ביום המדע הישראלי 2015, שיצוין ביום שלישי 12 במאי, ייערך יום פתוח ביקב המחקרי של מרכז המחקר והפיתוח שומרון וייצאו סיורים מדעיים בעברית ובאנגלית בעקבות זני היין הארצישראלי הקדום. בינתיים קבלו טעימה של כמה עובדות מדעיות מרתקות על יין.

כוס יין אדום (צילום: jupiter images)
כוס אחת ביום תעשה לכם הרבה הרבה טוב | צילום: jupiter images

כוס יין ביום תציל ממוות

ד"ר רוני שפירא, חוקר מזון ותזונה מהפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, מציע לשתות כוס אחת של יין בכל יום. "מחקרים מראים כי בעוד צריכה מסיבית של אלכוהול גורמת לעלייה בתמותה, צריכה מתונה של אלכוהול - לא רק יין - מפחיתה תמותה. לכן, כדאי לצרוך, במתינות, אלכוהול בכלל ויין בפרט". כמה? כמות אלכוהול השווה לכוס בירה או כוס יין אחת ביום.

ככל שמשקים את הגפן פחות, היין שווה יותר

ד"ר ישי נצר ממרכז מחקר ופיתוח שומרון, אשר יציג בסיורים בעקבות היין הארצישראלי שייערכו ביום המדע, מסביר כי אחד המשתנים המשפיעים ביותר על איכות הענבים, שקובעים אם שווי בקבוק יין יהיה 20 שקלים או 200 שקלים, הוא משטר ההשקיה של הכרם; "ככל שהגפן נתונה בסטרס צימאון גדול יותר, כך עולה ריכוז חומרי הצבע, הטעם והארומה בענבים - ובהתאמה עולים ערכו המסחרי וערכו הבריאותי של היין. המצוקה שבה נתון הגפן הצמא מעוררת מנגנונים שנועדו להגן על הצמח מפני הקרינה והחום באמצעות ייצור חומרים כימיים שונים. המקור לסגולות הרפואיות הרבות של יין הוא באותם חומרי הגנה צמחיים, שתורמים באופן דומה גם לפעילותם התקינה של תאים ורקמות בגוף האדם ומגנים עליהם מפני נזקים, וגם מעניקים ליין את טעמו וריחו האופייניים. באזורים באירופה שמתאפיינים במשקעים רבים, כמו צרפת, גרמניה ואיטליה, פיתחו הכורמים טכנולוגיות שונות ל'בזבוז' המים העודפים כדי להשאיר את הגפנים במצוקת צימאון תמידי".

עוד באוכל טוב:

 

יין אדום מונע הסתיידות עורקים ושומר על כלי הדם והלב

"קליפת הענבים האדומים מכילה פוליפנולים, חומר שמעניק לקליפת הענב את צבעה הבורדו העז", מסביר ד"ר שפירא. "יין אדום המכיל פויפנולים מעכב חמצון של שומנים בקיבה שנוטים לשקוע בדופנות כלי הדם, להצר ואף לסתום אותם. כך מונע יין היווצרות פלאק ומשקעים בעורקים. בכוס יין אדום אחת יש פי כמה יותר מעכבי חמצון מאשר בכוס יין לבן, קפה, תפוחים וכו'".

הכי טוב מרלו

ד"ר אלישיב (שיבי) דרורי, חוקר יין ממרכז מחקר ופיתוח שומרון, שיציג גם הוא בסיורים בעקבות היין הארצישראלי שייערכו במסגרת אירועי יום המדע, מספר: "במחקר שבוצע במעבדתנו נסקרו רמות הרסברטרול ביינות מזנים שונים מכל רחבי הארץ. הרסברטרול הוא חומר בעל פעילות מונעת מחלות לב וסרטן, והוא תורם להתחדשות תאים. רסרבטרול הוא גם החומר ביין שלו מיוחס ההסבר לתופעת 'הפרדוקס הצרפתי' - אף שהצרפתים אוכלים מזון רווי שומן בשיעור ממוצע גבוה בהשוואה לעמים אחרים, שיעור התחלואה במחלות לב בקרב צרפתים נמוך מהממוצע, ככל הנראה משום שהם צורכים כמות גבוהה של יין ביחס לעמים אחרים. תוצאות הסקר הראו כי בזן מרלו רמות הרסרבטרול גבוהות עד פי 5 מרמתו ביינות מהזן קברנה סובניון. לכן לאותם ישראלים הצורכים יין כמשקה בריאות התורם למניעת מחלות מומלץ לשתות בעיקר מרלו".

