להיות טבעוני אומר גם לשנות את כל תפריט הבישולים. בדרך כלל מי שהיה רגיל לאכול בחוץ, מוצא עצמו נזקק ליותר ויותר אוכל מבושל בבית, כי בחוץ, אין מה לעשות, יותר קשה למצוא אוכל טבעוני למהדרין. בתקופה האחרונה, אפשר למצוא יותר ויותר מעדניות ושירותי משלוחים המספקים אוכל מבושל ביתי וגם - טבעוני. בדקנו מה אפשר לאכול שם. אז כדי שלא תצטרכו לעמוד כל יום במטבח ולבשל - עשינו לכם סדר.
"יש אפילו קינוחים טבעוניים"
רועי טל, שף מזה 13 שנה הוא גם השף הראשי של הום מייד. הרזומה העשיר שלו כולל לימודים בתדמור, התמחויות בניו יורק במספר מסעדות וכן לימודים בדרום מזרח אסיה של מטבח תאילנדי ו-וויאטנמי. למרות שהמטבח של "הום מייד בעיקרו טבעוני, טל מדגיש שהוא אפילו לא טבעוני, אלא "פשוט לא אוהב בשר".
"במהלך השנים היו לי שתי מסעדות: SUPA הייתה מרקייה בתל אביב, וכיום אני מפעיל את HOME MADE שפועלת כבר ארבע שנים. בנוסף, הייתה בבעלותי חברת קייטרינג שהתעסקה בעיקר בפינגר פוד ללקוחות פרטיים ועסקיים. אני ממעיט בצריכת מוצרים מן החי בתפריט האישי שלי ובמסעדה יש תפריט מגוון המתאים לטבעונים ורבים מלקוחותינו אכן טבעוניים. הום מייד נפתחה במקור כמעדניה, אבל המחשבה שלי הייתה על משקי בית פרטיים שאין להם זמן. אחת הבעיות הכי גדולות של טבעונים היא שהם צריכים להכין הרבה דברים לבד ואנחנו נותנים פתרון לתזונה יומיומית בריאה. המסעדה גם מגישה בשר, אז לא כל הלקוחות טבעוניים. אבל חשוב להדגיש האוכל הטבעוני מופרד מהבשר. יש לי הרבה קהל והמון טבעונים שמחים לגלות את המקום הזה".
על מנת שלא לבלבל את הטבעוניים שמגיעים למקום או מזמינים, בתפריט הערב המנות הטבעוניות מסומנות בסימן מיוחד. בין המנות העיקריות בתפריט הערב אפשר למצוא מג'דרה, פלפל ממולא וקציצות עדשים ושורה ארוכה של אופציות טבעוניות למנה ראשונה. בצהריים מציעה ה"מסעדנייה" עסקיות טבעוניות או "צבעוניות". חצי מנה עולה 30 שקלים ומנה מלאה - 49 שקלים.
"מעבר לתפריט הקבוע יש המון ספיישלים טבעוניים ובהזמנות מראש יש אפילו קינוחים טבעוניים שקונדיטורית המתמחה בכך מייצרת עבורנו. המסעדה מציעה גם חבילה טבעונית לסוף השבוע שמתאימה ל-2 סועדים. החבילה עולה 190 שקלים וכוללת 12 קציצות עדשים טבעוניות + רוטב עגבניות/ קארי ירוק וחלב קוקוס, סלסה ורדה -ממרח עשבים ולימון טבעוני, קוביות סלק בבלסמי, כרוב וגזר בתחמיץ, סלט עדשים, אורז מלא, פוקצ'ה אחת, טחינה ומארז עוגיות טבעוניות.
מינימום הזמנה - 50 שקלים. דמי משלוח בת"א, גבעתיים ורמת גן 10 שקלים. המשלוחים מתבצעים בין הימים א'-ה' בין 12:00-16:00 ובערב בין 19:30-23:00. טלפון להזמנות: 03-6248111. אפשר גם לבוא ולקחת מהמסעדנייה: הנציב 18, שכונת מונטיפיורי בתל אביב.
