הכתבה עלתה באתר מכון דוידסון.

כשבוחרים משטח חיתוך ("קרש חיתוך"), מחפשים קודם כול את המשטח שעשוי מהחומר ההיגייני ביותר, זה שיצטברו עליו פחות חיידקים מזיקים, למשל סלמונלה. השוואות רבות בין משטחי פלסטיק ועץ לא הפיקו תוצאות חד-משמעיות, בעיקר מכיוון שהמחקרים לא אחידים. לדוגמה, חלק מהמחקרים בחנו משטחי פלסטיק חדשים בעוד שאחרים בחנו משטחים משומשים. וכאשר השוו לעץ, השתמשו בסוגי עץ שונים. בנוסף, החוקרים ספרו את החיידקים וגידלו אותם בצורה שונה בכל מחקר, מה שמקשה עוד יותר על הסקת מסקנה כוללת. עם זאת, תכונות החומרים עצמם ידועות ולכן יש גם כמה הסכמות בנושא. 

בישול אילוסטרציה (צילום: sergo1972, shutterstock)
בישול אילוסטרציה | צילום: sergo1972, shutterstock

את החיידקים אוהבים

משטחי חיתוך מעץ היו הנפוצים ביותר עד אמצע המאה העשרים, אז החליפו אותם בהדרגה משטחי הפלסטיק. עץ הוא חומר סיבי ולכן גם נקבובי מאוד. באמצעות כוח הנימיות, הנקבוביות האלה סופחות לתוכן מים שמכילים גם חיידקים. סוגי עץ שונים מאופיינים בנקבוביות שונה וכך יכולים לגרום לספיחה שונה של חיידקים לתוכם. גם טיפול שונה במשטח העץ יכול להוביל לתוצאות שונות. עם זאת, אין הוכחות חד-משמעיות שהחיידקים שנספחו אל המשטח עוברים בקלות ממנו אל האוכל, ונוסף על כך כשהמשטח יבש החיידקים שורדים בדרך כלל רק מספר שעות עד ימים בודדים. מנגד, פלסטיק איננו נקבובי באותה המידה ולכן הוא סופח הרבה פחות חיידקים. 

עם זאת, כל מי שמשתמש במשטח חיתוך מפלסטיק יודע שמהר מאוד מתפתחים בו חתכים בעומק של מילימטרים ספורים כתוצאה מהשימוש. החריצים האלה משמשים מסתור לחיידקים והם מקשים על הניקוי. אם כך, איך בוחרים? יש לקחת בחשבון גם את ההבדלים בתהליך הניקוי: משטחי עץ מומלץ לשטוף רק ביד עם סבון במים זורמים וחמימים, אך משטחי פלסטיק יכולים לעמוד גם בתנאים קשים יותר, למשל שטיפה בטמפרטורה גבוהה במדיח כלים ואפילו ניקוי באקונומיקה. אף על פי כן, נראה שכל עוד אנחנו מקפידים על ניקוי וייבוש של שני סוגי המשטחים, לא צפוי שיהיה הבדל משמעותי ביניהם.

שיקולים נוספים שיש לקחת בחשבון הם נוחות השימוש בחומר והקשיות שלו. מעט מחקרים עוסקים במשטחי זכוכית, והם מצאו שברוב המקרים פחות חיידקים נספחים אל הזכוכית וצומחים עליה מאשר על עץ ופלסטיק. אם כך, למה לא להשתמש תמיד בזכוכית? הסיבה העיקרית לכך היא שעץ ופלסטיק הם חומרים רכים ואילו זכוכית היא חומר קשה, ולכן שימוש רב במשטח זכוכית מקהה את להבי הסכינים מהר יותר, כלומר מפחית את החדות שלהם. כך הם מתבלים במהירות, וצריך להחליף אותם לעיתים תכופות יותר. בנוסף לכך, זכוכית יכולה להחליק ולהישבר ביתר קלות, וזה מפגע בטיחותי, במיוחד במטבחים ביתיים. 

חלקיקי מיקרו פלסטיק בים, מיקרו-פלסטיק (צילום: chayanuphol, SHUTTERSTOCK)
חלקיקי מיקרופלסטיק | צילום: chayanuphol, SHUTTERSTOCK

אוכלים פלסטיק

גורם נוסף שיש לקחת בחשבון הוא סביבתי-בריאותי. בגלל השימוש הרב שלנו בפלסטיק בשנים האחרונות, יחד עם המזון אנחנו צורכים חלקיקי פלסטיק קטנים שמכונים מיקרופלסטיק, ומשטחי החיתוך הביתיים הם מקור למיקרופלסטיק. מיקרופלסטיק בגוף עלול לגרום למחלות אצל האדם או להחמיר מחלות קיימות. מצד שני, משטחי חיתוך מעץ דורשים כריתה של עצים, תעשייה שגם היא זוכה לביקורת רבה בשנים האחרונות.

אם כך לא קל לבחור משטח חיתוך - לכל חומר יש יתרונות וחסרונות. משטחי עץ הם עמידים וידידותיים לסכינים, אך דורשים תחזוקה קפדנית יותר. משטחי פלסטיק קלים לניקוי ובטוחים לשימוש במדיח כלים, אך עלולים לשחרר מיקרופלסטיק שייכנס למזון ויש בהם יותר חריצים שמקשים על הניקוי. משטחי זכוכית הם ההיגייניים ביותר מבחינת ניקוי אך עשויים להקהות סכינים במהירות והם מסוכנים בשימוש לא זהיר. בסופו של דבר, הבחירה במשטח החיתוך המתאים תלויה בהרגלי השימוש ובהעדפות האישיות שלכם, תוך הקפדה על הרגלי ניקוי טובים.