לפני כשנה ערכתי סקר מדגמי קצר מטעם עצמי בעבודה, וביקשתי מאנשים להגיד לי את השם הראשון שעולה להם בראש כשאני אומרת להם "שף מפורסם". אפשר להגיד שהתוצאות התחלקו שווה בשווה בין ג'יימי אוליבר לגורדון רמזי, שזה מצחיק, כי מכל ההיסטוריה הקולינרית העולמית, שני השפים הכי מפורסמים, לפחות בסביבתנו, הם צ'ילבות שמגיעים מאותה אומה שידועה בטעם הקולינרי הרע שלה. ובאותה הקולינריה, רמזי ואוליבר הם אולי שני הקצוות הכי מנוגדים שלה – האחד, שף עצבני עם פה מלוכלך שמחזיק מסעדות בעלות כוכבי מישלן בכל העולם, והשני, בלונדיני תזזיתי שמגיש פסטה בולונז במסעדות שלו ורק רוצה שכולם יאכלו טוב יותר, ובשנים האחרונות גם בריא יותר. בימים אלה חוגג אוליבר יום הולדת, וכמחווה זוכה לערב שידורים מיוחד בערוץ האוכל (ראו בסוף הכתבה) - וגם לראיון איתנו.
אז כן, ג'יימי אוליבר כבר בן 41, והוא מנסה, באמת שהוא מנסה, לשנות הרגלים מחורבנים של אומה שלמה שפעם שלטה בחצי עולם, ועכשיו הופכת להיות חולה ושמנה כמו ארצות הברית. כי בדיוק כמו באמריקה הצפונית, לבריטים הרבה יותר קל להושיט יד לשקית צ'יפס או לטייק אוויי של המבורגר מרשת מזון מהיר, מאשר לבשל לעצמם ארוחה חמה ומזינה, ואוליבר מטפטף להם במוח להשתנות כבר למעלה מעשור.
"אני חושב שאני רוצה להסתכל אחורה בעוד 30 שנה, ועם יד הלב להגיד שעשיתי כמיטב יכולתי", אומר ג'יימי אוליבר בראיון ל-mako. "אני מקווה שגרמתי לכמה אנשים לאכול טוב יותר, להאכיל את המשפחה שלהם טוב יותר ולחיות חיים הרבה יותר שמחים ובריאים".
ממיונז ליוגורט
בסוף השבוע הקרוב הוא יחגוג את יום הולדתו ה-41, ואת השינוי שעבר אוליבר יכולנו לראות בעצמנו עם השנים. מהדבר הכי רדיקלי שקרה בטלוויזיה של סוף שנות ה-90 ותחילת האלפיים בתכנית "השף העירום" (זו ששברה את כל מה שכולם ידעו על תכניות בישול, והפכה את אוליבר לשם מוכר בכל העולם ולמיליונר), הוא הפך במרוצת השנים לשף סקרן שמסתובב בעולם ומלמד את עצמו דרך הרגליים והבטן תרבויות אוכל של ארצות אחרות מול המצלמה, ולמישהו רוצה שהילדים במדינה שלו יפסיקו לאכול זבל ולהיות שמנים וחולים, ומנסה פשוט להאכיל אותם באוכל אמיתי וביתי, ולא שטויות מתועשות. אחרי הילדים הוא כבר ניסה לטפל בכל האומה הבריטית, אבל לאט לאט.
בתחילת המהפכה האישית שלו ניסה אוליבר להוכיח לבריטים שאפשר לתקתק ארוחה מלאה ומשגעת בשלושים דקות בלבד, ועל הדרך גם השתמש בחומרים קצת יותר ידידותיים כמו יוגורט שהחליף אצלו שמנת או מיונז. אחר כך הוא קיצץ את זה בחצי, והראה איך עושים את כל זה ב-15 דקות. על הדרך, הוא גם ניסה להסביר לבריטים איך להשתמש בכל השאריות שלהם כדי להכין מנות חדשות ולמנוע בזבוז מזון, ואיך מבשלים עם דגים אחרים ולא רק עם מקרל וסלמון, שנשאבים מהים בכמות מפחידה. בשנה שעברה הוא כבר הלך על מה שהוא היה מכנה "פול וואק", והוציא את ספר הסופר פודס שלו, אבל לא במשמעות הרחל טל-שירית של המילה - מדובר בספר יפהפה ונגיש, אותו צילם לבד.
