יום שישי אחר הצהריים, הרי שכיום משודרות תוכניות ותחרויות העוסקות באוכל ובבישול ארבעה ערבים בשבוע, בשעות הפריים טיים.
אמנם כבר אז היה ברור שצחי בוקשתתר וחיים כהן, שניצחו על התוכניות האלה, ישתדרגו במסעדות חדשות - אבל קשה היה לנבא שכמעט כל שף המחשיב את עצמו ייהנה גם מתוכנית טלוויזיה, סדרת מוצרי מזון ממותגת, קמפיין פרסומי וחשבון בנק שמן. הבישול והאפייה עשו קפיצת מדרגה אדירה בתודעה הציבורית, ולאור הפופולריות של תוכניות הבישול נדמה שכולם נהנים להיות במטבח.
המגמות של ריבוי תוכניות בישול והעלייה בפופולריות של השפים הן עולמיות. שפים מפורסמים כמו ג'יימי אוליבר או נייג'לה לוסון מנחים תוכניות בישול פופולריות, ומפרסמים ספרי בישול המדורגים גבוה בטבלת המכירות.
מי שחשב שבעידן האינטרנט, הטאבלטים והאפליקציות ספרי הבישול בדרכם להיעלם מן העולם התבדה, ולא מדובר רק בספרים הזולים. על פי חברת המחקר נילסן בוקסן, 14 מתוך 25 הספרים הנמכרים ביותר בתחום הבישול ב–2013 נמכרו במחיר של 25 דולר או יותר. הספרים הפופולריים ביותר הם אלה של השפים הגדולים. עוד על פי נילסן, בתקופת המיתון של 2009–2010 צמחה קטגוריית מכירות ספרי הבישול ב–4%, בעוד שתעשיית הספרים העולמית התכווצה ב–4.5%. ב–2011 צמחו המכירות בתחום ספרי הבישול ב–8%.
הגידול במכירות של ספרי הבישול נראה קצת תמוה לאור הרשימה הענפה של אתרי בישול, בלוגים, אפליקציות, ואפילו רשתות חברתיות למבשלים שמציעות מתכונים, כלי עזר והדרכה בחינם או בעלות מינימלית.
כיצד קורה שאנשים עדיין מוכנים לשלם סכומים גבוהים על ספרי מתכונים המודפסים על נייר? אולי כי רובנו לא רוצים ללכלך את הלפטופ, הטבלט או הסמארטפון במטבח, או חלילה להפיל אותו לכיור. זה גם לא ממש נוח לגעת בהם בידיים מלוכלכות כשהם נכבים.
ולמה לא להדפיס מהאינטרנט מתכונים? ראשית, הכמות היא אדירה, והסינון אינו פשוט לביצוע. מה גם שקשה לדעת אם המתכון שבחרנו מוצלח. סיבה נוספת עשויה להיות קשורה לצילומים הצבעוניים המלווים מתכונים בספרי בישול, ומעוררים ודאי יותר תיאבון מצילום בשחור-לבן במדפסת הביתית.
ואולם הסמארטפון והטאבלט יכולים להיות לעזר במטבח לא רק לצורך מתכונים. בחרנו כמה אפליקציות שימושיות שיכולות לסייע בבישול ובאפייה, גם לחסרי הניסיון - כאלה המספקות כלים שימושיים לעבודה.
רוב האפליקציות שבחרנו הן באנגלית, מכיוון שאלה בעברית אינן רבות ומשוכללות כמו אלה האמריקאיות, אך בדקנו שהן נגישות ונוחות לשימוש למרות השפה.
וטיפ אחרון, אם כבר בחרתם להוריד אפליקציה ולעשות בה שימוש במטבח, לכו על גרסת הטאבלט - היא נוחה הרבה יותר בין הסירים והמחבתות.
לשתף תמונה - ואת המתכון
יש לא מעט אנשים שאוהבים להעלות תמונות ולהתגאות במנות שהכינו בפייסבוק או באינסטרגרם. Allthecook לוקחת זאת צעד קדימה: היא מאפשרת להעלות תמונות ולכתוב גם את המתכון. למעשה היא רשת חברתית של חובבי בישול ואוכל עם יותר ממיליון הורדות. האפליקציה מאפשרת לדרג מתכונים, לעקוב אחר חברים שמעלים מתכונים ולראות מה עוד הם אהבו. מה שעוד מיוחד באפליקציה, לעומת ספר בישול או אפליקציות מתכונים רגילה, הוא האפשרות של הגולשים לחלוק את רשמיהם לגבי המתכון, ואף לשאול את הכותב שאלות - כמו אם אפשר להחליף את הקמח הרגיל בקמח מלא, או אם ניתן להכין את הלזניה גם עם בשר. בנוסף, הגולשים יכולים להעלות תמונות לעמוד המתכון עם התוצאה שלהם, וניתן לראות את ההבדלים בין הגולשים.
