חוץ מלהרטיב קצת את הבשר לפני שהוא עולה על האש, יש למרינדה עוד כמה שימושים: היא מרככת מעט את הבשר (במיוחד אם יש בה יין, חומץ, סודה או לימון), נותנת טעם ויכולה בקלות להפוך לרוטב מהיר שילווה את הבשר (או הירקות, הדגים או העוף).

שיפודים על הגריל (צילום: Ippei Naoi, Istock)
שיפודים על הגריל. כמה שעות השריתם? | צילום: Ippei Naoi, Istock



רצוי להשרות את הבשר במרינדה במקרר, לפחות שעה לפני הצלייה ועד 24 שעות. אם מדובר בהשרייה ארוכה, כדאי להפוך מדי פעם את הבשר בתוך המרינדה. טיפ נחמד לחסכון בכלים של נייג'לה לוסון: את המרינדה אפשר לערבב ישירות בתוך שקית עם פס סגירה (זיפ לוק), להוסיף את הבשר, לסגור היטב ולאחסן במקרר.

אז ביום העצמאות הזה, במקום לזרוק עוד קבב או נקניקייה על האש, תשקיעו במרינדות טובות, ואפילו הפרגית הכי מסכנה תקבל טיפול עשרת אלפים של טעם.

אין תמונה
מרינדה לעוף. גם לעל האש וגם למוקפץ

מרינדה לעוף

מתאימה גם לעוף מוקפץ וגם לעוף על האש.

המרכיבים (לקילו חזה עוף):
3 כפות רוטב סויה
כף דבש
2 שיני שום כתושות
כפית ג'ינג'ר קצוץ דק
כף סאקה (יין אורז)
פלפל שחור לפי הטעם

אופן ההכנה: מערבבים היטב ומשרים לשעתיים לפחות.

>> לגרסת ההדפסה של מרינדה לעוף

עוף בלימון (צילום: gbh007, Istock)
מרינדת דבש. מתאימה להכל | צילום: gbh007, Istock



מרינדת דבש רב שימושית

מתאימה לחזה עוף בגריל, כרעיים של עוף בתנור וסלמון בתנור או על הגריל. מתכון של שפית מאיה פלמון.

המרכיבים:
חצי כוס דבש
4 כפות גדושות חרדל דיז'ון משובח
1 כף תימין קצוץ טרי
פלפל שחור גרוס טרי
1 כפית מלח
חצי כוס שמן זית
מיץ וקליפה מגוררת מלימון אחד

אופן ההכנה:

מערבבים היטב את החומרים בקערה גדולה. מוסיפים את נתחי העוף או הדג ומכסים.

* לחזה עוף: משרים למשך לילה במקרר. מחממים גריל או תבנית פסים, מנקים מעודפי המרינדה וצולים עד שנוצרים פסי צריבה מצד אחד. הופכים, מברישים במרינדה וצולים עד שהנתחים עשויים.

* לסטייק סלמון או קוביות פילה: משרים במרינדה למשך 20 דקות בלבד. צולים באותו אופן של חזה העוף.

צלעות טלה (צילום: Paul Johnson, Istock)
משרה לימון לצלעות טלה. קליל | צילום: Paul Johnson, Istock

מרינדת לימון

משרה קליל של אהרוני, שמתאים לצלעות טלה ובשר בקר.

המרכיבים (ל-12 צלעות טלה יפות ומנוקות):
חצי כוס שמן זית
שליש כוס מיץ לימון
1 כף קליפת לימון מגורדת
3 שיני שום קצוצות
1 כף רוזמרין
1 כף טימין
3 כפות פטרוזיליה קצוצה
מלח, פלפל שחור טחון טרי
רבעי לימון

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל חומרי המשרה בתבנית ומשרים בה את הצלעות למשך שעות מספר.

2. מוציאים מהתבנית ומניחים על גריל פחמים עם רבעי הלימון למשך כשלוש דקות מכל צד.

>> לגרסת ההדפסה של צלעות טלה בלימון

שיפודי שוקיים ברוטב חרדל ולימון (צילום: דניה ויינר, הכול על האש, הוצאת ידיעות ספרים ופן)
שיפודים במרינדת חרדל ולימון | צילום: דניה ויינר, הכול על האש, הוצאת ידיעות ספרים ופן

מרינדת חרדל ולימון

מתאימים במיוחד לשוקי עוף. מתכון של דרור פילץ מתוך הספר "הכל על האש" בהוצאת ידיעות אחרונות ופן ספרים. 

המרכיבים (ל-16 שוקי עוף (במשקל כ-2 ק"ג) עם עצם חתוכה ועור):
1/2 כוס שמן זית
1 לימון סחוט
1 כף חרדל
מלח גס
פלפל שחור גרוס
4 שיני שום כתושות

אופן ההכנה:

1. בקערה, מערבבים את כל חומרי המשרה. מוסיפים את השוקיים ומניחים בצד לשעתיים ועד לילה במקרר.

* כך מרכיבים: מוציאים מהמשרה, משפדים את השוקיים בצורת שתי וערב על שיפוד, וצולים באיטיות על אש נמוכה בגריל גחלים עד לחריכה קלה.

