בימים שבהם קופיקס מוכיחה לרשתות הקפה שניתן למכור קפה טוב גם בחמישה שקלים, הנוסעים שיוצאים לחופשה מנמל התעופה בן גוריון עדיין נאלצים לשלם עשרות שקלים על כריך וקפה לפני עלייתם למטוס. מבדיקה שערכנו ב-mako עולה שהמחירים בנמל התעופה רחוקים שנות אור ממחירי המזון והשתייה בשאר הסניפים של אותן רשתות ממש.
הפוך בארקפה: בתל אביב 14 שקלים, בנתב"ג 17 שקלים
אם תטוסו מטרמינל 1 תיתקלו ברשת קפה קפה, שמחזיקה בסניף יחיד בטרמינל שבו אפשר לקנות מוצרי מזון ושתייה; שם תיאלצו לשלם על הפוך קטן 14 שקלים ועל גדול 16. מחירו של נס קפה על חלב עומד שם על 15 שקלים. לשם ההשוואה, המחיר של הפוך קטן בסניף קפה קפה ביהודה מכבי בתל אביב הוא 13 שקלים, והפוך גדול עולה שם, כמו בנתב"ג, 16 שקלים. מחיר הנס קפה על חלב, לעומת זאת, נמוך יותר ומסתכם ב-13 שקלים.
ברשת ארקפה, המחזיקה בשני סניפים בטרמינל 3, באולם שחקים ובדיוטי פרי, המחירים גבוהים עוד יותר. על הפוך קטן תשלמו שם 17 שקלים, ועל גדול 19. זאת למרות שבסניף בזל בתל אביב מחירו של הפוך קטן מסתכם ב-14 שקלים והפוך גדול עולה 16 שקלים - הבדל של כ-20 אחוז במחיר. גם בגזרת האוכל יש הבדל: מחיר סנדוויץ' טונה בנתב"ג הוא 34 שקלים, לעומת סנדוויץ' טונה בסניף ארקפה בסינמטק תל אביב, שנמכר ב-32 שקלים בלבד.
ברשת סי אספרסו, המפעילה גם היא שני סניפים בטרמינל 3, באולם שחקים ובדיוטי פרי, תשלמו על הפוך קטן 16 שקלים, על הפוך בינוני 18 שקלים, ואם תרצו הפוך גדול כבר תצטרכו לשלם מחיר שיא של 21 שקלים. בסניף בית השיטה, לשם השוואה, מחירי הקפה הם 12 שקלים לכוס קטנה, 16 לכוס בינונית ו-19 לגדולה. בסניף הרשת בקיבוץ עינת הפוך קטן יעלה 12 שקלים וגדול 15 שקלים. בנוסף, אם תרצו לאכול ממבחר הכריכים והסלטים בנתב"ג תיאלצו לשלם בין 30-39 שקלים, בקבוק מים מינרליים קטן יעלה 12 שקלים ומחיר בקבוק מים גדול יגיע ללא פחות מאשר 14 שקלים. במרבית הפיצוציות ובתי הקפה נמכר בקבוק מים קטן ב-7-10 שקלים. כאן כבר מדובר בהפרש של כ-33% בין המחירים בנתב"ג לסניפים הרגילים.
בסניף קקאו בנתב"ג המחירים נעים בטווח דומה: 17 שקלים להפוך קטן ו-19 להפוך גדול, ואילו בסניפים בתל אביב, ראשון לציון וחולון הקפה ההפוך נמכר בשלושה גדלים, קטן (13 שקלים), בינוני (16 שקלים) וגדול (18 שקלים). בסניף ארומה ישראל בנתב"ג תשלמו על הפוך קטן 15 שקלים, לעומת מחירי ההפוך הקטן בשאר הסניפים, שנעים בין 11 ל-13 שקלים. הפוך גדול יעלה בנתב"ג 17 שקלים, ובשאר הסניפים 14 שקלים בלבד. גם כאן מדובר בהבדל של 20%-36% בין המחיר בנתב"ג למחירים ברחבי הארץ.