הטריגר לכל השינוי הזה הוא כנראה העובדה שהפך לאב. יש לו ארבעה ילדים ביחד עם ג'ולייט (ג'ולס) אוליבר, והחמישי בדרך. "כשהפכתי לאבא בפעם הראשונה, התחלתי לחשוב באופן רציני יותר על איך אנחנו מחנכים את הילדים שלנו בכלל, ובכל הקשור לאוכל בפרט", אומר לנו אוליבר. "כשפופי ודייזי, הבנות הגדולות שלי, היו קטנות, התחלתי לחשוב ברצינות מה הן יאכלו בבית הספר כשיגדלו, וזה מה שהוביל אותי לעשות את התכנית Jamie's School Dinner ('ג'יימי עושה בית ספר'), שבסופו של דבר הובילה למהפכה באוכל המוגש בבתי הספר בבריטניה". בתכנית הדוקומנטרית לקח על עצמו אוליבר לבשל אוכל לבית ספר בבריטניה במשך שנה שלמה. הוא נגעל מהאוכל הקיים, ניסה לבנות תפריט חדש, עם מזון טרי וערכים תזונתיים הרבה יותר גבוהים, אבל אז נתקל בקשיים כמו תקציב, שיתוף פעולה מצד צוות המטבח הקיים והחך הקלוקל של התלמידים. בעקבות התכנית ראש הממשלה דאז, טוני בלייר, התחייב להקצות מיליונים לארוחות בית ספר.
"זה גם מה שהוביל אותי לעשות את התכנית והספר Ministry of Food. רציתי לעזור לאנשים שלא מבשלים, שלא יכלו לבשל, ולתת להם ביטחון במטבח. ברגע שנכנסים לנושא הזה, מגלים כמה הבעיה הזאת רצינית וגלובלית. בגלל זה התחלנו את יום מהפכת האוכל (Food Revolution Day) ב-2012 - כדי לתת את הבמה לעשייה המופלאה בחינוך האוכל שקורית מסביב לעולם".
איברים כרותים ושיניים רקובות
ויש גם את עניין הסוכר. "אם אתם נותנים לילדים שלכם משקאות מוגזים, אתם חארות, אתם מטומטמים", אמר פעם אוליבר באחת התכניות שלו. בשנת 2010 הוא נתן הרצאה בנושא בטד, וב-2015 עשה צעד רדיקלי, ובתכנית הדוקו שיצר, Jamie’s Sugar Rush ("בהלת הסוכר של ג'יימי", שתשודר מחר בערוץ האוכל), כבר הראה איך עוקרים את שיניו הרקובות של ילד בן 5 ששתה כל חייו קוקה קולה והמשיך לקלוז אפים על גדמים של חולי סכרת.
לאחרונה היו לו שתי הצלחות בנושא, אחת מהן מסחררת - הוא החל לגבות תוספת מס סוכר במסעדות שלו, לאלו שמתעקשים להזמין משקאות מוגזים או ממותקים, דבר שעורר לא מעט כותרות בעולם, וב-2018 יחול בבריטניה מס גורף על משקאות ממותקים. "יש כל כך הרבה עבודה בגזרה של המלחמה העולמית בהשמנה ובמחלות אחרות הקשורות בתזונה", מספר אוליבר, "וזה הפרויקט הגדול שלי לעשורים הקרובים. אנחנו מתחילים לראות איך ממשלות מתחילות לשים לב לנושא ולנקוט פעולות כמו המס על משקאות ממותקים שיגיע לבריטניה ב-2018, אבל עוד ממשלות צריכות להתחיל להתייחס לבעיה הזאת".
ומה עם סוכר בבית הפרטי שלך, הוא עדיין שם?
"אוקיי, יש עדיין סוכר בבית שלי, אבל הוא שם רק כפינוק. אין לנו עוגות וקינוחים מעובדים וקנויים, אבל מדי פעם אנחנו מכינים בבית קינוחים. אין לנו משקאות מוגזים, אבל יש לנו מיץ טבעי וטרי שאני מדלל במים".
מה לגבי הרגלי התזונה הפרטיים שלך ושל משפחתך? הם השתנו באופן דרסטי בשנים האחרונות?
"כן, ההרגלים שלנו בהחלט השתנו. אני אוכל מנות צמחוניות בהיקף הרבה יותר גדול ממה שאכלתי בעבר – בערך שלוש פעמים בשבוע אני לא אוכל בשר. אני מאוד אוהב בשר אדום, אבל הפחתתי בכמות שלו. אני אוכל קצת יותר דגים לאחרונה והגדלתי את כמות האגוזים שאני צורך ביום".
נחמד. ומה המתכון שלך שאתה הכי אוהב?
"אין ממש מתכון אחד, אבל אם בכל זאת צריך לבחור, אז ממש קשה לנצח את המתכון של אמא שלי לעוף צלוי עם ירקות שורש".
וכשאתה באמת רוצה לחטוא עם משהו?
"אז כנראה אבחר בצ'יפס טבעות (Hula Hoops) בטעם מלח וחומץ, וגם באיזה וויסקי טוב".
חמישים גוונים של וניל
למרות ההתחלה כ"שף העירום" והפה החצי מלוכלך שלו, אי אפשר להגיד שבשנים האחרונות הוא נתפס כשף מגניב או בועט בשום דרך שהיא. כשמסתכלים על השפים העכשוויים, עטורי הקעקועים והפה המטונף - כמו הראפר-שף אקשן ברונסון או מאטי מתיסון, יקירי האתר Munchies מבית Vice, או אפילו אנתוני בורדיין, מי שהיה בעבר מכור לקוקאין, הרואין ואלכוהול - אוליבר נראה כמו הילד הבלונדיני המתלהב עם הפרעת הקשב שגדל להיות אדם מתלהב וככל הנראה גם עושה פן. ובפן אין שום דבר אדג'י. אבל כנראה שזה לא ממש מפריע לו עם כל המיליונים שיש לו - בשנה שעברה הונו הוערך בכ-400 מיליון דולר, מה שהופך אותו לשף העשיר ביותר בעולם.