"בראד פיט מאד אהב בשר, אבל את זה הוא לא קיבל ממני"
דורית דן, מייסדת dfood מתמחה בתחום הטיפולי של איורוודה ולמדה בישול איורוודה. "חייתי בארצות הברית ועבדתי לצד שפים טבעוניים מהשורה הראשונה, בהם גם השף שבישל למייקל ג'קסון. שנים ארוכות בישלתי שם לשחקנים מפורסמים מהוליווד ביניהם בראד פיט, דיוויד דוכובני, רייצ'ל וויז, פינק ועוד. "רייצ'ל וויז אוהבת הכל, בראד פיט אוכל אוכל פשוט ולדיוויד דוקובני הייתי מכינה אוכל לניקוי קיבה. בראד פיט מאד אהב בשר, אבל את זה הוא לא קיבל ממני. הוא אכל מנה של חלבונים, מנה קטנה של פסטה מלאה שהוא אהב ועוד ירק".
את העסק שלה פתחה בארץ לפני שש שנים: "לקח לי כמה שנים להבין שיש פה צורך בתזונה בריאה וטבעונית. יש לי לקוחות שיש להם תפריטים מיוחדים ודיאטות מיוחדות ואני מכינה להם את האוכל לפי הצרכים האישיים שלהם. אני טבעונית כבר 25 שנה".
מחירי הארוחות מתחילים ב-55 שקלים לארוחה שכוללת מנת דגנים, מנת פחמימות, ירקות מבושלים ותוספת בצד של מרק או סלט, מדי שבוע מוצע תפריט שונה. "אנחנו מבשלים ושולחים באותו היום ואנשים נוהגים לקחת מנות לכל השבוע. הם מקפיאים גם חלק והאוכל נשמר טוב במקרר. רוב הקהל לאו דווקא טבעוני, אלא קהל שאוכל מגוון ורוצה שחלק מהארוחות שלו יהיו ארוחות בריאות, או אנשים שנפגשו בבעייה בחיים מבחינה בריאותית\ או שהם מודעים לתזונה שלהם וקשה להם לדאוג לעצמם".
דן לא מציעה קינוחים ומרבית המזון הוא אורגני. "המנה הפופולארית ביותר היא מנת טופו עם אטריות אודון, או אורז וכמובן ירקות מוקפצים. אני מכינה מתכונים שבדרך כלל כוללים בשר ואני הופכת אותם לטבעוניים כמו קובה סלק עם צנוברם וסייטן".
מינימום הזמנה - 130 שקלים. דן עושה משלוחים מזכרון יעקב ועד תל אביב תמורת 20 שקלים. יום ראשון הוא יום המשלוחים. טלפון להזמנות: 052-5111960
"הכל התחיל משמונה ניסיונות כושלים לייצר מיונז נורמלי"
מור קואלה גרנק (כן, הקואלה זה שמה האמצעי) היא בעלת קייטרינג "קואלה". גרנק צמחונית מעל 20 שנה, והפכה לטבעונית לפני כשנה וחצי, למרות שנמנעה מחלב פרה וביצים עוד שנה קודם לכן. לתחום, כך היא מספרת, היא נכנסה באופן די משונה: "הכל בגלל המיונז. לאחר כשמונה ניסיונות כושלים וכואבים במיוחד לייצר מיונז נורמלי ורגע לפני שהתייאשתי לגמרי, הצלחתי לייצר מיונז ביתי, טבעוני ואיכותי. הבאתי טעימות למשרד ומפה לאוזן, התחילו ההזמנות. גם חברים של הקולגות שלי נחשפו למיונז וביקשו לקחת הביתה. השאר, כמו שאומרים, היסטוריה - בפברואר 2013 השקתי את "קואלה", לאור ההבנה שיש ביקוש ושיש בי אהבה גדולה לבישול ולהאכלת אנשים".
טווח המחירים עומד על 14 שקלים למנה הזולה ביותר ועד 50 שקלים, למנה היקרה. בתפריט אפשר למצוא גם מנות המיועדות להקפאה - קציצות טופו וירקות ומארז בורקסים קפואים וגם קינוחים מושקעים, שהם בהחלט מצרך נדיר לטבעונים. "מכיוון שמדי שבוע אני מוציאה פריטים מתחלפים (מינימום 6 פריטים בשבוע), כל אחד יכול להרכיב לו משלוח על פי רצונו ותקציבו".
בין המנות שמוצעות למכירהבקואלה תמצאו מיונז עשיר וקרמי, נטול גלוטן, בשלושה טעמים (שום-שמיר, צ'ילי וטבעי), סלט "טונה" במיונז, גבינת שקדים למריחה (ללא גלוטן), גבינה קשה ("צהובה"), ממרח שעועית (לבנה) לימונית (ללא גלוטן), מארז קפוא של המבורגרים משעועית שחורה וירקות שורש; מאפי-ירק מתחלפים ונטולי גלוטן, בורקסים במילויים שונים, מעשה ידיה, בראוניז שוקולד, עוגיות שיבולת שועל, מאפינס גזר, אוכמניות יבשות ואגוזי מלך.
