סוף יקר למקרה לא נעים שקרה באחת מהמסעדות של השף הבריטי ג'יימי אוליבר: קריסטי ריצ'רדסון, אישה חולת צליאק, שביקרה באחד מסניפי הרשת האיטלקית של אוליבר בעיר פורטסמאות' שבאנגליה, ביקשה מהמלצרית מנת פסטה ללא גלוטן וחזרה על בקשתה שלוש פעמים בפני כמה אנשי צווות, ובכל זאת קיבלה מנת פסטה רגילה. ריצ'רדסון אכלה את הפסטה וקיבלה תגובה אלרגית קשה, שגרמה לה להקאות ממושכות. בנוסף לצליאק, ריצ'רדסון היא גם חולת לב וריאה הממתינה להשתלה - והתגובה האלרגית גרמה לה להיות מוסרת באופן זמני מרשימת ההמתנה.
מחלת הצליאק נובעת מצריכה של גלוטן, הנמצא במוצרי חיטה, כמו לחם, פסטה, עוגות, עוגיות ועוד. כאשר חולה צליאק צורך גלוטן, המערכת החיסונית של המעי הדק נכנסת למגננה וגורמת נזק לדופנות המעי ולחסך בספיגה של מרכיבים תזונתיים הכרחיים, ויטמינים ומינרלים. התגובה האלרגית המתעוררת אצל חולי הצליאק משתנה בין נפיחות, הקאות, שלשולים ותגובות חמורות יותר, העלולות להביא לאשפוז ואף למוות. על חולי צליאק לדבוק בדיאטה ללא גלוטן ויתרה מכך, לשמור על הפרדה מוחלטת בין מזונם נטול הגלוטן למזון המכיל גלוטן, כדי למנוע זיהום.
זהירות, חוקי בטיחות המזון לפניך
שופט בריטי קנס את המסעדה, שמשרתת חמישה מיליון סועדים בשנה, ב-8,000 פאונד בשל הפרת חוקי בטיחות המזון, ועוד כ-9,000 פאונד פיצויים לריצ'רדסון. הקנס הסתכם בכ-17,000 פאונד, שהם כ-94,500 שקלים.
אוליבר דווקא נודע בשנים האחרונות כאחד מנושאי הדגל של החינוך לאוכל טוב, טרי ובריא מסביב לעולם, ובבריטניה בפרט. הוא הגה את "יום מהפכת המזון" (שחל בפעם השנייה לפני שלושה ימים, ב-17 במאי), שנועד להגביר את המודעות ברחבי העולם לחשיבות התזונה הנכונה וניסה לחולל מהפכה בבריטניה על ידי שינוי התפריט המוצע לילדים בבתי הספר. חבל שדווקא במגרש הביתי שלו, המסעדה, נפל אוליבר בגלל בעיות ניהול ומשמעת של צוות העובדים.
(מקור)