מחיר: חינם ל–iOS ולאנדרואיד
מנוע חיפוש למתכונים דיאטטיים
SparkRecipes היא מעין מנוע חיפוש למתכונים, אם כי היא אינה חזקה בעיצוב. זו אפליקציה שמיועדת לאנשים שמבקשים להוריד במשקל, ומסננת מתכונים לפי כמות הקלוריות שרוצים לצרוך (הגבול העליון הוא 500 קלוריות). את הרשימה ניתן לסנן באמצעות קטגוריות של סוגי המזון - עוף, בשר או דגים ומנות צמחוניות, סוג הארוחה (בוקר, צהריים או ערב) או סוג המטבח (הודי, מקסיסקני, סיני ועוד). סינון נוסף הוא לפי סוג הדיאטה - ללא גלוטן, ללא מוצרי חלב או עם שומן נמוך. גימיק נוסף הוא בחירת האירוע כמו ארוחת ילדים, פיקניק, חג המולד או חג ההודיה. אחרי שבוחרים בסוג הארוחה, מקבלים פירוט של המצרכים, אופן ההכנה, כמות הקלוריות במנה ותמונה שלה. החיסרון הגדול של האפליקציה הוא שלא ניתן לבצע סינון מרובה כמו למשל ארוחה סינית שמתאימה לפיקניק בצהריים.
מחיר: חינם ל–iOS ולאנדרואיד
אוכל לא זורקים
אפליקציית המתכונים הזו יכולה לזכות בפרס בתחרות האמהות - בקטגוריית "אוכל לא זורקים". היא כוללת יותר מרבע מיליון מתכונים ומאפשרת למשתמשים להכניס שלושה מרכיבים ממה שנשאר להם במקרר ולראות אלו מתכונים ניתן להכין מהם (בנוסף למרכיבים אחרים, שלפעמים אין לכם). אפשרות שימושית נוספת באפליקציה היא היכולת להתאים את מרכיבי המתכון לפי מספר האנשים בארוחה. היא מאפשרת גם להוסיף אוטומטית את המרכיבים החסרים במנה לרשימת הקניות בסופר, ולצרף מתכונים מהאינטרנט או מצילומים של ספרי בישול. כמו כן, ניתן לתכנן את המנות שיוכנו בהמשך השבוע בחלוקה לימים, ולשלוף מתכונים לפי סגנון אוכל כמו סיני, הודי. האפליקציה אפילו ממליצה על מתכונים יהודיים לחגים. מומלצת למי ששולט בספרי בישול ולבעלי סבלנות גדולה לצלול ליישומים הרבים שבאפליקציה.
מחיר: חינם ל–iOS ולאנדרואיד. 20 דולר לגירסה המורחבת לשנה
ספר מתכונים בעברית
כשתתחילו לחשוב איך אומרים פרגיות באנגלית (איך באמת?), תדעו שכדאי לכם להיצמד לאפליקציות מתכונים בעברית. ההתמודדות עם מתכונים באנגלית דורשת לעתים עיון במילונים או הרבה שעות של דמיון, ניחושים ושבירת שיניים. אוכל טוב היא אפליקציית ספר בישול קלאסי בעברית ובחינם מבית מאקו. היא אחת מאפליקציות הבישול הגדולות בעברית, עם יותר מ–6,400 מתכונים. המתכונים מחולקים לפי נושאים כמו מרקים, עוף, פסטות ואורז, וכן יש גם תפריטים לצמחונים או טבעונים. ניתן לחפש בה מתכון לפי כל רכיב - והמתכונים מדורגים לפי דרגת קושי וזמן ההכנה. חלק קטן מהמתכונים מלווה בווידאו. חיסרון קטן: חלק משמות המתכונים סובלים מנחמדות יתר, למשל "פסטה חלומית בקישוט ארטישוק פשוט למות" או "מרק ארטישוקי קרמי משגע".
מחיר: חינם ל–iOS ולאנדרואיד
כשהביצים נגמרות באמצע העוגה
סוף שבוע, מאוחר. אתם בעיצומה של אפיית עוגה, ומגלים שחסרות לכם אבקת אפייה וביצים. הבשלנים המנוסים יודעים שאפשר להחליף אבקת אפייה בסודה לשתייה, אבל רק מעטים יודעים ודאי שגם לביצה בעוגה יש תחליף - למשל בננה, שמסייעת להדביק את התערובת. האפליקציה Substitutions, כשמה כן היא - מציעה מאות אפשרויות לתחליפים למרכיבים כמו חלב או ביצה (חצי בננה בינונית באפייה), וגם לתבלינים. היא תמצא תחליפים גם לאלה שסובלים מאלרגיות למוצרים מסוימים, כמו חלב או אגוזים, או למוצרים עם גלוטן. התחליפים מסודרים בסדר אלפביתי וממוינים לפי קבוצות, כמו מוצרים עם שיעור נמוך של מלח או תחליפים לאלכוהול או למוצרי חלב. החיסרון שלה הוא שפרט לתחליפים היא לא מציגה תפריטים. מדובר באפליקציה טובה, אם כי לעתים קשה לקחת אותה ברצינות - למשל כשהיא מציעה להחליף את הבזיליקום באורגנו או תימין, או להחליף רוטב גוואקמולי (רוטב על בסיס אבוקדו) ברוטב סלסה.