"רשתות הקפה יודעות שהן יכולות לנצל את הנוסעים שעולים רעבים לטיסה"
כשהתחרות סביב מחירי הקפה בשיאה, נראה שאין באמת סיבה לשלם מחיר כל כך גבוה על כוס קפה בנתב"ג, לא כל שכן להוציא 35 שקלים על כריך. מצד שני, "אין באמת אלטרנטיבה, רשתות הקפה יודעות שהן יכולות לנצל את הנוסעים שעולים רעבים לטיסה", כפי שאומרת ש' שחזרה מאיטליה לפני כחודש. "אני שילמתי כ-55 שקלים על הפוך קטן וסנדוויץ' חביתה, ואני בטוחה שבבית קפה אחר מחוץ לשדה הייתי משלמת מקסימום 35 שקלים".
שירי בלומברג, שחזרה מבלגיה לפני כשבועיים, מספרת ששילמה בסניף ארקפה בנתב"ג 21 שקלים עבור ארבע עוגיות שוקולד צ'יפס קטנות ובקבוק מים. "נורא התעצבנתי, בסך הכל רציתי להכניס משהו מתוק לפה, לא יכול להיות שעוגייה מסכנה תעלה 10 שקלים ובקבוק מים יעלה 11 שקלים", היא מספרת. "כעסתי מאוד, אבל באותו רגע ב-4 בבוקר רק רציתי לאכול משהו מתוק, אז שילמתי".
תגובת הרשתות: השכירות גבוהה ויש להחזיק צוות 24 שעות ביממה
מקפה קפה נמסר בתגובה: "שכר דירה המשולם בשדה התעופה מגיע למאות אלפי שקלים – דבר המגולם במחירי המוצרים המשווקים בבית קפה ספציפי זה".
מארומה ישראל נמסר בתגובה: "בהתאם לתנאי המכרז של רשות שדות התעופה, עלויות האחזקה והתפעול של ארומה בנתב"ג הן גבוהות ושונות במהותן מכל סניף אחר, ומכאן נובעת התאמת המחירים. בנוסף, ראוי לציין שהמחירים של ארומה נמוכים יותר מהמחירים של יתר הרשתות שפועלות בנתב"ג".
מרשת בתי הקפה קקאו נמסר בתגובה: "הבסיס להשוואת המחירים בכתבה שגוי, מוטעה ומטעה. כוסות הקפה הנמכרות בנתב"ג גדולות מהכוסות הנמכרות בשאר סניפי הרשת. לדוגמה: בכל הארץ נמכרות כוסות בגודל 250 מ"ל במחיר 13 שקלים, ואילו בנתב"ג הכוסות בגודל 400 מ"ל והן נמכרות ב-17 שקלים. אם כבר משווים, צריך לקחת בחשבון שקקאו נושאת בעלויות אחזקה קבועות וגבוהות במיוחד: משלמת שכירות חודשית אסטרונומית, יותר מפי 10 מאשר במרכז העיר תל אביב למשל. בנוסף נדרשת הרשת לממן החזקת צוותי עבודה מלאים במקום, 24 שעות, 7 ימים בשבוע, גם בתקופות ובשעות שבהן אין תנועת אנשים במקום".
מסי אספרסו וארקפה טרם נמסרה תגובה.
מרשות שדות התעופה נמסר בתגובה: "כחלק מהשירות לציבור הנוסעים והעוברים בנתב"ג מופעלים בטרמינל 3 18 מסעדות ובתי קפה של הרשתות בארץ בהן היצע רחב ומגוון לציבור הנוסעים. המסעדות ובתי הקפה פרושים לנוחות הנוסעים בכל אזורי הטרמינל ומאפשרים לציבור את האפשרות לבחור את הרשת המועדפת עליהם. רשות שדות התעופה מפקחת על מחירי הזכיינים בנתב"ג לטובת השירות לקהל הנוסעים ומגבילה את הזכיינים במחירים אותם הם גובים מהציבור הרחב, ואף קבעה מנגנון פיקוח על מחירי המוצרים המוצעים לציבור הנוסעים. נהוג בנמלי תעופה בינלאומיים מובילים בעולם לגבות מחירים הגבוהים ב20%-30% מעל מחירי השוק".
>> בפעם הבאה מתקתקים אורז עם נקניקיות לפני היציאה לשדה
>> ומה לשתות? לאסי מנגו סופר בריא