פרעצל גרמני
חומרים (ל-12 פרעצלים):
480 מ״ל מים חמימים
20 גרם שמרים יבשים
120 גרם סוכר חום כהה
1 ק״ג קמח
10 גרם מלח
לציפוי הבייגלה:
1 ליטר מים רותחים
50 גרם סודה לשתייה
1 ביצה טרופה לציפוי
מלח גס או שומשום לקישוט
אופן הכנה:
- בקערת המיקסר עם וו לישה מניחים את המים, הסוכר והשמרים ומערבבים היטב.
- מניחים להם לכמה דקות לתסוס.
- מפעילים את המיקסר על מהירות נמוכה ומתחילים להוסיף את הקמח על מהירות נמוכה. כשהבצק מתאחד מוסיפים גם את המלח וממשיכים ללוש כ-10 דקות עד קבלת בצק רך ואחיד.
- אם הבצק יבש מדי אפשר להוסיף מעט מים ואם הוא רטוב מדי להוסיף מעט קמח.
- מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח ולשים כמה דקות ידנית.
- משמנים קערה גדולה ומעבירים אליה את הבצק.
- מכסים את הקערה בניילון נצמד ומעבירים להתפחה של לילה במקרר.
- מוציאים את הבצק מהמקרר ומחלקים אותו ל 12 חלקים שווים.
- מכל חלק יוצרים גליל דק בקצוות ועבה במרכז.
- מהקצוות יוצרים את צורת הבייגלה.
- מניחים כל בייגלה על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים לא מכוסה ל-30 דקות.
- מחממים תנור ל-200 מעלות.
- מערבבים את המים הרותחים עם הסודה לשתייה.
- טובלים כל פרצעל במים הרותחים -30 שניות, מוציאים עם כף מחוררת ומניחים חזרה על נייר האפייה.
- מברישים כל פרצעל בביצה הטרופה ומקשטים במלח גס או שומשום.
- אופים כ-20 דקות עד שהפרצעל מזהיב היטב.
- מגישים חם.
חלת שומבייגל
חומרים (ל-2 חלות):
פרווה. 30-40 דקות עבודה, זמן הכנה כולל: 4 שעות כולל התפחה ואפייה
1 ק״ג קמח לבן
80 גרם (1/4 כוס + כף גדושה) סוכר לבן
45 מ״ל (3 כפות) שמן זית
1 ביצה גודל L
20 גרם (2 כפות שטוחות) שמרים יבשים
10 גרם (כפית גדושה) מלח
600 מ״ל (2.5 כוסות) מים
2 ראשי שום
4-6 גבעולים של עשבי תיבול כמו רוזמרין, זעתר
2-3 כפות שמן זית, להברשת השום ועשבי התיבול
לטבילת החלה:
1 ליטר (4 כוסות) מים חמימים
30 גרם (כף וחצי) דבש
אופן הכנה:
- בקערת מיקסר עם וו לישה מניחים את הקמח, הסוכר, שמן הזית, הביצה, השמרים והמים. מפעילים את המיקסר על מהירות נמוכה 1-2 דקות, עד שהמרכיבים מתאחדים לבצק.
- מוסיפים את המלח, מעלים את מהירות המיקסר למהירות בינונית ולשים למשך 10 דקות נוספות, עד שמתקבל בצק חלק שנפרד מדפנות הקערה.
- מעבירים את הבצק לקערה משומנת ומתפיחים כשעה וחצי במקום חמים עד שהוא מכפיל את נפחו.
- מתכוננים לקליעה: מוסיפים את הדבש למים החמימים ומערבבים עד שהדבש נמס. שומרים בצד לצינון.
- חותכים כל ראש שום לחצי.
- מחלקים את הבצק ל-2 חלקים (בערך 900 גרם כל אחד), וכל חלק ל4 חלקים שווים עד כמה שניתן (225 גרם בערך).
- מגלגלים כל חלק לרצועה באורך 70 ס״מ וטובלים בקערת מי הדבש.
- משמנים את עשבי התיבול בעזרת מברשת.
- מתחילים לקלוע חלה מ-4 רצועות. לרצועה אחת או ל2 מצמידים עשבי תיבול וקולעים את החלה איתן.
- עושים שתי הפסקות במהלך הקליעה ומשלבים את חצאי השום בין הרצועות וממשיכים לקלוע כשהן עוטפות מסביב את השום.
- מניחים את החלה הקלועה על תבנית תנור עם נייר אפייה.
- מכינים באותו אופן חלה נוספת ומניחים ליד החלה שכבר קלעתם עם רווח גדול בין השתיים.
- מתפיחים ואופים: מכסים במגבת מטבח ומניחים להתפחה נוספת של חצי שעה, עד שהחלה תופחת מעט.
- מחממים תנור ל-220 מעלות (מצב טורבו).
- רגע לפני האפייה, מברישים מעט את השום בשמן זית ואת החלה במי הדבש.
- אופים 23-27 דקות עד שהחלה זהובות ואפויות לחלוטין מבפנים. נותנים להן להתקרר מעט לפני שמגישים. נשמר בקירור 5 ימים בכלי סגור.
ריבת בצל
חומרים:
6 בצלים לבנים / סגולים, קלופים
3 כפות שמן קנולה
180 מ"ל (3/4 כוס) יין אדום (אפשר גם לבן)
50 גרם (2 כפות) סילאן
200 גרם (1 כוס) סוכר חום בהיר (דמררה)
3 כפות חומץ בלסמי
אופן הכנה:
- חוצים את הבצלים לאורך אז פורסים אתם דק.
- מחממים מחבת גדולה מעל להבה גדולה ומניחים בה את הבצלים הפרוסים, בלי שמן.
- מניחים לבצלים להתאדות במשך כ 5 דקות תוך כדי ערבוב.
- מוסיפים את השמן ומטגנים את הבצלים היטב, מעל להבה בינונית אגב ערבוב, 10-20 דקות או עד שהם מזהיבים.
- מוסיפים את היין, הסילאן, הסוכר והחומץ הבלסמי ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים ללא כיסוי כשעה או עד שרוב הנוזלים מתאדים. מערבבים מדי פעם תוך כדי הבישול.
- מעבירים לצינצנת מעוקרת ושומרים במקרר חודש ויותר.
המתכונים מתוך "בייגלה". מחיר מומלץ: 159 שקלים