עוגת שקדים, מרציפן ואגסים (צילום: דניאל לילה, על השולחן)
לא עוד עוגת פירות כמו בכל שנה. עוגת שקדים, מרציפן ואגסים | צילום: דניאל לילה, על השולחן
עוגת שקדים, מרציפן ואגסים

מתכון: יניב גור אריה | צילום: דניאל לילה

עוגה עסיסית ונהדרת עם טעם מודגש של שקדים ומרציפן ופרוסות אגסים ברוטב טופי מעל הכל. אחרי האפייה הופכים את העוגה על הראש.

מרכיבים לתבנית בקוטר 22 ס"מ:

לאגסים בקרמל:
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
6 אגסים קלופים, מנוקים מליבה וחתוכים לשמיניות (פלחים)
100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות

לעוגה:
250 גרם מרציפן קצוץ גס
1 ביצה  3 חלמונים
70 גרם חמאה מומסת
3 כפות (30 מ”ל) רוזטה (תרכיז חלב שקדים)
1/4 כוס (35 גרם) קמח
1/4 כוס (35 גרם) קורנפלור
2 חלבונים
בנוסף 2 כפות (25 גרם) סוכר

להגשה:
3-2 כפות שמנת חמוצה

 אופן ההכנה:

1. מכינים את האגסים: ממיסים סוכר עם 2 כפות מים במחבת עמוקה ורחבה, עד לקבלת קרמל בהיר. מוסיפים את האגסים ומערבבים קלות. מוסיפים חמאה ומערבבים עד שהיא נמסה. מנמיכים להבה ומבשלים כרבע שעה, עד שהאגסים רכים ומזוגגים. מסננים ושומרים בנפרד את הנוזל ואת האגסים.

2. מכינים את העוגה: מחממים תנור ל-170 מעלות. טוחנים מרציפן, ביצה, חלמונים, חמאה מומסת ורוזטה במעבד מזון, עד לקבלת עיסה רכה ואחידה. מעבירים את עיסת המרציפן לקערה.

3. מנפים יחד קמח וקורנפלור, ומקפלים בעדינות אל תערובת המרציפן.

4. מקציפים 2 חלבונים ומוסיפים סוכר בהדרגה, עד לקבלת קצף יציב אך עדיין רך. מאחדים בעדינות, בתנועות קיפול, את שתי התערובות.

5. מרכיבים ואופים: מרפדים את תחתית התבנית בנייר אפייה. מורחים את הנייר בנוזל הבישול של האגסים. מסדרים את האגסים בצפיפות על תחתית התבנית ומהדקים היטב. מברישים שוב בנוזל הבישול של האגסים (לא משתמשים בכל הרוטב, אלא רק מברישים בעדינות). יוצקים מעל האגסים את בלילת העוגה.

6. אופים כ-40 דקות, עד שהעוגה יציבה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא כמעט יבש (עם פירורים לחים). מצננים 10 דקות, משחררים את העוגה מדפנות התבנית בעזרת סכין, והופכים על צלחת הגשה.

 מערבבים את נוזלי בישול האגסים עם שמנת חמוצה לפי הטעם. מגישים את העוגה חמימה, מפודרת באבקת סוכר, ואת הרוטב ליד.

קרקר שקדים (צילום: עודד מרום, על השולחן)
קל להכין בבית. קרקר שקדים | צילום: עודד מרום, על השולחן

קרקר שקדים

מתכון: ליה שומרון פינדר | מילים: אורלי פלאי-ברונשטיין | צילום: עודד מרום | סגנון: עמית פרבר 

בחנויות הטבע מוכרים קרקרים בריאים, מפתים וארוזים יפה אבל מאוד יקרים. האמת היא שמאוד קל להכין קרקרים בבית. כל מה שצריך זה קמח, מים ושמן. המתכון הזה משלב את הפולפה של השקדים שנשארה ממיצוי החלב. זהירות — הקרקרים ממכרים! שומרים בקופסה שבועיים-שלושה כנשנוש בריא בין הארוחות. 