על חוסר השימוש בביצים היא מכפרת בעזרת טכניקות לא רגילות ושימוש בחומרים לא שגרתיים, ביניהם טופו, רסק תפוחים, חומת ועוד. "אני ממליצה לתרגל נשימות עמוקות, כהכנה נפשית. גם שקיות זבל חזקות עוזרות. Practice makes perfect". רוב הקהל שמגיע לטעום את מטעמיה הואטבעוני ברובו, אבל לא רק. "על מעגל הלקוחות הבאמת נפלא שלי, נמנים גם קרניבורים, צמחונים שוחרי בריאות, רגישים לגלוטן ולא מעט אנשים, שפשוט אין להם זמן לבשל ורוצים להכניס הביתה אוכל טבעוני, מטעמים כאלו ואחרים".
דמי משלוח - 18 שקלים, איזורי החלוקה הם תל אביב, גבעתיים ורמת גן. המשלוחים מתבצעים בימי ראשון, כשביום רביעי משוגר מייל עם התפריט השבועי, ביום חמישי בערב נסגרת רשימת ההזמנות וההבישול והאפייה מתבצעים במהלך כל השישי והשבת. אין הגבלת סכום בהזמנה. מייל להזמנות - me@more-koala.com
"חמישים אחוז מהלקוחות שלנו אינם טבעוניים"
ב-Befood ישנן קטגוריות נרחבות של מזון מבושל הכולל ממולאים, קציצות, פשטידות ועוד. בנוסף, המקום מציע מגוון תוספות של סלטים, מאפים, כריכים ומתוקים, כשגם בתחומים הללו מוקפד על שימוש במוצרים ללא סוכר וללא חומרים משמרים. כך שאפשר להינות מקינוח טעים ובריא. איציק עמיחי, מייסד המקום מספר על ההחלטה להקים את המקום: "אחרי הרבה שנים בתחום התקשורת, החלטתי שאני רוצה לעשות שינוי ואז גיליתי מתוך שיחות עם אנשים על הצורך ההולך וגדל, לאו דווקא לאוכל טבעוני, אלא קודם כל לאוכל בריא. גיליתי שמה שקורה בשנים האחרונות זה שנוצרים שני שינויים התנהגותיים או צרכניים מבחינת צריכת מזון: צעירים שמגיעים לטבעונות מטעמי בריאות, אידיאולוגיה ואמונה וגם גילאי 40 ומעלה, שאומרים שהם רוצים ברוב השבוע לאכול בריא ולאו דווקא מפסיקים לאכול בשר ומתוק.משם הגיתי את הקונספט לפתוח מטבח שהוא גם בריא ולא פחות מזה טעים".
המטבח של בי פוד כולל שתי טבחיות, האחת טבעונית לגמרי והשנייה אינה טבעונית לגמרי והשילוב שלהן מאפשר לייצר תפריט שהוא במהותו טבעוני. "אני בדרך להיות טבעוני כבר למעלה מחצי שנה", אומר עמיחי. "יש לנו ארבעה סוגי ממולאים: בצלים, קישואים, עגבניות וגזרים ממולאים שמגיעים עם אורז בסמטי ועשבי תיבול. יש קציצות שעשויות אורז ובורגול ומירקות, קישים על מצע של קמח כוסמין המגיעים עם מילוי של ממרח פסטו או ממרח קשיו ומעליהם מגוון ירקות. מבחינת קינוחים, יש לנו עוגות מקמח כוסמין ללא סוכר עם בננות, פטל ופירות יער, כמו גם מוס קשיו שמגיע בטעם מנגו וקקאו אורגני, שוקולד טבעוני עשוי ממוצרים אורגניים. רוב המוצרים אורגניים".
טווח המחירים נע בין 20 שקלים לקיש עם סלט ועד ארוחה מלאה עם מנה עיקרית, תוספת, סלט ומרק שעולה בסביבות ה-45 שקלים.
מינימום הזמנה - 50 שקלים. 10 שקלים דמי משלוח. מעל הזמנה של 100 שקלים, המשלוח חינם. המשלוחים הם יומיומיים, בכל אזור גוש דן, עד סכום של 100 שקלים. משלוחים גדולים יותר, לסופ"ש, עושים בין חדרה לגדרה. טלפון להזמנות - 077-9344770. המעדנייה נמצאת באבן גבירול 151 בתל אביב, ואפשר גם לבוא ולקחת אוכל מבושל הביתה.
