תארו לעצמכם עולם של פיצות, המבורגרים, עוגות ומאפים משמינים ומלאי פחמימות. לא ממש תפריט הדיאטות שאנחנו רגילים לשמוע עליו. אך כמו כל דיאטה משוגעת חדשה, גם דיאטת 5:2 מנסה למשוך אליה קהל חובבי דיאטות בעזרת ההבטחה למשהו חדש ומושך.
דיאטת הצום המקוטע (intermittent fasting), או דיאטת 5:2, מנסה לגרום לירידה במשקל להישמע הרבה יותר קלה, ועושה את זה בעזרת הפיתוי של אכילה ללא הגבלה, שעליה משלמים ביומיים של צום בשבוע. ביומיים האלה הגוף מאזן את הקלוריות שצרכנו בחמשת הימים האחרים, רמות ה-IGF 1 (מקדם גדילה הדומה לאינסולין, שמוביל להזדקנות מואצת) יורדות וכמוהן לחץ הדם, הסוכר והכולסטרול. התוצאה: ירידה במשקל ותחושת רעב קטנה יותר.
העקרונות הם פשוטים:
- חמשת ימי האכילה נקראים "ימי הזנה", ובהם אפשר לאכול מה שרוצים. בשני ימי הצום מותר לצרוך עד 500 קלוריות לנשים ו-600 לגברים.
- אתם יכולים לקבוע לעצמכם מתי יהיו ימי הצום, העיקר שלא יהיו צמודים אחד לשני.
- בימי הצום אפשר לצרוך את הקלוריות המוקצבות במכה אחת, או לפזר אותן על היום כולו.
- אמנם בימי ההזנה מותר לאכול מה שרוצים, אך לאחר זמן מה כבר לא תרגישו צורך לזלול. הגוף שלכם ירצה רק כ-2,000 קלוריות ולא מעבר לכך.
- הדיאטה אינה מומלצת לנשים בהריון ולחולי סכרת.
טוב, יכול להיות שזה עובד
העיתונאי והמגיש ד"ר מייקל מוזלי החליט לנסות את הדיאטה על עצמו וכתב על כך לטלגרף הבריטי. מומחים הזהירו אותו מראש שהדיאטה הזו היא לא לבעלי לב חלש ושבטוח יותר לעשות אותה תחת השגחה מיוחדת. מילים כמו "ירידה בלחץ הדם", "ירידה ברמת הגלוקוז" ו"התעלפות" עלו לאוויר, אך זה לא הבהיל את מוזלי. במהלך ימי הצום סיפר שצרך בעיקר תה שחור, קפה שחור והרבה מים. את 600 הקלוריות שהוקצו לו חילק לשניים: 300 קלוריות בארוחת הבוקר, שכללה שתי ביצים מקושקשות ופרוסת נקניק, ועוד 300 קלוריות בארוחת הערב, שכללה דג והרבה ירקות בגריל.
שישה שבועות אחרי שהתחיל בדיאטה עבר מוזלי בדיקה גופנית מקיפה - והתוצאות היו מרשימות: הוא ירד כ-6 קילוגרמים, רמת הגלוקוזה שלו (שהייתה על גבול הסוכרת) ירדה, וכך גם הכולסטרול הרע. ההרגשה הכללית שלו, כך ציין, השתפרה פלאים. בשורה התחתונה, מספר מוזלי, הדיאטה עזרה לו מאוד והוא מתכוון להמשיך איתה.
97% מהאנשים משמינים בחזרה
האם צום הוא באמת פתרון לגיטימי לדיאטה? "אין פתרונות לדיאטה", אומרת על זה רותי אבירי, דיאטנית תנובה. "הדבר היחיד שאדם יכול לעשות זה לאכול מתוך מודעות (mindfulness). הוא צריך לאכול בעזרת כל החושים, לחפש ולהרגיש איפה הרעב נמצא וכמובן להציע לעצמו ברוב המקרים מזון בריא. אנחנו נולדים עם תחושות שובע ורעב טבעיות שטבועות בתוך הדנ"א שלנו, ולמנוע אוכל מעצמנו כשרעבים, או לחלופין לא להפסיק לאכול כששבעים, גורם לנו לזוז מההקשבה הפנימית הזאת ולא להיות מסוגלים לסמוך על הגוף שינחה אותנו בנוגע לצרכים הטבעיים שלנו. אפשר להשוות את זה לאדם שצריך ללכת לשירותים, שאומר לגוף שלו 'אתה טועה, אני לא צריך לשירותים' זה לא נכון, וזה מזיק".
באופן כללי, אבירי לא ממליצה על דיאטות בכלל: "דיאטות זה דבר רע - 97 אחוזים מהאנשים משמינים בחזרה. לא כל אדם נועד להיות רזה – כולם רוצים, אבל לא כולם יכולים. ברצון של כולם להיות רזים יש התנגדות לשונות הטבעית של בני האדם".
אם אתם בכל זאת רוצים לתת צ'אנס לדיאטת 5:2, קחו בחשבון שתפריט של 500-600 קלוריות הוא אפשרי רק לזמן מוגבל מאוד. כך או כך, שלא תעזו להתחיל בזה בלי להתייעץ עם רופא.