יין אדום מפחית תחלואה באלצהיימר

"מחקרים מראים כי הרסרבטרול הנמצא ביין אדום מפחית תחלואה במחלות דמנציה, כמו אלצהיימר", אומר ד"ר שפירא. "המחלות הללו מתאפיינות בהצטברות של חומר חלבוני בשם בטא-עמילואיד במערכת העצבים, הגורם לנזק חמור ולשיבוש פעילותה התקינה. מחקרים הוכיחו כי הרסרבטרול תורם למניעת הצטברות של חומר זה".

ביין כמו בנדל"ן, את המחיר קובע המיקום

יין שהופק מענבים שגדלו בחבל בורדו או אלזס עולה יותר. הרבה יותר. לפחות לחלק מפערי המחירים האלה יש הסבר מדעי. "לאקלים האזור שבו ממוקם הכרם, ובעיקר להפרש הטמפרטורות בין היום והלילה, יש השפעה משמעותית על איכות הענבים", מסביר ד"ר נצר, אגרונום מומחה לגידול והשקיית גפן. "תהליך הפוטוסינתזה, שבו נוצרים חומרי טעם וריח, מתבצע בשעות האור. לעומת זאת תהליך הנשימה התאית, שבו 'מתבזבזים' אותם החומרים, מתבצע לאורך כל שעות היממה. ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר, כך מואץ תהליך הנשימה התאית בצמח וחומרי הטעם והריח שבו מתכלים מהר יותר. מאחר שבימים שטופי שמש נוצרים יותר חומרי טעם וריח ובלילות קרים הם מתכלים לאט יותר, תנאי אקלים של ימים שמשיים ולילות קרים הם אידיאליים לגידול ענבי יין. זו הסיבה שכרמים ליין ממוקמים בישראל בעיקר באזור ההרים ורמת הגולן".

יין אדום מכיל חומרי הרגעה טבעיים הדומים לתרופת ההרגעה ואליום

סובלים מסטרס? לפני שאתם פונים לתרופות מרשם, כדאי לשקול לנסות משקה שמלווה את האנושות אלפי שנים. "ביין אדום ישנם חומרים בשם פלבנואידים הנקשרים לקולטנים במוח ומשרים אפקט מרגיע הדומה באופן הפעולה שלו לחומר הפעיל שבוואליום", מסביר ד"ר שפירא. "מי ששותה כוס יין אחת ביום עשוי ליהנות מהאפקט הטבעי המרגיע שיש ליין על מערכת העצבים המרכזית".

יין אדום מעלה את צפיפות העצם ומפחית תחלואה באוסטיאופורוזיס

"ממצאים במספר מחקרים הראו עלייה בצפיפות העצם בנשים לאחר גיל הבלות, ובאוכלוסייה המאופיינת בתסמונת המטבולית בעקבות שתייה מתונה של יין אדום", אומר ד"ר שפירא, "החוקרים תולים את ההשפעה המיטיבה של היין בפעילות הרסברטרול, התורם להפחתת דלקות, מעכב תהליכי חמצון ומעודד גידול תאי עצם חדשים". לדברי ד"ר שפירא הממצאים הראשוניים מעודדים, אך יש צורך במחקרים נוספים שיתמכו בממצאים ויאמתו את הקשר בין רסרבטרול לירידה בתחלואה באוסטיאופורוזיס.

בישראל התגלו מחדש למעלה מ-130 זני גפן קדומים: באזורי הבר בישראל השתמרו למעלה מ-130 זני יין קדומים שחיכו שנבוא לגאול אותם מהשממה ונשיב עטרה ליושנה. "תקופת השלטון העותמאני המוסלמי בארץ ישראל התאפיינה באיסור שתיית יין ואיסור גידול וייצור יין", מספר ד"ר דרורי. "בעקבות זאת נזנחו זני הגפן ליין והמגדלים התרכזו בענבי מאכל. בשנים האחרונות אנו אוספים גפנים מאזורי בר ברחבי הארץ. עד כה נאספו יותר מ 130 זנים ייחודיים ואותנטיים לארץ ישראל, שאינם מצויים באף אוסף בעולם. אנחנו סבורים כי חלק מזנים אלו שימשו לייצור יין בתקופות קדומות ונדחקו לבר בשל שינויים חברתיים ותרבותיים היסטוריים שהתרחשו באזורנו במהלך ההיסטוריה". אז אם קניתם באחרונה יין ישראלי מזן מקומי אותנטי – יש מצב שאתם שותים את אותו היין שלגמו אבות אבותיכם.

>> מתכונים לשבועות

פעילויות מדעיות מדליקות לכל המשפחה, בחינם! לכל אירועי יום המדע הכנסו >>

לכל כתבות יום המדע הישראלי 2015>>