מחיר: 0.99 דולרים למשתמשי iOS
עזוב שטויות, אכול יותר פירות
בשנות ה–80 המליץ הירקן אלברט פירות, שאותו גילם השחקן חיים בנאי, לצופי ערוץ 1 ל"עזוב שטויות ולאכול יותר פירות". הוא העניק אז עצות ותובנות לגבי פירות וירקות מטעם מועצת הפירות והירקות. היום, מי שמתלבט אצל הירקן אם העגבנייה טרייה מספיק, או איזה אבוקדו או תפוח ישרדו יותר זמן, יכול להשתמש באפליקציה Perfect produce. זה מעין מילון לפירות וירקות, שעוזר לקונים לבחור את התוצרת הטובה ביותר בשוק, ממליץ ממה להימנע ואיך לשמור על טריותם בהמשך. האפליקציה גם מנפקת תפריטים שעמם אפשר לבשל או לאפות את הפירות והירקות שנבחרו, ומציינת את כמות הקלוריות בכל מנה ואת הדירוג שקיבלה. אפשר גם למיין פירות וירקות לפי תכונות כמו ויטמין C, סיבים תזונתיים ועוד.
מחיר: 1.99 דולרים ל–iOS ולאנדרואיד
ארגז כלים למטבח
אפליקציה שימושית למטבח, שיש בה קצת מכל דבר - ובצורה נגישה ונוחה. היא תוכל למשל להמיר לכם מידות במטבח מכפיות לכפות, או ממידות אמריקאיות לאירופיות (טוב במיוחד למי שמשתמש במתכונים מחו"ל). היא מאפשרת ליצור רשימת טיימרים לכמה סוגי מאכלים שנמצאים על הגז או בתנור בו זמנית, ומתריעה על סיום הבישול. האפליקציה כוללת גם מילון שימושי לחומרים או מרכיבים לבישול, ומציינת למה כדאי להשתמש בהם ואם כדאי לאחסן אותם במקרר או בארון (הטמפרטורה הרצויה). אחת האפליקציות היפות לעין בתחום עזרי המטבח.
מחיר: חינם ל–iOS
כלי טוב למנגל
לטוני סופרנו ולכל האמריקאים יש את הברביקיו ולנו יש את העל האש, ולשם כך קיימת האפליקציה SteakMate. האפליקציה נועדה במיוחד לקרניבורים ונועדה לתזמן את זמן הכנת הסטייק לפי הסוג שלו, גודלו ואופן הכנתו (בתנור, על הגז או על המנגל). כדי לחשב את אורך זמן הצלייה, המשתמש יכול להצמיד לסטייק את סרגל המדידה באפליקציה כדי למדוד את עוביו הנחוץ ולתזמן את מידת העשייה (ריר, מדיום־ריר, מדיום, מדיום־וול ו־וול דן). אחרי הכנסת הנתונים מופיע שעון עצר שמודיע מתי להפוך את הסטייק ומתי להוציאו. כשחותכים סטייק חם כל הנוזלים פורצים החוצה והוא מתייבש. לכן האפליקציה גם מודיעה מתי אפשר להתחיל לאכול אותו מבלי לפגום בהנאה. החיסרון הבולט באפליקציה הוא שאף שהיא מתעסקת בחלקי פרה לא מעטים, היא אינה נוגעת בעוף או בבשר טחון.
מחיר: חינם ל–iOS ולאנדרואיד
איך תרצו את הביצה שלכם?
מספר האפליקציות העוסקות בדרך הנכונה להכין ביצה קשה דומה כמעט למספר החיסולים בעולם התחתון בחודשים האחרונים. אחת מהן היא Egg timer free, שאותה הורידו יותר מ–100 אלף משתמשים. האפליקציה תספק טיימר לבישול ביצה קשה לפי מידת העשייה הרצויה, לפי גודל (S M L XL), הגובה שבו אתם נמצאים מעל פני הים (לא נגענו), והטמפרטורה של החדר. את מידת העשייה ניתן לכייל לפי שישה מצבים שהאפליקציה מאפשרת לבחור בתמונות - החל מביצה נוזלית ועד לביצה קשה עם חלמון בצבע של מדי מכבי תל אביב. למי שמתחבט ורוצה לקצר תהליכים, כותב שורות אלה הולך על הגירסה של מיכל אנסקי ועומר מילר: שש דקות בסיר מים רותחים מספיקים בדרך לביצה צהבהבה ונימוחה.
מחיר: חינם ל–iOS ולאנדרואיד
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker