סו ויד - סטייק, מתוך modernistcuisine (צילום: www.modernistcuisine.com)
מתאים לכם לפגוש סטייק כזה היום אחרי העבודה? | צילום: www.modernistcuisine.com

אתם חוזרים הביתה מיום עבודה ארוך, לא ממש בא לכם לאכול שוב בחוץ, אתם די משתדלים לשמור על הגזרה, ולהתחיל לבשל עכשיו זה מבחינתכם כמו לשלוח טיל לחלל. ובכן, דמיינו לעצמכם שבלחיצת כפתור ממכשיר הסמארטפון שברשותכם, בלי מאמץ או כישרון רב, אתם מקבלים מנת גורמה ברמה של מסעדת מישלן. לא מדובר בבית חכם או באפליקציית משלוחים חדשה עד הבית אלא בסטארטאפ חדש לבשלנים, הגאדג'ט המושלם לפודיס ולחובבי בישול עילי ובריא כאחד - Sue Vide Runner, מכשיר הסו ויד הפרטי שלך.

>> בואו להגיד לנו שלום בפייסבוק, טעים שם

סליחה על השאלה, אבל מה זה סו ויד?

סו ויד היא טכניקה שעיקרה בישול בטמפרטורה קבועה ונמוכה יחסית למשך זמן, לרוב כאשר המוצר המתבשל ארוז בוואקום. שיטת הבישול הזו מביאה לתוצאות מקסימליות מבחינת פירוק החלבונים, בעיקר בבשר ודגים, ומנפיקה נתחים רכים במיוחד, תוך שליטה מקסימלית על מידת העשייה ושמירה על המרקם והצבע של המוצר. בנוסף, מדובר בשיטת בישול חסכונית באנרגיה, נקייה, אלגנטית, פשוטה ועם יתרונות בריאותיים, בשל היכולת לצלות נתחי בשר ודג ללא שמן, תוך שמירה על הערכים התזונתיים.

כל אלה גורמים לטכניקת הבישול בסו ויד להיות אהובה מאוד על השפים הגדולים והמפורסמים בעולם – כמו תומס קלר, שכתב את הספר "Under Pressure" בנושא, פראן אדרייה ממסעדת אל בולי המפורסמת, הידוע בניסויים שהוא עורך עם הסו ויד, וכמובן השף המדען הסטון בלומנטל. פשוטי העם, כפי שאתם בוודאי מבינים, לא זכו להתנסות בשיטה המבטיחה הזו, בעיקר בגלל המחיר הגבוה (בין 400 ל-1000 דולר למכשיר סו ויד) והסרבול שבהחזקת מכשיר שכזה. כך יצא שטכניקת הבישול בסו ויד נעשתה מזוהה עם שפים גדולים, בעיקר מזרם המטבח המולקולרי, למרות היותה קלה ופשוטה להפליא.

עוד באוכל טוב:

 

סו ויד - המכשיר של אנובה (צילום: www.kickstarter.com)
הגרסה הביתית של מכשיר הסו ויד. עכשיו בואו ננסה לא להגיד למה זה דומה | צילום: www.kickstarter.com

והנה אנחנו חוזרים לנקודת ההתחלה: ככל שהטכנולוגיה מתקדמת גם מכשירי הבישול המתקדמים הופכים להיות יותר נגישים, וכך אנחנו מוצאים את עצמנו מבטיחים לכם גאדג'ט פשוט שיאפשר לכם להכין מנות מישלן נימוחות במטבחכם הפרטי. והנה הפרטים.

בפרויקט באתר מימון ההמונים קיקסטראטר הציגה חברת Anova מכשיר שהוא למעשה גוף חימום שיושב בתוך סיר עם מים ומתבסס על טכניקת הבישול בסו ויד. מבחינת המראה הוא מזכיר יותר מהכל בלנדר מוט – חפיץ תמים ופשוט לכל הדעות. למכשיר יש צג דיגיטלי ממש כמו בסמארטפון שלכם, והוא יודע לתקשר איתו באמצעות WIFI. למעשה, כל שנותר לכם לעשות הוא לארוז את ארוחת הערב שלכם בשקית פלסטיק מתאימה לבישול בוואקום, להניח בסיר ולבחור דרך האפליקציה את צורת הבישול הרלוונטית. האפליקציה והמכשיר יבחרו עבורכם את הטמפרטורה וזמן הבישול האופטימלי עבור נתח הבשר או הדג, והבישול ייעשה בתוך השקית עצמה, כך שאפילו כלים לא תצטרכו לשטוף. לא סתם הצליחו החבר'ה של Anova לגייס שני מיליון דולר באתר.

Anova היא אמנם האופציה הזמינה והטובה ביותר בשבילנו לרכוש את הגאדג'ט החדש – אפילו המתח החשמלי תואם את זה שבארץ, 220 וולט – אבל היא לא לבד. מלבדה פועלות כיום בשוק העולמי מספר חברות עם מכשירים דומים, יכולת סירקולציה וחימום של בין 25 ל-99 מעלות, אפקטיביות בנפח של עד 12 ליטר, חיבור ושליטה באמצעות WIFI, טיימר מובנה ותופסן לסיר או אמבט חימום. עלות המכשירים נעה בין 170 ל-300 דולר באתרי האינטרנט של היצרנים או ב-amazon.

סו ויד - המכשיר של אנובה, האפליקציה (צילום: www.kickstarter.com)
בסופו של דבר, אתם נותנים לאפליקציה להכין לכם ארוחת ערב. מגניב, לא? | צילום: www.kickstarter.com

ברוכים הבאים לעולם הוואקום

כפי שאולי כבר הבנתם, את הצורך לרכוש מכשיר סו ויד אמנם חסכנו לכם, אבל את הצורך בשקיות ואקום עדיין לא. בנוסף למוט החימום תצטרכו להצטייד גם באריזות ניילון אטומות שמתאימות לבישול ממושך ובמכונת ואקום ביתית שעולתה נעה בין 60 ל-100 דולר. תפקידה של המכונה להוציא את כל האוויר מהשקית ולארוז את המוצר בצורה הרמטית, ובכך למנוע כניסה ויציאה של חיידקים ולהבטיח בישול נכון ומדויק. אגב, אריזה בוואקום גם מתאימה להקפאה ממושכת של מוצרים ומונעת כוויות קור על חומרי הגלם, והיא יעילה גם לאכסון ושימור מזון לאורך זמן ארוך. גבינה קשה הנשמרת באריזת וואקום במקרר ביתי, למשל, יכולה להאריך את חיי המדף שלה פי 3.

כאשר רוכשים מכונת ואקום יש לבדוק את הגודל המקסימלי שהיא מסוגלת לארוז, וגם האם היא אורזת רק בתנאים יבשים או גם ברטובים. כמובן שעדיף לרכוש מכונה שיכולה לארוז עם נוזל – כדי שתוכלו למשל לארוז בשר במרינדה. שקיות ואקום ניתן להשיג גם בארץ, בחנויות המתמחות, אך מומלץ לערוך סקר שוק באינטרנט, שם המחירים נמוכים יותר, ולרכוש כמות גדולה כדי לחסוך את המשלוח.

כואב לכם הכיס? אפשר לדלג על מכונת הוואקום והשקיות הייעודיות ולהשתמש בשקיות ניילון רב פעמיות עם סוגר ריץ' רץ', אבל מכיוון שבמקרה זה האריזה אינה הרמטית לחלוטין – זה הרבה פחות מומלץ. לא יודעים מה אתכם, אנחנו מעדיפים להוסיף 100 דולר ולחסוך מעצמנו את כל החיידקים, שבשבילם שהייה ארוכה בטמפרטורת בישול נמוכה היא חגיגה.

אסף רזון, בן 30, מתגורר בתל אביב, שף פרטי וצלם אוכל עצמאי, כותב על אוכל ומסעות קולינריים בעולם.

>> חוזרים לשגרה עם ים של מתכונים לסוכות