המסעדן והעיתונאי שאול אברון שהלך לעולמו ביום שישי האחרון, לא היה מוכר לרוב הישראלים, אבל עבור אנשי אוכל כמו חיים כהן, יונתן רושפלד והילה אלפרט הוא בהחלט היה מורה דרך, אבא רוחני וחבר קרוב.
"הוא היה בעל דעה עצמאית מאוד, שזה דבר מאוד נדיר" אמר רושפלד, "אנשים משנים את עורם לפעמים, אבל שאול היה בן אדם שאהב את מה שהוא אהב. בגלל זה הוא הוביל את המקום שממנו הוא יצר את האוכל שלו, למקום מאוד בטוח, שקט, נעים ותרבותי. אחד הדברים המעניינים היה זה לשבת לידו ולחכות שיפתח את הפה. הוא לא היה מדבר הרבה, אבל כשהוא היה פותח את הפה זו הייתה הדעה שלו, והיית רק יכול להיות אסיר תודה להיות ליד אנשים מהסוג הזה".
"הוא לא היה בן אדם שחינך לאכול טוב", המשיכה אלפרט, "הוא פשוט היה שם, כמו שיונתן הגדיר, ואמר את דעתו שלו. כשהוא היה מכניס משהו לפה בסביבת אנשים, יכולת לראות את ההשהייה בתגובה שלהם ואת הצורה האלגנטית בה הם שינו את דעתם כשהוא פתח ואמר את דברו"
לקח אותי למקום שאני נמצא בו
"בפעם הראשונה בחיי שטעמתי בשר אדום, שהיה מונח על לחם שחור ועליו שכבה עבה של חמאה זה היה אצלו" סיפר כהן. "אני באתי ממטבח כשר עם בשר מבושל, והביס הראשון הזה היה כמו בסרטים שרואים את הזיקוקים עפים. הרגע הזה בדיעבד, לקח אותי למקום שאני נמצא בו, וזה שאול".
"העניין הזה של לאכול טוב ליהנות מאוכל", המשיכה וסיפרה אלפרט, "היה בחבורה של שאול עם דליה פן-לרנר ז"ל, ישראל אהרוני ועוד - הם היו אנשים שפשוט הסתובבו בעולם, אכלו ורצו לספר לחברה בארץ"
לשאול היה הומור מאוד מעניין" נזכר רושפלד, "חזרתי יום אחד ממסעדת כוכבי מישלן בצרפת, ששאול ערג על הלובסטר שלה. הכנתי את הלובסטר בבית ושאול שאל אותי מה הסוד שלו. אמרתי שלא נעים לי להגיד, אבל קטשופ היינץ ושאול ענה "תמיד ידעתי שאני פרח". כשאכלתי במסעדה שלו לפני כמה שבועות ואמרתי לו שאני וחברתי נורא נהנים, ראיתי שנדלקו אצלו מאורות שאמרו - אם בזכות זה אתם נהנים, בשביל זה אני קיים. וזה הסוד הכי גדול שהוא העביר לכולם - שאם אתה בעל מקצוע, ואתה גאה במה שאתה עושה, יש לך זכות קיום".
בתקופה ההיא לאכול ולהינות מאוכל היה חטא, אמר כהן, "ושאול היה הראשון שאמר "חטא, בואו נלך על זה עד הסוף". אני מרגיש שזו סוף תקופה בחיים שלי ושל הרבה טבחים, אחרי שהשנה איבדנו גם את שאול וגם את ד"ר אלי לנדאו ז"ל. אפילו שחלקם לא הכירו אותם אישית, הם ניזונו מהכתיבה המדהימה שלהם והחשק שהם עשו לאוכל".
התוכנית היום מוקדשת באהבה לזכרו של המסעדן והעיתונאי שאול אברון, מחלוצי הקולינריה בישראל, שהלך לעולמו בסוף השבוע.
מאיתנו,
חיים כהן, יונתן רושפלד, מיכל אנסקי ואייל שני.