לרבים מאיתנו זה יישמע כמו חלום רחוק, אבל מחקרים מוכיחים שמדובר באמת צרופה: פרופ' אנגלי לתזונה הצליח להמציא פיצה שהיא לא סתם בריאה, אלא מאוזנת תזונתית בצורה מושלמת, ומכילה את כל 47 הרכיבים התזונתיים שהגוף שלנו צריך. כן כן, פיצה שהיא יותר בריאה מסלט.
טוב, כשאנחנו אומרים סלט אנחנו לא מתכוונים לסלט שאתם קוצצים יפה וטרי בבית, אלא לסלט מהסוג הקנוי, אבל בכל זאת: סלטים קנויים הם בדרך כלל עשירים בפחמימות ובשומן ועניים בחלבונים, ונעדרים לחלוטין ויטמינים ומינרלים חשובים, ואילו בפיצה של פרופ' מייק לין, מומחה להשמנה מאוניברסיטת גלזגו, יש את כל המרכיבים החיוניים. "מדובר בארוחה המוכנה היחידה המאוזנת תזונתית", אמר פרופ' לין. "איש מעולם לא תכנן ארוחה שעשויה, מבחינה תזונתית, בדיוק בפרופורציות הנכונות. והאמת היא שאני די גאה בזה".
אצות טחונות ופלפל גרוס
אז איך הופכים פיצה, שהיא גוש של מלח ושומן, למופת תזונתי? שאלה מעולה. פרופ' לין נעזר ביזם הרפתקן בשם דוני מקלין, שסיפק לו את ההברקה הראשית: אצות. האצות הן יסוד מזין ביותר, עשיר בברזל, אבץ, ויטמין B12 ויוד, והדרך להכניס אותן לפיצה התגלתה כפשוטה למדי – הפרופ' פשוט טחן אותן לתוך הבצק. טעמן המעט מלוח גם אפשר לו להמעיט בכמות המלח במתכון, תרומה בריאותית בפני עצמה. את בעיית הוויטמינים, ובראשם ויטמין C, פתרו השניים בעזרת פלפל אדום – מאכל עשיר ביותר בוויטמין הזה – שהוסף לרוטב העגבניות. הגבינה, למי שתהה, נותרה מוצרלה.
התוצאה: פיצה של 23 ס"מ, שמספקת שליש מכמות הקלוריות היומית המומלצת (600 במספר) ושליש מהרכיבים התזונתיים. במילים אחרות – שלוש פיצות כאלה ביום, והתזונה שלכם מושלמת (בהנחה, כמובן, שאתם לא אוכלים שום דבר בין לבין).
הפיצה נמכרת בסקוטלנד כבר כמה חודשים, ובימים אלה מתחילה לצוץ על המדפים באיטליה. קונים אותה קפואה והיא עולה 3.5 ליש"ט (כמעט 20 שקלים), שזה טיפה יותר מפיצה קפואה רגילה. כמו שפרופ' לין אומר: "מדובר בפיצה קפואה, אבל היא נראית, מריחה ונטעמת לא פחות טוב מכל פיצה קפואה אחרת".