"יש לי הכל מהכל"
גם בדרום הארץ אפשר למצוא משלוחים טבעוניים, אם אתם מחובבי האוכל ההודי. חנוך סטמקר, הבעלים והשף של מסעדת הודו הקטנה בבאר שבע מספר לנו: "אני בתחום המטבח ההודי מעל עשר שנים. למדתי בארצות הברית ובקנדה את המטבח ההודי וכשהגעתי לארץ מאד רציתי לפתח את זה כי זה די חלש בארץ לעומת אירופה וארצות הברית. את הודו הקטנה בבאר שבע הקמתי בשנת 2006. הייתה לי לפני כן מסעדה בתל אביב ואחרי שנה עזבתי אותה והחלטתי להדרים ולעזוב קצת את תל אביב וכשהגעתי לכאן ראיתי שכל הקהל שאכל אצלי בתל אביב גם נמצא כאן.
"אני לא טבעוני ורוב השבוע אוכל צמחוני ובסוף שבוע אוכל בשר. האוכל שאני מכין הוא צמחוני חלבי. רוב המנות במסעדה הן טבעוניות. יש לי אנשים שחזרו מהודו והתגעגעו לטעמים ויש לי הכל מהכל: משופטים, פרופסורים באוניברסיטה, אנשים שמבקרים בבאר שבע שהגיעו מהמרכז, אנשים שיש להם סידורים בבאר שבע", מספר חנוך, שבימים אלו מככה ב"רויאל שף" המשודרת ב-yes.
המסעדה מציעה גם קינוחיםף כמו גם גבינה הודית שמיוצרת במקום על בסיס יומי. טווח המחירים עומד על בין 45-70 שקלים. מנות לדוגמא כוללות טאלי (ללא שמנת חמאה ויוגורט), אנדה קארי (בלי חלב, ביצה, חמאה ושמנת ), צ'אנה מסאלה (בלי חמאה ושמנת ), מיקס וואג' (ללא חמאה ושמנת ), וואג' ביראיני (ללא חמאה ושמנת) ופלק פניר (ללא פניר, חמאה ושמנת).
דמי משלוח: 10 שקלים ללקוח. המשלוחים מתבצעים בבאר שבע, עומר, מיתר ולהבים בימים ראשון-שישי, כשהמחירים משתנים פר משלוח לפי המיקום. שעות משלוחים: מ-12:00-22:30. טלפון להזמנות: 08-6489801.
אלגריה - מאגדים מספר יצרני אוכל טבעוני
מאיה ומיקי הם הבעלים של אלגריה, חנות לחם שמגישה גם מזון לא טבעוני: "מיקי היה הבעלים של קפה שיין בתל אביב במשך כעשור, וגם שם ניתן דגש מיוחד לתפריט בריא ועשיר", מספרת לנו מאיה. "בשיתוף פעולה עם מאיה, אשר ניהלה את המקום במשך שנים רבות, עסקנו באוכל טבעוני ובריא והבנו שבסופו של יום הכל סובב סביב השולחן הביתי: חברים, משפחה וזוגיות. לכן החלטנו לפתוח מקום שיאפשר לקהל לקחת את כל הטוב הזה הביתה,ללא פשרות על איכות", מוסיף מיקי.
השניים מלקטים יצרנים קטנים ואיכותיים תחת קורת גג אחת - האוכל מבוסס, קודם כל, על בריאות והמוצרים הטבעוניים מקבלים במה גדולה יותר. בין היצרנים, ניתן למצוא את "פחמימות", "עלמה - דברים טובים מהתנור", "נקטר", "דיטרה ועופר אופים" ועוד. "הקהל שפוקד את המקום מגוון מאוד. מדובר באנשים שמחפשים דברים טובים ובריאים. בשל העובדה שרוב האנשים עובדים שעות מרובות ולא מספיקים לבשל את מה שהיו רוצים לאכול, באלגריה מביאים להם פתרונות לארוחות מגוונות ובריאות באווירה אינטימית ונעימה כל ימות השבוע".
בין המנות הטבעוניות המוצעות תוכלו ליהנות מלחם כוסמין מלא ב-23 שקלים, גרנולה ביתית ב- 29 שקלים, מלאי כופתה עם רוטב קארי ב-64 שקלים, קציצות עדשים ברוטב קארי ב-58 שקלים, פאדג' חמאת בוטנים ביתית ב-55 שקלים, ושמרים חלבה פיסטוק ב- 55 שקלים.