המרכיבים לתבנית תנור אחת:
1 כוס פולפה (שאריות מחלב שקדים)
180-140 גרם (-1¼1 כוסות) קמח כוסמין מלא
35 גרם (1/4 כוס) שומשום מלא
1/4 כוס שמן קוקוס
1/2 כפית מלח
1 כף סילאן טבעי (ללא סוכר)

להברשה וזרייה:
מעט שמן קוקוס מומס
מלח גס

אופן ההכנה:

1. מערבבים את החומרים בידיים או מערבלים במיקסר עם וו לישה עד לקבלת בצק נוח לעבודה. לשים 2 דקות בלבד (כדי שלא לפגוע בפריכות). אם הבצק הופך דביק, מוסיפים מעט קמח.

2. משטחים את הבצק בין שני ניירות אפייה ומרדדים לעובי של כ-2 מ”מ. מניחים בתבנית יחד עם ניירות האפייה ומעבירים ל-20 דקות למקרר.

3. מחממים תנור ל-180 מעלות. מסירים את הנייר העליון וחותכים לקרקרים לפי הצורה הרצויה. מברישים בשמן קוקוס וזורים מעט מלח גס.

4. אופים 10-8 דקות עד להשחמה. מצננים ושומרים בקופסה אטומה ללחות עד שבועיים.

גיוון: אם אין פולפה, משתמשים בכוס קמח שקדים (שקדים גרוסים לאבקה) וכף או שתיים מים. 

מעמולים במלית תמרים ופיסטוק (צילום: דן פרץ, על השולחן)
פריכים, בהירים ועדינים. מעמולים במלית תמרים ופיסטוק | צילום: דן פרץ, על השולחן

מעמולים במלית תמרים ופיסטוק

מתכון: רות אוליבר | צילום: דן פרץ | סגנון: דלית רוסו

מעמולים הם עוגיות פריכות, בהירות ועדינות, שבתוכן מסתתרת מלית מסעירה. לכל משפחה ספרדית יש המתכון הסודי שלה. לפניכם המתכון למעמולים המפורסמים של ממה שרה - אמא שלי. לקבלת הצורה האותנטית השתמשו בפינצטה מיוחדת לצביטת שולי המעמולים. אם אין, אפשר פשוט לצבוט את השוליים לסגירה או להיעזר במזלג.

מרכיבים ל-35 עוגיות:

לבצק:
560 גרם (4 כוסות) קמח
100 גרם (1/2 כוס  2 כפות) סולת
1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
200 גרם חמאה רכה
120 מ”ל (1/2 כוס) שמן
30 גרם סוכר
120 מ”ל (1/2 כוס) מים
כמה טיפות מי זהר (לא חובה)

למלית:
1 חבילה תמרים מגולענים בוואקום
50 גרם חמאה מומסת
1 כפית קינמון
5 טיפות מי זהר
30 גרם פיסטוק חלבי טחון דק

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

2. מכינים את המלית: לשים היטב את חומרי המלית ויוצרים כדורים בגודל זית גדול.

3. מכינים את הבצק: שמים את כל החומרים במיקסר ולשים כ-5-4 דקות בעזרת וו הלישה לבצק רך ונעים למגע.

4. ממלאים, מעצבים ואופים: קורצים מהבצק כדורים בקוטר כ-3 ס”מ, יוצרים בהם גומה בעזרת האצבע ומניחים כדור מלית במרכז. סוגרים לכדור וצובטים צורות בעזרת פינצטה למעמול או בעזרת מזלג. מסדרים את העוגיות בתבנית.

5. אופים כ-20 דקות עד שהעוגיות יציבות. הן לא אמורות להזהיב.

6. מוציאים מהתנור ומפזרים אבקת סוכר. מצננים היטב ושומרים בקופסה אטומה.

לעוד מתכוני שקדים כנסו לאתר השקד הישראלי

>> מרשמלו תותים ביתי ומהמם