הרבה מהכסף הזה אוליבר שם על האינטרנט - האתר שלו הוא אחד מהאתרים שעולים תדיר בחיפוש מתכונים בגוגל, והוא גדוש במתכונים חדשים וישנים מהספרים הרבים והמגזין שלו, הוא מתחזק חשבון אינסטגרם עם 4.4 מיליון עוקבים, עמוד פייסבוק עם 5.5 מיליון עוקבים, מספר זהה של עוקבים בטוויטר ואפילו סנאפצ'אט. "ברגע זה, אחרי פורנו, הדבר הכי מחופש באינטרנט הוא אוכל. זה עצום באופן מגוחך", סיפר בעבר בראיון לאתר הגרדיאן.
אוליבר גם משכיל להבין את המדיום הזה ומשתמש בפיצ'רים שלו הרבה לפני כולם - למשל שידורי הלייב בפייסבוק שהתחיל לעשות בשנייה שהאפשרות נפתחה לדפים רשמיים. "תמיד אימצתי מהר טכנולוגיות חדשות, כי אני די גיק", הוא אומר לנו. "ברגע זה אני מתמקד בהרבה שידורים חיים בפייסבוק, כי הם מאפשרים לי ליצור אינטראקציה באופן ספונטני עם מספר עצום של אנשים מסביב לעולם". גם יוטיוב הוא אתר שאוליבר השכיל לנצל לטובתו, ולפני מעט יותר משלוש שנים הפך את חשבון היוטיוב הרשמי והמקרטע שלו ל-Food Tube, עמוד שמתעדכן באופן תדיר עם מתכונים, שרובם צולמו במיוחד עבור הערוץ, והצליח עד כה לגייס אליו כמעט 2 וחצי מיליון משתמשים רשומים. "תמיד היה לי חשבון יוטיוב, אבל חשבתי שזה די חרא, ולא ממש הבנתי את העניין שם", אמר בראיון שנתן בתחילת החודש לאתר Vice. "היום אנחנו כבר עובדים שם ברצינות, למעשה זה ככה כבר שלוש וחצי שנים". ולא רק ג'יימי שם, אלא גם כוכבים שהוא מטפח לצדו כבר שנים כמו ג'נארו קונטלדו הבריטי-איטלקי הקשיש והשובב, לצד שמות חדשים כמו די.ג'יי ברביקיו, האיזה קוסטה הברזילאית התוססת, האחיות קיאפה החמודות, ואפילו ג'ולס אישתו קיבלה כמה סרטוני מתכונים משל עצמה.
אז איך הוא מגיע לכל השמות החדשים האלו? "אני פשוט מבלה הרבה זמן בלבדוק מה אנשים אחרים עושים ביוטיוב ובאינסטגרם", הוא מספר, "וכשעושים את זה הרבה, מצליחים לגלות הרבה יותר מציאות".
מה אתה חושב על האינפלציה בסרטונים בסגנון טייסטי ששטפו את פייסבוק?
"כל מה שעוזר לאנשים לבשל אוכל יותר מזין הוא מבורך", עונה אוליבר בתשובה קצרה ומתחמקת, שאינה מתייחסת לעובדה שרוב המתכונים שמוצגים בסרטונים האלו הם של מאכלים גרועים ביותר מבחינה תזונתית.
עם כל החידושים בחייו, כנראה שבגיל 41 הוא הגיע לנקודה שכבר לא צריך להתייחס אליו כשף, אלא כיזם בעל מסעדות, חנויות, תכניות טלוויזיה, ספרים וקמפיין אחד מאסיבי שיעסיק אותו לעשורים הבאים. אם מסתכלים על החיים שלו ברמת המיקרו, בשנה הקרובה הוא הולך להיות עסוק בעיקר בשלושה דברים: שני ספרים חדשים, והתינוק החמישי במשפחת אוליבר. "התינוק הזה הולך להעסיק אותי לא מעט!", הוא אומר, ואם אנחנו לומדים משהו משמות ארבעת הילדים האחרים שלו (פופי האני רוזי, דייזי בו פמלה, פטל בלוסום ריינבואו ובאדי בר מוריס) כנראה שהעולל האוליברי החמישי יקבל גם הוא שם ייחודי. אם תשאלו אותנו, אנחנו מהמרים על האקי טוליפ בריטל.
לכבוד יום ההולדת של ג'יימי אוליבר ישדר ערוץ האוכל ב-27.5 לוח שידורים מיוחד, מהשעה 18:30 ועד 22:30, ובו בין היתר שלוש תכניות שטרם שודרו בארץ: "מהפכת האוכל של ג'יימי", "מועדון קרב האוכל של ג'יימי וג'ימי" ו"בהלת הסוכר של ג'יימי".