בחנות מגוון רחב של מוצרים החל מלחמים איכותיים של מאפיית מרגוזה, ממרחי "המתכון הסודי", שמני זית ו-ווינגרטים ואוכל טבעוני חם. המקום עובד מדי יום, ושעות המשלוחים הן בין 16:00 עד 20:00 ובשישי בין 10:00 ל-14:00. כל המאפים מיוצרים לפי הזמנה ולכן יש להזמין עד השעה 14:00 וההזמנה תגיע למחרת.
דמי משלוח - 20 שקלים. בשלב זה המשלוחים הם באזור ת"א, רמת גן וגבעתיים. טלפון להזמנות: 03-613-6964. אפשר גם להגיע לחנות באבן גבירול 165, תל אביב.
ומה לקינוח?
רני רותם, גם הוא טבעוני בשנים האחרונות, הוא המייסד והשף של פחמימות. רותם למד אחרי הצבא עיצוב גרפי ובמקביל שילב לימודי קונדיטוריה. "עם סיום הלימודים עבדתי בעיצוב ואפיתי למשפחה וחברים. התייאשתי די מהר מהישיבה מול המחשב כל היום, עזבתי את העבודה וחזרתי למטבח. פיתחתי מתכוני עוגות שונים ופתחתי את 'פחמימות' שבקרוב חוגג שנה, קונדיטוריה טבעונית ביתית, בדגש על חומרי גלם איכותיים, ללא מוצרים מעובדים, שומני טראנס וסביבת עבודה כמה שיותר אקולוגית".
רותם מספר שהקהל ממש לא רק מורכב מטבעוניים. "יש לי הזמנות גם מאנשים הרגישים ללקטוז, שומרי מסורת שרוצים פרווה גורמה ואנשים שרוצים לטעום קונדיטוריה טבעונית איכותית". המגוון של העוגות נע בין עוגות שמרים במילויים שונים (שוקולד נוגט, פיסטוק חלבה, פרג צימוקים, שקדים וקנמון), טארטים וטארטלטים (שוקולד, לימון, פטיסייר עם פירות העונה, שקדים), עוגות מוס במגוון טעמים, עוגות פירות, גנאש שוקולד פיסטוק קראנץ' ורביולים במילוי ירקות וקרמים מאגוזים שונים ושקדים. טווח המחירים נע בין 40-210 שקלים,
יש אפשרות לעוגות ללא סוכר, מקמח מלא אמיתי וללא גלוטן.
מינימום הזמנה - כמאה שקלים. דמי משלוח - 15 שקלים בפתח תקווה, בה ממוקמת הקונדיטוריה, ומחוץ לעיר (איזור השרון והמרכז) המשלוח עולה 30 שקלים. טלפון להזמנות: 054-689-6888. ניתן גם לאסוף את המוצרים עצמאית: רח' יהודה הנשיא 18, פתח תקווה.
עדי קיברסקי. דיאטנית קלינית מזה שש שנים ושפית, היא המייסדת והשפית של Adi's Bakery: "למדתי בישול בארץ ולפני כשנה פתחתי מאפייה בביתי, בה אני מכינה מגוון של מאפים, עוגות, עוגיות, חטיפי אנרגיה וכמובן מלוחים, קישים ומאפים אישיים. בחודשים האחרונים קצת התרחבתי והתחלתי להכין גם אוכל בריא (תבשילים, סלטים ומרקים). ובנוסף, אני נותנת מענה גם לאוכלוסיות ייחודיות כמו טבעונים, סוכרתיים, צמחוניים ועוד. אין ספק שיש הבדל גדול ואתגר לא קטן מבחינתי באפית קינוחים טבעוניים. הקושי בעיקר בקינוחים הדורשים ביצים ומצאתי כמה פטנטים דוגמת זרעי פשתן טחונים מהולים במים ועוד כמה סודות. רוב הקהל שלי לא טבעוני, אבל יש לא מעט טבעונים. אני אופה ומבשלת גם לא טבעוני, כמובן שלא בשר ועוף".
מינימום הזמנה: המינימום להזמנה הוא 350 שקלים. משלוח עולה 20 שקלים. קיברסקי עושה משלוחים לאיזור הקרוב למאפייה שלה: פתח תקווה, קרית אונו, גני תקווה וסביון. המשלוחים זמינים מדי יום. טלפון להזמנות: 054-4724350