מזג האוויר הכמעט סתווי שנחת עלינו, יחד עם ראש השנה שכבר עוד שנייה כאן, הכניס אותנו לאווירה פרו-חורפית ועשה לנו חשק לקינמון: התבלין שמקפיץ כל עוגת תפוחים, משדרג כל כוס תה וגם עושה לא רע ללא מעט תבשילים. גם ב-FoodBeast חשבו כמונו והקדישו כתבה לנושא. הקינמון הוא תבלין מיוחד ומסתורי (ואף עלול להיות מסוכן – "אתגר הקינמון" המפוקפק שכבש לא מעט בני נוער לפני כמה שנים הכניס לא מעט מהם לאשפוז, אף על פי שהוא נשמע תמים וכרוך בצריכה של כף אחת בלבד), והוא הרוויח את התארים האלה בכבוד – יש לו לא מעט יתרונות בריאותיים ואחרים, וכמה תכונות מפתיעות.
ציפורי הקינמון המסתוריות
בעבר, לפני שהוא היה נפוץ בשווקים, היה הקינמון תבלין יקר מאוד ומחירו עלה על מחיר הכסף. הערך הגבוה שלו הוא כנראה שגרם לקיסר רומא הלא-לחלוטין-שפוי להורות על שריפת כל מקלות הקינמון שהוא הצליח להשיג בהלוויית אשתו. שריפת קינמון בטקסי קבורה הייתה אז כבוד ששמור לבודדים, אבל הקיסר, שהרג את אשתו במכות במו ידיו, הרגיש צורך לפצות.
עוד באוכל טוב:
- ממחר דיאטה: עוגת גבינה עם תפוחים לראש השנה
- עוגת עוקץ דבורה - אבל אישית!
- והנה רוסטביף סלמון של שי-לי ליפא
כמו כל דבר יקר – גם סביב הקינמון נבנו אגדות ומיתוסים. הקינמון הגיע לאירופה דרך אפריקה, אך מקורו לא היה ידוע ומקובל היה לחשוב שהוא מגיע מקרקעית הנילוס, או שציפורים נושאות ענפי קינמון בפיהן מרחוק ובונות את הקינים שלהן איתו, וכך הוא התגלגל לשימוש האדם. אפילו חוקר הארצות מרקו פולו נמנע מלהביע עמדה בסוגיית התבלין המסתורי.
הקינמון המקורי הגיע מסרי לנקה (ציילון, בעבר), ובהמשך התפשט גם לסין, אינדונזיה וייטנאם וגם מצרים. למעשה, הקינמון שאנחנו צורכים היום נחלק לשני סוגים: הציילוני, הוא זה המקורי, והסיני – שם כולל לכל שאר הסוגים ביחד, וגם הסוג הנפוץ ברחבי העולם.
ההבדל המרכזי והמבאס בין הסוגים: הסיני בריא פחות מהציילוני, בשל רמות גבוהות יותר של קומרין – כימיקל שברמות גבוהות עלול להיות לא בריא (בגללו הקינמון לא מומלץ לנשים בהיריון). מכל הסוגים – בקינמון האינדונזי תמצאו את רמות הקומרין הגבוהות ביותר.
איך מבדילים? הקינמון הציילוני (שגדל בסרי לנקה, מדגסקר וסיישל בלבד) מגיע כמקלות דקים, שבירים ומגולגלים יותר, והקינמון הסיני מגיע כענפים עבים יותר המקופלים פנימה בשוליים.
והנה שבע סיבות ממש טובות להשתמש בקינמון
שימו לב – גם הסוג הסיני, הנפוץ, הוא בריא. ההמלצה לא לצרוך כמויות גבוהות ממנו היא נכונה, אבל רובנו לא נוטים לאכול קינמון סתם ככה בכפית ככה שאפשר להיות רגועים.
קינמון הוא דוחה יתושים (ומעופפים אחרים)
שמן קינמון (שתכלס, נשמע כמו תוספת מעולה לכל דבר כמעט) קטלני עבור זחלי יתושים. אפשר להוסיף אותו לקרם הגוף שלכם (גם הריח מעולה) או לנסות לטפטף במקומות רביצה של יתושים (כמו שלוליות למיניהן).
קינמון מבהיר שיער
הוסיפו כמה כפות שמן קינמון למרכך השיער שלכם או ערבבו עם דבש. גם כאן תרוויחו ריח נהדר על הדרך.
קינמון מאזן את רמות הסוכר בדם
מחקרים רבים מצביעים על הקשר שבין קינמון והורדת רמות הסוכר בדם, ולכן הוא מומלץ במיוחד לקבוצות שנמצאות בסיכון לסוכרת ולחולים בה. מחקרים נוספים מוכיחים שהוא נלחם בכולסטרול רע, ומייחסים לו גם תכונות אנטי דלקתיות.
קינמון עשוי לסייע לסובלים מפרקינסון, אלצהיימר וסרטן
מחקרים נוספים, בשלבים מוקדמים יותר, מצביעים על קשר בין קינמון לבין שיפור במצב הקוגנטיבי או הפיזי של חולים במחלות אלו. עוד מוקדם לשמוח – אבל מדענים שעוסקים בתחום משערים שכשיימצאו תרופות למחלות האלה הקינמון יהיה חלק מהמרכיבים. כוח העל של הקינמון מגיע מהסינמאלדהייד - החומר הפעיל הייחודי לקינמון שהוא בעל התכונות הבריאותיות האלה.
נמלים במטבח? פזרו קינמון
מחסום בדמות פס דק אך אחיד של אבקת קינמון הוא גבול בלתי חדיר עבור נמלים. אפשר גם לפזר אותו על דופנות האדניות שלכם ולמנוע מחרקים להתנחל לכם בעציצים.
הקינמון מחמם
לפי הרפואה הסינית הקינמון הוא מחמם עוצמתי, ולכן הוא מצוין במקרים של התקררויות והצטננויות למיניהן. יש אפילו הטוענים שהוא מסוגל לחמם ידיים קפואות בחורף.
קינמון טעים כמעט עם כל דבר
אם עד היום נהגתם להוסיף קינמון למאכלים מסוימים בלבד (תנו לנו לנחש: עוגת תפוחים וסחלב חם?) – אז הגיע הזמן לפתוח את הראש. הקינמון הוא תבלין נהדר לתבשילים של בשר ואורז, טעמו מעשיר כמעט כל עוגת פירות, והכי מפתיע: הוא מושלם עם פירות הדר. נסו לפזר אבקת קינמון על תפוז או להכניס מקל קינמון ללימונדה. ברוכים הבאים לעולם חדש.