סטייק פרגית במרינדה של תפוזים ודבש (צילום: דניה ויינר, על האש, הסדרה הקטנה, הוצאת מודן)
סטייק פרגית במרינדה של תפוזים ודבש | צילום: דניה ויינר, על האש, הסדרה הקטנה, הוצאת מודן

מרינדת תפוזים ודבש

מתאימה במיוחד לסטייק פרגית. מתכון של בני סיידא מתוך הספר "על האש" בהוצאת מודן.

המרכיבים (ל-6 סטייקים של פרגית):
11/4 כוסות מיץ תפוזים
3 כפות דבש
3 כפות חומץ בלסמי
6 שיני שום, כתושות
קליפה מגוררת מ-1/2 תפוז
1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה
1 פלפל חריף, נקי מגרעינים וקצוץ
מלח
פלפל שחור גרוס
1/3 כוס שמן זית

אופן ההכנה:

1. מסדרים את הסטייקים בתבנית בשכבה אחת. מערבבים בקערית את כל מרכיבי המרינדה, יוצקים על הסטייקים, עוטפים בניילון נצמד ומשרים לשעתיים במקרר.

2. מבעירים גריל פחמים. כשהאש כבתה והגחלים לוחשות, צולים את הפרגיות 6-4 דקות מכל צד עד שהן עשויות לחלוטין; במהלך הצלייה מברישים את הסטייקים במרינדה.

המרינדה של ארז קומרובסקי

במתכון הבא הוא משתמש בה לשישליק שייטל עגל, אבל אפשר להחליף אותו גם בבשרים אחרים.

המרכיבים (ל-1 קילוגרם שייטל עגל נקי משומן):
1/2 כוס שמן זית עדין
3-4 עגבניות בשלות מגורדות דק על פומפייה
2 בצלים בינוניים מגורדים דק על פומפייה
1 כף פלפל לבן גרוס טרי
חופן עלי בזיליקום קצוצים דק
מלח ים גס לפי הטעם

אופן ההכנה:

1. חותכים את בשר השייטל לקוביות בינוניות, משרים בעגבניות אליהן מוסיפים את שמן הזית והבצלים.

2. מכסים היטב ומשהים כשלוש שעות במקרר. מוסיפים את הפלפל הלבן ועלי הבזיליקום ומשהים עוד כשעה בטמפרטורת החדר.

3. משפדים עם שיפודי מתכת וצולים על גריל פחמים חם. כך בסוף הצלייה, רגע לפני שהבשר מוכן ויוצא מהגריל אפשר להוסיף את המלח הגס (ולא רגע לפני...)

>> לגרסת ההדפסה של המתכון שישליק שייטל

על האש: פרגית במרינדת פרובנס (צילום: mako אוכל)
פרגית במרינדת פרובנס | צילום: mako אוכל

מרינדת פרובנס

מתכון של מסעדת NG, שמתאים במיוחד לפרגית.

המרכיבים (לקילו פרגית):
1 צרור פטרוזיליה
1 צרור בזיליקום
1 צרור אורגנו
5 עלי דפנה
5 שיני שום
כפית מלח
כפית פלפל שחור
300 מ"ל יין לבן
100 מ"ל שמן זית

 אופן ההכנה:

1. טוחנים בממחה ידני את הפטרוזיליה, הבזיליקום, האורגנו, עלי הדפנה יחד עם שום, מלח ופלפל ומדללים עם היין ושמן הזית עד ליצירת מרינדה אחידה .

2. מכניסים את הפרגיות (עם או בלי העור) למרינדה להשריה של כ-24 שעות.

3. מסירים את המרינדה המיותרת מהפרגית, כדי שלא תישרף, וצולים בגריל משני הצדדים.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון מרינדת פרובנס

המרינדה המשפחתית של אלכס פינקלשטיין

המרכיבים:
שמן זית וחומץ ביחס של 3:1 - על כל כוס שמן זית בערך 1/3 כוס חומץ
יין אדום - בערך 1/3 כוס
2-3 בצלים גדולים ויפים
שום על פי הטעם
3-4 עלי דפנה
טימין
קצת פלפל אנגלי שלם
פלפל
מעט מלח

אופן ההכנה:

1. פורסים את הבצל לחתיכות ועיגולים שטוחים, מועכים את שיני השום.

2. מערבבים את כל חומרי המשרה (שמן, חומץ, יין, תבלינים).

3. משרים את הבשר במשרה, בכלי גדול. מכסים בבצל ובשום ומניחים משהו כבד שיהדק את הבשר.

4. נותנים להכל לנוח במקרר יומיים בערך - תלוי בכמות הבשר והסוג (לכבש מעט יותר, בקר מעט פחות ועוף יכול להיות אפילו ללילה).

5. מוציאים ושמים על האש.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון

ומה המרינדה שלכם? ספרו לנו בתגובות

>> ויש גם ירקות: מתכונים למנגל טבעוני
>> אז מה לזרוק לכם על האש? מתכוני על האש של בני סיידא